YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, sivil savunmanın tarihini sergiliyor

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen müzede sivil savunma teşkilatının tarihsel süreci...

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, sivil savunmanın tarihini sergiliyor

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen müzede sivil savunma teşkilatının tarihsel süreci sergileniyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra faaliyete geçirilen Pasif Korunma Teşkilatı’ndan bu yana sivil savunmada kullanılan malzemelerin sergilendiği müze büyük ilgi görüyor. Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü girişinde oluşturulan mini müzede sergilenen malzemeler vatandaşların büyük ilgisini çekiyor. Müzede sergilenen 100’e yakın malzeme içinde en çok ilgiyi radyolar, pusula, gemici fenerleri, telefonlar ve elle çalışan sirenler görüyor.
1924 yılından sonra kurulan Pasif Korunma Teşkilatı başta olmak üzere tarihsel süreçte sivil savunma alanında kullanılan malzemeler toplanarak açılan sergide izlenime sunuldu. 17 Aralık 2009 tarihinde faaliyete başlayan Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, ‘pasif korunma’ adıyla başlayan teşkilatın geçmişten bu yana kendi hizmet konusu olan faaliyetlerinde kullandığı malzemeleri bir müzede topladı.
Tarihsel süreçte kullanılan malzemeler; ‘korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak’ amacıyla il müdürlüğü binasında oluşturulan mini müzede sergileniyor. Sergide yer alan eşyalar arasında sahra telefonu, telefon santrali, dürbün, pusula, el feneri, lux lamba, gemici feneri, arazi telefonları, sinema makinesi, 8 mm filmler, CO2tespit cihazı ve ikaz alarm el sirenlerinin bulunduğu sergi herkesin ziyaretine açık durumda.

“MÜZE İLE GEÇMİŞTEN GELECEĞE IŞIK TUTUYOR”
Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, çalışmadaki amaçlarının geçmişten günümüze ışık tutmak olduğunu belirterek, “Müze ile geçmişten günümüze teşkilatın hali hazır durumunu ve yaşanan gelişmeleri gözler önüne sermek istedik. Sergimiz vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Sergide 1940’lı yıllara uzanan eserler var.” dedi.
Malzemeleri başta Sivil Savunma Teşkilatı depoları olmak üzere arşivlerden topladıklarını anlatan Tarı, “Eserleri depo ve arşivlerdeki demirbaşlardan topladık. 2010 Ağustos ayından bu yana il müdürlüğü binası girişinde sergilenen eserlere vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. ‘Bunlar var mıydı? Hala kullanılıyor mu?’ şeklinde şaşkınlıklarını dile getiriyorlar. Bunlardan en çok ilgiyi çeken ise radyolar, pusula, gemici fenerleri ve telefonlar. Bu malzemelerin çoğunluğu halen daha çalışır durumda.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler