HABER

Bursa'nın neyi meşhur? Bursa'nın meşhur şeyleri, yemekleri ve yerleri

Savaş anıtları, kanyonlar, parklar, şelaleler, tarihi mekanlar ve camilerle çevrili olan Bursa’nın İznik ve İnegöl gibi ilçeleri oldukça popülerdir. Bu şehrin kültürel ve tarihi değerini yansıtan şehirlerinde, iskender kebap ve kestane şekeri gibi yöresel lezzetler denenebilir. Bursa’dan satın alınabilen değerli hediyelikler arasında ise İznik çinileri ve havlular ön plana çıkar.

Bursa'nın neyi meşhur? Bursa'nın meşhur şeyleri, yemekleri ve yerleri

İçindekiler

  • Bursa’dan satın alınabilen hediyelikler nelerdir?
  • Bursa’nın coğrafi işaretli yemekleri nelerdir?
  • Bursa’nın popüler yerleri ve mekanları hangileridir?

Yöresel motiflerle bezeli kumaşları, havluları, el yapımı bıçakları ile Bursa’dan satın alınabilen pek çok değerli ürün mevcuttur. Bu şehirden seyahat hatırası alan kişilerin rağbet gösterdikleri gıda ürünlerinin başında ise kestane şekeri gelir. Köklü geçmişinden ötürü sayısız dini, kültürel ve doğal mirasa sahip olan Bursa’da müzeler, anıtlar, camiler keşfedilebilir. Bunların en popülerlerine ise Yeşil ve Ulu Cami, Bursa Arkeoloji Müzesi, Atatürk Anıtı örnek verilebilir.

Bursa’dan satın alınabilen hediyelikler nelerdir?

Tarihi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan Bursa’da dokumacılık faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Buna bağlı olarak şehrin öne çıkan hediyelikleri arasında ipekli dokumalar ve yerel motifleri içeren havlular sıralanır. Köklü geçmişiyle dikkat çeken Bursa’dan satın alınması önerilen ürünler arasında el yapımı bıçaklar da yer bulur. Şehrin yöresel pazarlarını keşfeden misafirlerin ise rengarenk ve motifli kumaşlara ilgi gösterdikleri bilinir.

Bursa’nın İznik ilçesine özgü olan çini sanatı da bu şehirden el emeği hatıraların satın alınmasını mümkün kılar. Renkli ve desenli çini ürünleri, gerek mutfak eşyası gerek ise dekorasyon objesi opsiyonlarıyla satın alınabilir. Şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin favorilerinden olan gıda ürünleri ise kestane şekeri, Bursa kirazı ve şeftalisidir. Ayrıca bu ile gidildiğinde dağ çileği gibi doğal lezzetlerin keşfedilmesi de tavsiye edilir.

Bursa’nın coğrafi işaretli yemekleri nelerdir?

İznik, İnegöl, Kestel, Mudanya, Osmangazi gibi popüler ilçelere ev sahipliği yapan Bursa’nın yöresel mutfağı oldukça zengin bulunur. Şehrin hamur işi tatlıları, iskender kebabı ve düğün yemekleri son derece meşhurdur. Ayrıca çorba, dolma ve şerbetli tatlı çeşitleri de Bursa’nın yerel mutfağını renklendiren lezzetlerdendir. Kazan tarhanası gibi bölgeye özgü gıdaların üretildiği şehirde hem ana yemekler hem de tatlılar denenebilir.

Bursa’nın gastronomi alanında adından söz ettirmesini sağlayan temel lezzetlerin İnegöl köftesi ve iskender kebabı olduğu belirtilmelidir. Bununla birlikte kestane şekeri ve tahinli pide de şehrin meşhur tatlılarındandır. Damat paçası ve keşkek gibi tarifler ise özellikle düğünlerde hazırlanan yöresel yemeklerdendir. Buna ek olarak Bursa’da oğmaç çorbası, dik dik kebabı ve etli erik yemeği gibi özgün tariflerin tadına bakılabilir. Şehirde bulunan yerel restoranlarda yaygın olarak servis edilen diğer coğrafi işaretli lezzetlerse aşağıda açıklanmıştır:

  • Dede, balık, sipsi çorbaları
  • Sütlü kabak, ayva tatlısı
  • Cennet künkü, Cevizli lokum, dilber dudağı
  • Beğendili kebap, cantık, pideli köfte
  • Zeytinyağlı kestaneli lahana dolması

Bursa’nın popüler yerleri ve mekanları hangileridir?

Dini ve kültürel değere sahip olan pek çok mekanı bünyesinde barındıran Bursa’da doğal alanların keşfedilmesi de mümkündür. Şehrin yöresel pazarları, müzeleri ve parkları da ilgi çekici bulunur. Alışveriş merkezi ve oyun alanı gibi çeşitli mekanların da yer aldığı Bursa’da miras niteliğindeki anıtların görülmesi tavsiye edilir. Şehirde görülebilen turistik ve popüler yerlerin belirtildiği liste aşağıdaki gibidir:

  • Dini değere sahip mekanlar: Ulu, Yeşil, Emir Sultan, Orhan Gazi, Yıldırım Beyazıt camileri; II. Murad, I. Murat Hüdavendigar, Timurtaş Paşa, Hatice Sultan, Abdal Mehmet türbeleri…
  • Kültürel alanlar: Bursa Bilim Merkezi, Osmanlı ve Kılıç Kalan Evi müzeleri, Saraybosna Kardeşlik Çeşmesi, Hünkar Köşkü...
  • Doğal rotalar: Saitabat ve Alaçam şelaleleri, Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı, Gölbaşı Gölü, Doğancı Barajı, Balibey Han Mağara, Ayvaini Mağarası, Kocaçay Deltası, Balat Ormanı…
  • Turistik noktalar: Bursa Teleferik, Cumalıkızık, Uludağ Kayak Merkezi, İnkaya Tarihi Çınar, Yüzen Taşlar Heykeli, Kestel Kalesi…
  • Meşhur müzeler: Panorama 1326 Bursa Fetih, Arkeoloji, Celal Bayar Vakfı, Tofaş Bursa Anadolu Arabaları, Şehir, Atatürk ve Bıçak müzeleri…
  • Bölgenin tarihini yansıtan yerler: Kozahan, İznik, Fidan Han, Eski Aynalı Çarşı, Misi Köyü, İbrahim Paşa Kültür Merkezi…
  • Önemli anıtlar: Bursa Atatürk, Deli Ayten, Ulubatlı Hasan, Kitap Okuyan Kız, Osman Gazi heykelleri; Uçak, Karagöz, Umut ve Savaşım anıtları…
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler