Bursa Valiliği'nin engelli vatandaşların sosyal yaşamdan yararlanmalarını sağlamak amacıyla başlattığı çalışma kapsamında ildeki kamu binalarının yüzde 63'ünün engellilerin kullanımına uygun olmadığı ortaya çıktı. Binaların yarısından fazlasında engelliler için bir olumsuzluğun olduğu belirlendi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Bursa Valiliği İl Özürlüler Kurulu, Engelliler Kültür Sanat Derneği (ENSADER)’nin ortağı olduğu ve Sosyal Politikalar Merkezi Derneği(SOMER)’nin koordinasyonunda yürütülen ‘Engelimiz Kent Olmasın’ projesi kapsamında kamu binaları denetimden geçirildi.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hedeflerinin, çağdaş kentler oluşturmak, Bursa’yı da sağlıklı, ulaşılabilir, yaşanabilir bir kent haline getirmek olduğunu söyledi.
Başkan Altepe, bu doğrultuda Bursa’da güzel çalışmaların yapıldığını belirtti. Yürüttükleri çalışmaların en önemli noktasının insan olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Toplumun tüm kesimlerine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çocuklarımıza, kadınlarımıza, yaşlılarımıza ve gençlerimize yönelik türlü çalışmayı gerçekleştiriyoruz. İnsanımızın hayatını kolaylaştırmak istiyoruz. Bilimin, medeniyetin ve kültür başkenti Bursa’da bu tür örnek çalışmalar yapmaktan onur duyuyoruz. En fazla önem verdiğimiz, buna rağmen en geride olduğumuz kesim ise engellilerdir. Bu konuda yapılması gerekenler en acil olanlardır. Bu kapsamda Bursa gibi medeniyet şehirlerine öncelik düşmektedir. Marmara Belediyeler Birliği Başkanı olarak da Marmara Bölgesi’nde bu çalışmaların en güzel şekilde yapılmasına gayret ediyoruz. Hedefimiz, içimizde yaşayan engellilerin ve ailelerinin rahat bir nefes almasıdır.” dedi.
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise ‘Gidemediğim yer benim değildir’ mantığına göre özürlüler için çok kötü sonuçların çıkacağını vurguladı. Bunu gören devletin 2005 yılında Özürlüler Yasası’nı çıkarttığını ve 7 yıl içerisinde tüm kamu kurumlarına özürlülerin kamu hizmetlerine erişebilirliğini sağlama zorunluluğu getirildiğini anlatan Güney, yetki verdikleri Engelliler Meclisi’ndeki görevlilerin şevk ve heyecanla bu işi yaptıklarını kaydetti.
Kendilerine sunulan raporları en kısa zamanda inceleyeceklerini ve Valilik olarak gereğini yapacaklarını söyleyen Güney, Vali Şahabettin Harput başkanlığında toplanarak tüm kamu kurumlarına yapılması gerekenleri hatırlatacaklarını belirtti.
PALA: DEMOKRATİK YAPININ GELİŞTİRİLMESİNDE KENT KONSEYLERİNİN BÜYÜK PAYI VAR
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ise demokratik yapının geliştirilmesinde kent konseylerinin çok büyük bir payı olduğunu, Bursa Kent Konseyi’nin de Türkiye’ye örnek çalışmalar yapabilen bir güce kavuştuğunu dile getirdi. Türkiye’de ilk kez Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından yürütülen çalışmaların neticesine de değinen Pala, “230 kamu binasında yapılan inceleme neticesinde, genelin yüzde 37’lik bölümünde olumlu sonuca ulaşıldı. Yani yüzde 37’si engellilere uygun yerler olarak tespit edildi. Yüzde 63’lük bölüm ise hala olumsuz bir durumda yani engellilere uygun halde değil. Önümüzde bir yıl var. Bursa kurumları olarak bu süre zarfından bu sorunları aşmış olacağımıza inanıyorum. Bu projede yoğun mesai harcayan Engelliler Meclisi görevlilerine çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Çalışmalar neticesinde Türkiye’de ilk kez ‘Engelsiz Alan’ kavramını da geliştirdiklerini açıklayan Pala, ‘engelsiz alan’ bayrağını alan binaların, engellilerin rahat bir şekilde kullanılabildiğini gösterdiğini, o binaya öncelik sağlanmış olduğunu kaydetti. Pala, eksiklikleri tamamlanmış olan binalara bu bayrakların gururla asılabileceğini söyledi.
Daha sonra “2012’ye hazır mıyız?” konulu panele geçildi. Panelin oturum başkanlığını yapan SOMER 2. Başkanı Tahsin Bulut, proje hakkında bilgi verdi. Bu projede olduğu gibi pek çok projede, dezavantajlı kesimlerin toplumdaki durumlarını iyileştirmeye yönelik pek çok projede ortaklık yaptıklarını belirten Bulut, projeyle kamu binalarında ve kamuya açık alanlarda engellilerin önlerindeki fiziki engellerin kaldırılmasını amaçladıklarını ifade etti.
Panelde, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Doç. Dr. Hülagü Kaplan tarafından engellilere yönelik yasal mevzuat, yerel yönetimler ve bu kurumların görevleri hakkında sunum yapıldı.
Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nden Özgür Fehmi Havados ve Mustafa Tıkız tarafından değerlendirme çalışması hakkında bilgi verildi.
Bursa Valiliği'nin yetki vermesinin ardından 2 etap halinde 230 kamu kurum ve kuruluşunda inceleme yaptıklarını söyleyen Tıkız, inceleme çalışmalarının süreceğini ve diğer kamu kurum binalarında da değerlendirme yapacaklarını söyledi.
Çalışmalar neticesinde ortaya çıkan rakamsal verileri sunan Havados, “11 konu başlığı altında yaptığımız incelemeler sonucunda, engellemelerin yüzde 37’sinin olumlu, yüzde 63’ünün olumsuz, işaretlemelerin yüzde 33’ünün olumlu, yüzde 67’sinin olumsuz olduğunu tespit ettik. Sokak mobilyalarının yüzde 80’inin olumlu, yüzde 20’sinin olumsuz, izler-güzergâhların yüzde 60’ının olumlu, yüzde 40’ının olumsuz, park etmelerin yüzde 33’ünün olumlu, yüzde 67’sinin olumsuz olduğunu gördük. Rampaların yüzde 38’inin olumlu, yüzde 62’sinin olumsuz, asansörlerin yüzde 40’ının olumlu, yüzde 60’ının olumsuz olduğunu tespit ederken, girişlerin sadece yüzde 27’sinin olumlu, yüzde 73’ünün ise olumsuz olduğunu gözlemledik. Lavaboların da sadece yüzde 23’ünün olumlu, yüzde 77’sinin olumsuz olduğunu gördük. İncelenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının erişilebilirlik genel ortalaması ise yüzde 37 olumlu, yüzde 63 olumsuz olarak ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz