YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa, Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık'la UNESCO'ya hazırlanıyor

Bursa, dünyanın ilk ticaret merkezi olarak bilinen Koza Han'ın da bulunduğu Hanlar Bölgesi ve tarihi...

Bursa, Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık'la UNESCO'ya hazırlanıyor

Bursa, dünyanın ilk ticaret merkezi olarak bilinen Koza Han'ın da bulunduğu Hanlar Bölgesi ve tarihi Osmanlı köyü Cumalıkızık'la Türkiye’den 10 tarihi bölgenin yer aldığı Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olmaya hazırlanıyor.
Tayyare Kültür Merkezi (TKM)’nde düzenlenen ‘UNECSO Dünya Kültür Mirası Listesi Adaylık Başvuru Sürecinde Bursa Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık’ konulu panelde, adaylık süreci öncesinde yerine getirilmesi gereken teknik ayrıntılar masaya yatırıldı. Panelin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, İpek Yolu üzerindeki Bursa’nın, çok önemli kültür ve tarih şehri olduğunu vurguladı. Surların restorasyonu ile tarihi kimlik açısından pek çok tescilli yapının restorasyonunu gerçekleştirdiklerini belirten Ödünç, “Bir şehir, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıktığı sürece varlığını sürdürebilir. Şehir kimliklerinin ana karakteristiğini ise tarihsel süreçlerden geçerek gelen kültürel birikimler belirler. Bursa, sahip olduğu kültürel değerlerini, şehir kimliğinde yansıtıyor. Bu açıdan bakıldığında, Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık, Bursa’nın dünya kültür mirasına armağanı olabilecek iki önemli değer” diye konuştu.
Adaylık sürecinin henüz başında olduklarına değinen Ödünç, Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık’ı dünya kültür mirası listesine dahil edebilmek için kentteki kamu kurum kuruluşları, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını ortak paydada gayret göstermeye davet etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanı Nalan Fidan da Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık’ın dünya kültür mirası listesinde yer alması durumunda Bursa’nın turizm değerinin artacağını belirtti.
Uzun soluklu adaylık maratonunun kendilerini beklediğini ifade eden Fidan şunları söyledi: “Sürecin sağlıklı sürdürülebilmesi için alan yönetimi ve planlamasına gerek bulunuyor. Gerek Hanlar Bölgesi gerekse Cumalıkızık çok iyi tanıtılmalı. Adaylık dosyasında, her iki kültürel değerin de dünya kültür mirasında yer almasının gerekleri etraflıca anlatılmalı. Bunun için şehrimizdeki tüm dinamikleri, ortak üslup ve yöntem belirlemede bizimle birlikte göreve davet ediyoruz”.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Erder ise Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık’ın, dünya kültür mirası listesinde yer almayı hak eden niteliklere sahip olduklarını söyledi.Erder, adaylık sürecinde takip edilmesi gereken prosedüre ve teknik detaylara ilişkin deneyimlerini paylaşmaya hazır olduğunu vurguladı.Restoratör Mimar Giora Soler de adaylık yolunda Bursa’yı zorlu bir sürecin beklediğini kaydetti. UNESCO’nun dünya kültürü mirası listesinde 880 tarihi mekan ve kültürel eserin yer aldığını belirten Soler, Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık’ın adaylık gerekçelerinin çok iyi anlatılması gerektiğini vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler