YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘bursa Planı’ Dünyadaki İlk Örnek Uygulama Olarak Akredite Olacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1,5 yılda 2 bin 780 kişinin katılımıyla 180 toplantının yapıldığı 1/100.000 Ölçekli...

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1,5 yılda 2 bin 780 kişinin katılımıyla 180 toplantının yapıldığı 1/100.000 Ölçekli Bursa İl Çevre Düzeni Planı ile bu katılım modeliyle üretilen Türkiye’nin ilk planını hayata geçiriyor. Proje koordinatörü Prof. Dr. Handan Türkoğlu tarafından Kasım ayı içinde Amerika’da Cincinnati Üniversitesi’nde anlatılacak olan proje, aynı zamanda dünyadaki ilk örnek uygulama olarak akredite edilecek.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Bursa Kent Buluşmaları’ etkinliğinin ilki ‘1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planları’ konulu panelle başladı. Bursa Akademik Odalar Birliği Toplantı Salonu’nda yapılan panelin oturum başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Tolga Çilingir yaptı. Panele katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı Sedat Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Cemal Yalçıntan ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık, çevre düzeni planlarının hazırlanma aşaması ve uygulamada yaşanan sorunlar hakkında bilgiler verdi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarının, kentlerin öncelikleri ile birlikte gelecek vizyonunu belirleyen, gelişimini yönlendiren, kentin hangi ekonomik sektörlerde nasıl gelişeceğini gösteren, yol haritasının çizildiği ortak akıl ürünü belgeler olduğunu vurguladı. Şehirlerin anayasası olan bu planların kentlerin geleceğinin felsefesini ortaya koyduğunu dile getiren Vardar, “Bu düzeyde kapsamlı bir planın, alt ölçek planları yönlendirici ana kararları içermesi, rapor ve programı ile kararların nasıl ve kimler tarafından uygulamaya geçirileceğini de tanımlaması gerekmektedir. 1998 onaylı plana göre bazı güzel düzenlemeler yapıldı. Kentin gelişme yönünün batı yönünde olması yaklaşımı, şehir içindeki kirletici sanayinin yerleşim alanı dışına çıkarılması yönünde çalışmalar yapıldı. Batı planlama bölgesinde konut alanları ve çalışma alanları oluşturuldu. Merkez planlama bölgesi içinde Ulaşım Ana Planı yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı” dedi.

DEĞİŞİME İHTİYAÇ DUYULDU

Yeni bir plan hazırlanması gerekliliğini ortaya koyan nedenler hakkında da bilgi veren Vardar, 1998 onaylı Çevre Düzeni Planı’nın 1990’lı yılların verileri esas alınarak hazırlanması nedeniyle kentin gerisinde kaldığını kaydetti. Vardar, “1999 yılında ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından, depremsellik konusu ülke gündeminde önem kazanırken, mevcut planda yeterince ele alınmamıştı. Sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda gelişmeler, değişimler ve çeşitlilik yaşanması, Bursa’nın ekonomik gelişim sürecinde sektörel hedeflerinin yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç duyuldu. Bursa’nın gerek dünya gerekse Türkiye’deki değişimler çerçevesinde yeniden vizyon belirlemeye ihtiyacı vardı” diye konuştu.

DÜNYADAKİ İLK ÖRNEK UYGULAMA

Bursa’nın 2030 yılını hedef alan 1/100.000 ölçekli il çevre düzeni planının hazırlık çalışmaları hakkında da bilgiler veren Vardar, şeffaf ve katılımcılık esasına göre 1,5 yılda 180 toplantı yapıldığını ve bu toplantılara 2780 kişinin katıldığını vurguladı. Toplantılara, yerel ve merkezi yönetimin üst düzey yöneticileri ve uzman kadroları,

tüm resmi kurumların üst düzey yöneticileri, sivil toplum ve meslek odalarının üst düzey yöneticileri, uzmanlar, medya ve üniversite temsilcilerinin katıldığını ifade eden Vardar, “Çalışma ekibimizde 20 danışman hocamız görev yapmıştır. Toplamda yaklaşık 60 akademisyen; danışmanlık, veri analizi ve değerlendirmesi çalışmalarında yer aldı. İstanbul Teknik, Ortadoğu Teknik, Uludağ, İstanbul Şehir ve Galatasaray Üniversitesi’nden hocalarımız çalışmalarımızda görev aldı. Ayrıca belediyemizin resmi web sitesinden herkesin kolayca ulaşabileceği Bursaçevredüzeniplani.org sayfasından bilgilendirme yapıldığı gibi sayfamız görüş ve önerilere de açıktır. 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni Planı; Türkiye’de bu katılım modeliyle üretilen ilk plan olacaktır. Bu Projenin koordinatörü olan Prof. Dr. Handan Türkoğlu tarafından Amerika’da Cincinnati Üniversitesi’nde Kasım ayı içinde anlatılacak ve dünyadaki ilk örnek uygulama olarak akredite olacaktır” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİRE KUTLAMA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Cemal Yalçıntan ise 1/100.000 ölçekli il çevre düzeni planlarının mutlaka o şehirde yaşayanların ortak mutabakatı ile hazırlanması gerektiğini söyledi. Bursa’da sağlanan böylesi bir katılıma bugüne kadar hiçbir yerde tanık olmadığını belirten Yalçıntan, bu katılımı sağladıkları için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kutladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı Sedat Yılmaz, Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ve Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Tolga Çilingir de planların hazırlanması ve uygulaması sırasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında sunum yaptı.

Toplantının sonunda Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Füsun Uyanık, tüm konuşmacılara günün anısına plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler