YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa Sivil Anayasa Toplantısına Hazırlanıyor

Vali Şahabettin Harput, 1 Nisanda Bursa'da yapılacak 'yeni anayasa toplantısı' öncesi konunun taraflarıyla bir araya...

Vali Şahabettin Harput, 1 Nisanda Bursa'da yapılacak 'yeni anayasa toplantısı' öncesi konunun taraflarıyla bir araya gelerek hazırlıkları görüştü.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile yaklaşık 800 kişinin katılacağı 'Anayasa Platformu Türkiye Konuşuyor' Bursa toplantısı 1 Nisan'da yapılacak. Organizasyonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOOB) başkanlığında yürütülen ve Ziraat Odaları Birliği, Esnaf Odaları Konfederasyonu, Türk-İş Sendikaları Konfederasyonu, Memur-Sen, Kamu-Sen, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Hak-İş, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Birliği, Veteriner Hekimler Birliği, Barolar Birlği, Seyahat Acenteleri Birliği ve Noterler Birliği gibi sivil toplum kuruluşları da yeni anayasaya dahil olarak fikirlerini beyan edecek.

Yeni yapılacak anayasanın toplumun tüm katmanlarını karşılayacak şekilde yapılabilmesi için il il toplantılar yapılarak yeni anayasanın iskeleti oluşturulmaya çalışılıyor. Çalışmalara TBMM'da grubu bulunan partilerin her birinden 3 temsilci katılarak sunulan fikirleri topluyor. Çalışma grubunda eski Başkan Mehmet Ali Şahin, Mustafa Şentop, Rıza Mahmut Türmen, Atila Kart. Faruk Bal, Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan gibi milletvekilleri bulunmakta. Ayrıca Anayasa Platformu Girişim Grubu Üyesi olarak Kurum Başkanları Rıfat Hisarcıklıoğlu, Bendevi Palandöken, Mustafa Kumlu gibi isimler de yer alıyor. Yapılan toplantılar sonucunda bir rapor hazırlanarak 'Bursa'nın anayasa teklifi' olarak Meclis Başkanlığına sunulacak.

Bursa'da 31 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Meclis Anayasa Komisyonu Uzlaşma Kurulu üyeleri ile STK temsilcileri anayasa konusundaki fikirlerini dile getirecek.

Bursa'da yaklaşık 800 kişinin katılacağı toplantıda daha önce yapılan ankete de istinaden 'nasıl bir anayasa istedikleri' öğrenilecek. 10'arlı gruplar halinde başlarında birer moderatör olmak üzere , 'gençlik nasıl anayasa istiyor', 'kadınlar nasıl anayasa istiyor', 'çalışanlar nasıl bir anayasa istiyor' gibi konular tartışılacak.

Bununla ilgili oluşum özellikle sivil inisiyatif nezaretinde yapılmak isteniyor. Yapılacak bu toplantılarda asıl söz sahibi STK'lar ve halk katmanları olacak. Daha önce İzmir, Antalya ve Samsun'da yapılan toplantıların ardından Bursa'daki toplantıya Meclis büyük önem veriyor.

Bursa'da yapılacak anayasa toplantısı öncesinde Bursa Valiliği'nde konunun tarafları ile bir toplantı yapıldı. STK temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantı sonrasında başta BTSO olmak üzere bütün sivil toplum kurumları ve ilgili kesimlere sorumlulukları bildirildi. Vali Şahabettin Harput, toplantıda yaptığı konuşmada, Bursa'da demokrasi adına önemli bir toplantı yapılacağını belirterek, "Demokratikleşme adına, kurumsal ve köklü, ileriye dönük, demokrasinin temel ilkelerinin kurumsal olarak hem mevzuatımız, hem teşkilatımız, hem de hayatımıza tam yansıyacağı bir çalışmanın içinde bulunuyoruz." dedi.

Türkiye'nin zaman zaman sıkıntılar yaşasa da 1923'den itibaren yeni yönetim şekli ve demokrasi adına hep daha iyiye ve daha ileriye doğru yürüdüğünü anlatan Vali Harput, şunları söyledi:

"Ama sıkıntılar geçici, her seferinde yeniden o sıkıntıları aşarak bu günlere geldik. Bu gün hepimizin bildiği gibi ülkemizde geçmiş sıkıntıların yaşanmaması adına bazı çalışmalar yapılmakta. Aslında, dünyanın da, bizim ve kültürümüzün de temeli 'insanı yaşat ki devlet yaşasın'dır. İnsan odaklı bir yönetimin tam hakim kılınması ve devletin millet için var olduğu gerçeğini herkes tarafından tam olarak kabul edilmesi, devletin millete hizmetkar bir kurum olduğunun kabul edilmesi, milletin doğuştan var olan haklarının mutlak güvence içinde devlet tarafından korunup kollanması ve miletini de devletini sevmesi hedefleniyor".

Devleti temsil edenlerinde bu sorumlulukların şuuruyla hareket etmeleri gerektiğinin altını çizen Vali Şahabettin Harput, "Ben devleti temsil eden biri olarak millete karşı bir tavır içine girdiğim zaman millet beni sevmez. Bizim inancımızda ülülemre itaat Allah'ın emridir. Ülülemr devlettir. Ben devletim, ama milletin değerlerine karşı bir tavır içinde olursak, o millet adım adım itaati bırakır, soğur, uzaklaşır ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Demokrasinin temelinde de zaten insan yatar" dedi.

Avrupa Birliği projesinin temelinde de bunun olduğunun altını çizen Harput, "Yani standart olarak insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi vardır. Bu süreçte Türkiye olarak yeni bir anayasa yapma ve bu anayasa ile gelecekte bu konuştuğumuz temel ilkeleri tam güvence altına alma, ülkemizin zaman zaman siyasi trafik kazaları ile bir daha sorun yaşamaması adına ciddi bir çalışma içinde bulunuyoruz. Bu çalışmanın da geniş katılımlı ve geniş kapsamlı olması, halk kitlelerinin geniş bir kesiminin bu süreçte kendi fikir, görüş, düşünce inanç özlem ve arzusunu ile taleplerinin yer alması için çalışma var. Bu çalışmanın bir ayağı da Bursa'da yapılacak." diye konuştu.

1 Nisan'da Bursa'da yapılacak toplantı öncesi Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in de kendisini aradığını ifade eden Vali Şahabettin Harput, "Sayın Cemil Çiçek beni arayarak Bursa'da sivil toplum kuruluşları ve halkla yapacakları toplantıya çok büyük önem verdiklerini belirtti. Bana, 'Osmanlı'yı kuran şehir Bursa'nın bu konuda ortaya koyacağı fikirler bize ışık tutacak. Bizim için rehber ve faydalı olacak' dedi. Bursa'yı çok önemsiyor ve önem veriyorlar. Bu manada geniş katılımlı olarak yapılacak olan toplantıda Bursa'nın da görüşleri alınacak" şeklinde konuştu.

Bunun bir tarihi sorumluluğunun da olduğunu aktaran Vali Şahabettin Harput, "Bazen bir fikrin, bir cümlenin ve kelimenin bir anayasa gibi ülkenin geleceğini belirleyen metinlere girmesi çok önemlidir. Ben de1993'de Kırgızistan'da 9 ay cumhurbaşkanlığı danışmanlığı yaptığım dönemde orada yapılan anayasaya bazı katkılarda bulunmak bahtiyarlığına eriştim. Bu konuda ben kendimi çok bahtiyar hissediyorum. Özellikle ben bu konuları sizinle paylaşmak istedim. Bu konuya önem vermenizi istiyorum. İnşallah bu çalışmalar semeresini verir ve Türkiye kendine yakışan, doğrudan milletin anayasasını millet yapar. Biz de bu süreçte bir nebze de olsa görevimizi yapmanın mutluluğunu yaşarız" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler