HABER

Bursa pazarlama zirvesi başladı

BURSA (İHA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile As Kültür Merkezi'nin ortaklaşa düzenledikleri 1. Bursa Pazarlama Zirvesi başladı.

BTSO Hizmet Sarayı'nda 'Pazarlamanın Bugünü ve Geleceği'nin tartışıldığı toplantının ilk gününde, Bersay İletişim Başkanı Ali Saydam, İnoksan Pazarlama Müdürü Engin Koban, Orgemer den Erdal Özcan, Vaillant Genel Müdürü Levent Taşkın, Zarakol Danışmanlık Başkanı Necla Zarakol, Anadolu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yavuz Odabaşı ve Türkticaret.net Genel Müdürü Murat Yanıklar konuştu. Açılış konuşmasını yapan BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, pazarlamanın müşteriye, 'Bu ürünü satın al, şunları vaat ediyorum' demek olduğunu söyledi.

Parseker, "Yok satmak, hediye ile satmak, düşük fiyatla satmak, pahalıya satmak, taksitlendirerek satmak, hep satış startejileri içinde birer parçadır. İşin doğrusu ve belki de en önemlisi üretirken satmaktadır. Satıcı veya üretici tarafından bakıldığında satmanız için gerekli olanlar, pazarlama kavramı içindeyse, müşteri tarafından bakıldığında ise satın almak için gerekli olanlar var. Eğer daha üretirken müşterinin ne istediğini bilir, bu niteliklere göre üretirseniz daha üretirken satmış olursunuz" dedi.

Pazarlama kavramının çok karışık olduğuna dikkat çeken Parseker, "Pazarlama herhangi bir yolla, bir ürün veya hizmete ilişkin olarak yapılan, hedeflenen kişileri ürünü veya hizmeti satın almaya cesaretlendiren iletişimi içerir. Bireylerin ve organizasyonların algılamalarını ve satın alma kararlarını olumlu bir şekilde etkilemek için tasarlanmış, planlı etkinlikler dizisidir. Günümüzde değer kavramı ürünün müşteri tarafından nasıl algılandığını belirliyor. Kişi olarak da bu böyle. Siz çok değerli, çok bilgili biri olabilirsiniz, ancak sizin değeriniz, başkalarının sizi nasıl algıladığı ile ilgilidir. Dijital ekonomide, yeni pazarlama anlayışını müşteri değeri, ana yetenek ve işbirliği zincirleri yönlendiriyor. Müşteriye odaklanmak, onun değerini bilmek ve her şeyi onun anlayacağı şekilde anlatmak çok önemlidir" diye konuştu.

Bersay İletişim Başkanı Ali Saydam ise, Kahrol Düşman başlıklı konuşmasında pazarlamada 4 unsuru önem arz ettiğini söyledi. Saydam, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Birincisi rekabeti bilmek için casusluk yapmak gerekiyor. Rekabet ne fiyat veriyor, ne yapıyorlar. Bu bilgileri almak sanayi, bilgi casusluğu sayılmıyor. Müşteri gibi rakip şirkete ahbabınızı yollayıp bilgi almak yasak değil. Rakip bilgisini edinmek şart. İkincisi farklılaşmak gerekiyor. Ürünlerinizin hiçbir yerde olmadığı şekilde görülmesi ve anlatılması gerekiyor. Üçüncüsü güzelleşmek gerekiyor. Asırlık markaların yaptıkları makyajlar satışlarına ve pazarlamalarına çok değerler katıyor. Dördüncü kurul ise, ya görmezden gel ya da saldır stratejisidir. Bu çerçevede ya lider olacaksınız ya da lideri takip eden veya taklit eden olacaksınız. Liderseniz eleştirileri görmezden geleceksiniz. Piyasayı belirlemeye devam edeceksiniz. Takipçiyseniz lidere saldıracaksınız. Taklitçiyseniz de görmezden gelip işinizi yapacaksınız."

Zirvede konuşan İnoksan Pazarlama Müdürü Engin Koban ise, artık günümüzde tüm genel düşüncelerin aksine üretimin pazarlamaya destek için var olduğunu söyledi. Koban, "Temel hedef pazarın ve müşterilerin ihtiyaçlarının eksiksiz olarak karşılanmasıdır. Üretim için her zaman dışarıdan destek alınabilir. Asıl olan ürünün sunumu ve konumlandırılmasının nasıl yapılacağıdır" dedi.

Bursa Pazarlama Zirvesi'nin Cumartesi günkü ikinci gününde ise, Bilgi Üniversitesi'nden Fatoş Karahasan Marka Yönetiminde 3 D yönetimini anlatacak. Saat 11.00'de düzenlenecek ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı'nın yöneteceği 'Bir Kent Nasıl Pazarlanır?' konulu panelde ise, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, BTSO Başkanı Celal Sönmez, Kültür Sanat Vakfı Başkanı Hüseyin Özdilek, Bursaspor Kulübü Başkanı Levnetü Kızıl ile TUGİAD eski Başkanı Sütaş Başkanı Muharrem Yılmaz konuşacak. Program öğleden sonra bir panel ve iki konuşma ile sona erecek.

En Çok Aranan Haberler