Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Bursa ormanlarının her yıl bir milyon 750 bin metreküp arttığını söyledi. Her yıl yüzde 40 büyüyen ormanları korumak amacıyla çok büyük çaba sarf ettiklerini belirten Coşkun, orman yangınlarına müdahale konusunda çok büyük hız kazandıklarını kaydetti. Coşkun, bu sayede yangın sayısı azalmasa bile yangında zarar gören orman alanının her geçen yıl düştüğünü ifade etti.
Ahmet Köksal Coşkun, bölge müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında 2011 yılı faaliyetlerini ve 2012 yılı hedeflerini anlattı. Bursa ormanlarının birinci derecede yangına hassas 382 bin 935 hektar alan bulunduğunu ifade eden Coşkun, ikinci derecede yangına hassa alan oranının ise 376 bin 357 hektar olduğunu vurguladı.
"177,15 HEKTAR ORMAN YANDI"
Yangınla müdahalede kullanılan 40 adet arazöz, 12 su nakil aracı, 17 adet ilk müdahale aracı, 8 dozer, 6 grayder ve bir adet de her yıl kiralanan helikopter bulunduğunu ifade eden Köksal Coşkun, şu bilgileri verdi. "Suyu denizden ve İznik gölünden alabiliyoruz ama buna rağmen 26 yerde yangın havuzu yaptık. Yangında ilk müdahale çok önemlidir. Geçen vakit aleyhimize işliyor. Bu göletlerle yangına hemen müdahale edebiliyoruz. 2011 yılında 73 adet yangın çıktı ve 177.15 hektar orman alanı zarar gördü. Bunlar Ağustos ayında zirve yapmış."
"YANGINDAN ZARAR GÖRE ALAN AZALDI"
Yangına müdahale süresinin her geçen gün azaldığına dikkat çeken Coşkun, şu bilgileri verdi: “Yollarımız artıyor, yangın araçlarımız çoğalıyor. Daha ormana yakın yerlere konuşlanıyoruz. Dolayısıyla yangına erken müdahale ve alet ekipman konusunda güçlenmemiz, yangına müdahalede aceleci davranmamız yanan orman alanını azaltıyor. Yangın sayısı pek düşmediği halde yanan orman alanında azalma var. Bunda en büyük etkin, yangına müdahalede aceleci davranmamız. Daha yapılacak yollarımız var. 4 bin 600 kilometre yapılacak yolumuz var. Zamanla bunları da yapacağız. Ama orman yolunun kısıtlı olduğu yerlere hava yolu ile müdahale ediyoruz.”
Ormanların yangına dayanıklı hale getirilmesi için çalıştıklarına değinen Coşkun, “Ormanlarımızı parsellere ayırıp, yangına dirençli orman kurulmasının sağlıyoruz. Bu kapsamda yangına dirençli ağaçlar dikiyoruz. Demirtaş bölgesinde 2 bin ağaç diktik.” diye konuştu.
Bursa’nın 53 milyon 756 bin metreküp orman serveti bulunduğuna işaret eden Coşkun, şöyle devam etti: “Her yıl bu ormanlarımız bir milyon 750 bin metreküp kadar artıyor. Ormanlarımız büyüyor. Biz bu artımın ne kadarını alıyoruz, bununu 701 bin metreküpünü alıyoruz. Yani ormanlardaki büyümenin yüzde 40’ını çıkartıyoruz. Dolayısıyla orman servetimiz sürekli artış içerisinde.”
"AĞAÇLARIN YAPRAK DEĞİŞİMİNİ BİLE İZLİYORUZ"
Ormanların sağlığı konusunda da çok ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Coşkun, 20 ayrı noktadan ormanlardaki yapraktan toprağa kadar tüm değişimleri izlediklerini kaydetti. Coşkun, bu izleme sonucunda elde edilen sonuçlara göre Bursa ormanlarının sağlığı yerinde olduğunu vurguladı.
Coşkun orman yangınlarına müdahale konusunda vatandaşların duyarlı olmasını isterken, bir yangın durumunda gecikmeden ihbar yapılmasının önemine işaret etti.
"860 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU"
Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Coşkun, 2 bin 351 hektar alanda ağaçlandırma yaptıklarını ve 860 bin fidanı toprakla buluşturduklarını kaydetti. Her yıl bir milyon ila bir milyon 500 bin fidan ürettiklerinin altını çizen Coşkun, tohum üretimi, zararlılarla mücadele de biyolojik mücadele, böcek üretimi gibi bir çok alanda yoğun çalışmalar yapıldığını dile getirdi.
Aynı zamanda orman köylüsünün kazancını artırmaya dönük çalışmalar da yaptıklarını belirten Coşkun, ceviz, defne, fıstık çamı gibi araçların dikimini gerçekleştirdiklerini anlattı. Aynı zamanda odun dışı orman ürünlerine ağırlık vererek orman köylüsüne yeni kazanç kapıları açtıklarını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz