YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa Kitap Fuarı Açıldı

Faruk KAHRAMAN/BURSA, TÜYAP Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi

Bursa Kitap Fuarı Açıldı

Faruk KAHRAMAN/BURSA, TÜYAP Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi’nin destekleri ile bu yıl 15'ncisi hazırlanan Kitap Fuarı ile 13'ncü Eğitim Fuarı kapılarını kitap severlere açtı. Kısa adı BUTTİM olan, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki açılışa, Bursa Valisi İzzettin Küçük, İçişleri Eski Bakanı AK Parti Bursa Milletvekili Efgan Ala, CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ile çok sayıda yazar ve kitapsever katıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği 2'nci Başkanı Fahri Aral, yaptığı konuşmada, şöyle dedi:
"Bu sevindirici rakamıda size vermiş olayım. Yayıncılar birliği olarak Türkiye'de 3'ncü okuyan şehirlerden biri Bursa. Başka bir tablo daha çizeceğim size. 2016 yılında bizim verilerimize göre Milli Eğitim Bakanlığı ve meslek örgütlerinin verilerine göre Türkiye'de 666 milyon 865 bin kitap satıldı. Basılıp üretildi. Bursa'da nüfus oranına vurduğunuz zaman aslında kişi başına 8.4 kitap düşüyor ki, geçen seneye göre bu rakamda bir artış var. Geçen yıl bu rakam 7.4 olarak tesbit edildi. Buda yeterli değil. Dünya artık çok farklı bir yerlerde. Bizde o farklı yerlere gidiyoruz. Ama o bakımdan da kişi başına düşen 8.4 kitap sayısı bizce de çok önemli."
Aral, konuşmasını sürdürürken, "Meslek birliğimizin farklı alanlarda da uğraşları var" dedi. Aral, şöyle konuştu:
"O konuda epey sıkıntımız var. Onları gidermeye çalışıyoruz. Mesela bandrol yasası ile ilgili sorunlarımız var. Korsan kitap ile ilgili sorunlarımız var. Lisanslama ile ilgili sorunlarımız var. Aynı zamanda henüz telif yasasıda hala çıkmadı. Yayıncılık başka türlü gelişemez diyoruz. Özgürlük olmadan gelişmesi çok zor. Bu gördüğünüz rakamlar aslında özgür bir ortamın ürünleri. Bunu ne kadar kısıntıya sokarsak, ne kadar geriye doğru gidersek o dediğimiz kişi başına kitap sayısıda geriye doğru gider. Sıkıntılarımız var özgürlük ortamı açısından. Bugün hem yayıncımız olan hem yazarımız olan bir çok gazeteci tutuklu. Ve 4 bin küsür öğretim üyesi ihraç edilmiş durumda. Umarız ki bu hatalar bu eksikler bu mağduriyetler giderilir."
"MÜZESİZ ŞEHİRLER EKSİKLİKTİR"
Törende söz alan Doğan Hızlan ise, "Bursa'nın kitap okuyan şehir olması çok güzel bir şey. Gerçekten artık şehirler böyle anılıyor. Ruhlarıyla, sanat etkinlikleri ile sanata gösterdikleri ilgiyle anılıyor. Ben Bursa'daki bütün fuarları gezdim. Müzesiz şehirler o şehrin tanınmasında, bilinmesinde eksikliktir. Yani bir şehir müzesi, kültür müzesi bu Merinos nasıl yapmışlar. Bunları gördüğünüzde Bursa'nın tarihini öğreniyorsunuz. Ve gerçekten Bursa çok güzel kitaplar çıkartıyor. Büyükşehir Belediyesinin kitapları var: Nilüfer Belediyesinin kitapları var. Çünkü bir şehre geldiğimizde o şehri tanımak istiyorum" dedi.
"KİTAP İÇİN ÖZEL ZAMAN AYIRMALI"
Daha sonra söz alan Bursa Valisi İzzetin Küçük, kitap okumak için insanların özel bir hazırlık yapması gerektiğini belirtirken, "Televizyonda belki de sizler de izlemişsinizdir. 'Boş vakitlerinizde ne yaparsınız?' diye ünlü simalara veya oradaki programcıya soruyorlar. Herkesin boş zamanlarında söylediği şey, kitap okumak, film seyretmek, spor yapmak. Kitap, boş zamanlarda yapılan, can sıkıntısında yapılan bir şey gibi algılanıyor. Burada kitap nasıl kıymet görür. Kitapı okumak için özel hazırlık yapmak gerekiyor. Özel bir zaman ayırmalı. En değerli şeyini yapıyor insan. O kitap okuyan en kıymetli insanlarla muhatap olur. Yani şimdi boş zamanımda kitap okuyorum diyen insan, bu anlayış ile bu ülkede bu kadar kitap okunuyor" diye konuştu.
80 KÜLTÜREL ETKİNLİK YAPILACAK
Bu yıl 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen Bursa Kitap Fuarı, söyleşi, panel ve çocuk etkinliklerinden oluşan 80 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Aralarında Türkan Şoray, Cemil Kavukçu, Doğan Hızlan, Deniz Kavukçuoğlu, Gülten Dayıoğlu, Murathan Mungan, Ayşe Kulin, Hasan Ali Toptaş, Canan Karatay, Üstün Dökmen, Doğan Cüceloğlu, Zafer Algöz, İlber Ortaylı, İrfan Değirmenci, Haydar Ergülen, Mazhar Alanson, Can Yılmaz, Ahmet Şimşirgil, Sinan Meydan, Zeynep Turan, İbrahim Kaboğlu, İsmail Saymaz, Nihat Sırdar, Kahraman Tazeoğlu, Aret Vartanyan ve Nuray Sayarı’nın da bulunduğu tanınan pek çok yazar okurlarıyla buluşacak.
Bursa Kitap Fuarı’nın ilk onur konuğu öykü yazarı Cemil Kavukçu olarak belirlendi. Fuar süresince düzenlenecek panel ve söyleşilerde Cemil Kavukçu’nun edebiyatı, öyküleri ve yaşamı ele alınırken bir de TÜYAP tarafından editörlüğünü Enver Ercan’ın üstlendiği armağan kitap hazırlandı. Kitap Fuarının ikinci günü olan 19 Mart Pazar günü Semih Gümüş ve Turgay Fişekçi ile birlikte, 'Cemil Kavukçu ve Öykücülüğü' panelinde konuşmacı olarak yer alacak. 20 Mart Pazartesi günü ise 'Cemil Kavukçu ile Çocuklarla Masal Kurma Oyunu' söyleşisinde genç okurlarıyla buluşacak.
Bursa Kitap Fuarı’nın 15'inci yılı kapsamında fuar süresince “15. Yıl Özel Söyleşileri" düzenlenecek. Bu başlık altında gerçekleşecek okur ve yazar buluşmalarında Ahmet Ümit, Tarık Tufan, Blogcu Anne Elif Doğan, Hüsnü Arkan, Celil Oker, Nihat Sırdar ve Cemalnur Sargut farklı konu başlıklarında söyleşecek.
Nilüfer Belediyesi tarafından Nazım Hikmet’in 115. yaşı için hazırlanan “Nazım’ı Yazanlarö sergisi TÜYAP’ın ev sahipliğinde kitap fuarının ziyaretçileriyle buluşacak. Sergide, Ara Güler’den Orhan Pamuk’a, Fazıl Say’dan Zülfü Livaneli, Ayşe Kulin, Mehmet Aksoy ve Genco Erkal’a uzanan geniş bir yelpazede sanatçı ve yazarlardan toplam 121 ismin eserlerinden alıntılar ve fotoğraflar yer alıyor. Sergi fuar kapsamında ücretsiz olarak 26 Mart Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.

Bursa Kitap Fuarı AçıldıBursa Kitap Fuarı AçıldıBursa Kitap Fuarı Açıldı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler