Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Marmara depreminin 12. yıldönümünde ‘İtfaiye ve Doğal Afetlerle İlgili Faaliyetlerimiz’ konulu konferans düzenledi.
Tayyare Kültür Merkezi’nde (TKM) düzenlenen konferansta konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak, Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğuna dikkat çekti. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nin, depreme ilişkin pek çok acı gerçeği de gündeme getirdiğini belirten Şenocak, "Bu felaket, ne yazık ki deprem konusundaki bilgisizliğimizi ve hazırlıksızlığımızı yüzümüze vurmuştur. Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu, deprem gerçeği gözetilmeksizin inşa edilen binaların enkazları altından çıkarılmıştır. Bu gerçek bize, depreme dayanıksız binaların deprem anında birer tabutluğa dönüşebileceklerini en acı bir şekilde göstermiştir." diye konuştu.
Büyük yıkımın yaşandığı Marmara Depremi ile ‘depreme dayanıklı konutların öneminin de anlaşıldığını dile getiren Şenocak, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bina inşaat projelendirmesi ve zemin etüdüne ilişkin örnek çalışmalarda bulunduğunu vurguladı. Bursa’nın birinci derece deprem kuşağında yer aldığına değinen Şenocak, olası depreme ilişkin alınacak tedbirler noktasında Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, sivil savunma ekipleri, arama kurtarma timleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde olduklarını kaydetti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Orhan Doğan da 2004’de Büyükşehir Belediye Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca il düzeyinde yapılan planlamaya uygun kurulan Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM), deprem başta olmak üzere meydana gelebilecek doğal afetler karşısında alınabilecek önlemler noktasında ciddi çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Afet bölgelerinde koordinasyonun sağlanması ile eğitici ve öğretici faaliyetlerde bulunmanın AKOM’un iki ana amacını oluşturduğunu ifade eden Doğan, hazırlanan acil eylem planlarıyla felaket anlarında alınabilecek önlemlerin güncellendiğini vurguladı. AKOM’un 2006’dan bu yana Küçükbalıklı’daki modern binasında hizmet verdiğine dikkat çeken Doğan, merkezde 705 uzman personelin görev yaptığını belirtti.
700 bin BUSKİ abonesine doğal afetlere karşı alınabilecek önlemlerin anlatıldığı broşürler ulaştırdıklarını ifade eden Doğan, şunları söyledi: "Halkımızın deprem başta olmak üzere meydana gelebilecek doğal felaketlere karşı alınabilecek tedbirlerin neler olduğunu anlattığımız broşürlerimiz, vatandaşlarımızın deprem başta olmak üzere doğal afetlere karşı bilgilendirilmesini amaçlıyor. Bununla birlikte düzenli aralıklarla düzenlediğimiz deprem ve yangın tatbikatları ile olası felaketlere karşı da hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Yine okullarda, işyerlerinde ve kamu kurumlarında verdiğimiz seminerlerle doğal felaketlerde alınması gereken önlemleri anlatıyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz