YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa’Da 15 Yıllık 200 Akasya Ağacı Sökülerek Başka Bölgeye Dikilmesi Tartışmalara Neden Oldu

Edip TEKİN/BURSA, Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından Yunuseli Mahallesi Fuat Kuşçuoğlu Caddesi'nde Alman Kanalı Çevre Düzenlemesi İnşaatı

Bursa’Da 15 Yıllık 200 Akasya Ağacı Sökülerek Başka Bölgeye Dikilmesi Tartışmalara Neden Oldu

Edip TEKİN/BURSA, Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından Yunuseli Mahallesi Fuat Kuşçuoğlu Caddesi'nde Alman Kanalı Çevre Düzenlemesi İnşaatı kapsamında yol genişletme çalışmaları devam ediyor. 2 yıl önce gidiş- geliş yönünde 4 şeritli olan yol, Alman Kanalı çalışması sebebiyle çift şeride düşürüldü ve ardından yolun bu bölümü düzenleme için kapatıldı. Kapatılan iki yol arasındaki 2 metrelik düzeyinin düşürülmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında yol kenarında bulunan ve yaşları 10-15 olan 200 akasya ağacının 20 tanesi dün ve bugün vinç ve iş makinesi yardımı ile kökünden söküldü. Sökülen 7 ağaç dün Küçükbalıklı Mahallesi'ndeki yeşillik alana nakledildi. Nakledilen ağaçlar için günler öncesinden hazırlanmış ve içi su dolu çukurlara dikildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yeni yapılacak proje kapsamında ise çok sayıda ağacın Alman Kanalı’nın etrafına dikileceği ve şimdikinden daha fazla ağacın kanal etrafında olacağını söyledi.
AĞAÇLARIN TUTMASIYLA İLGİLİ TARTIŞMA
Yunuseli Mahallesi'ndeki ağaçların vinç ve iş makineleriyle nakil edilmesi ziraat mühendisleri arasında da tartışmalara neden oldu. Bazı mühendisler, "Akasya ağacı 'arsızdır.' Şayet dalları budanmış ve nakil edildiği yerde bol sulanırsa çok rahat tutabilir. Akasya ağacı her mevsime uygun bir ağaçtır. Toprak ayrımı yapmaz. Nakil edildiği yere çok çabuk ayak uydurur ve yeniden yeşerir” dedi.
Bir peyzaj firmasında görev yapan Ziraat Mühendisi Yalçın Yoğurtçu ise kalınlığı belirli seviyeye gelen akasyaların yeni taşındıkları yerde tutmayacağını söyledi. Yoğurtçu, şöyle dedi:
"Bu mevsimde sökülecek ağacın özel söküm makinesiyle sökülmesi gerekir. Sökülecek kısımdaki kök kesinlikle dağılmamalı, kılcal kökler bir arada, dağılmadan, toplu şekilde alınmalıdır. O da söküm makinesiyle mümkün olmaktadır. Aksi taktirde bu sıcaklarda bu kurallar dışında her bitki tutmaz, kılcal kökleri dağılırsa bitkiyi beslemez, kurur. Ağaç bulunduğu yerdeki toprağıyla birlikte alınması lazım, gövde çapının miktarına göre alınacak toprak miktarı değişir. O kalınlıktaki Akasya ağacının vinçle çıplak kökle sökülmesi mümkün değil tutmaz, çünkü tüm kılcal kökleri toprakta kalmıştır."
Yoğurtçu, ne kadar su verilirse verilsin kılcal kökler olmadıktan sonra ağaçların kuruyacağını savundı. Yoğurtçu, ağaç nakillerinin yaprak dökülüp, ağacın uykuya geçtiği ocak veya şubat aylarında yapılması gerektiğini ekledi.

Bursa’Da 15 Yıllık 200 Akasya Ağacı Sökülerek Başka Bölgeye Dikilmesi Tartışmalara Neden OlduBursa’Da 15 Yıllık 200 Akasya Ağacı Sökülerek Başka Bölgeye Dikilmesi Tartışmalara Neden OlduBursa’Da 15 Yıllık 200 Akasya Ağacı Sökülerek Başka Bölgeye Dikilmesi Tartışmalara Neden Oldu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler