YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa’da Son 9 Yılda 50 Bin Kaçak Bina Yapıldı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, son 9 yılda Bursa’da 50 bin...

Bursa’da Son 9 Yılda 50 Bin Kaçak Bina Yapıldı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, son 9 yılda Bursa’da 50 bin kaçak yapı inşa edildiğini iddia ederek, “Bursa’da kentsel dönüşüm karmaşası yaşanıyor. Dönüşüm maksadından saptı” dedi.

İMO Başkanı Necati Şahin ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, Bursa’daki kentsel dönüşüm gerçeği ile ilgili sunum yaptı. Binaların muhtemel depremlerde can ve mal kaybı olmaması için denetlenmesi gerektiğini ifade eden Necati Şahin, bu konuda gevşek davranıldığını öne sürdü. “Biz konuyu sulandırmayı seviyoruz” diyen Şahin, “Başbakanımız bile ‘zemin + 5’ten fazla yüksek bina yapmayın’ dedi. Şehirlerin genleriyle oynamayın deme ihtiyacını hissetti. Kentsel dönüşüm Bursa’da maksadından sapmıştır. Osmangazi Belediyesi’ne çok umut bağlamıştık. Master planı hazırladı. Bunu da etaplara böldü. Ancak bunun içinde Akpınar Mahallesi yok” dedi.

BURSA’DA 50 BİN KAÇAK BİNA YAPILDI

Son 9 yılda Bursa’da yapılan 50 bin kaçak yapının 30 bin tanesinin Yıldırım ilçesinde yapıldığını iddia eden Şahin, “Yıldırım tarihe bir iz bıraktı. Yıldırım’da başkanının yaptığı bir nikah şahitliğidir. Sürekli müteahhitlerle toplantılar yapıyor. Halk ayağı olmayan, sadece müteahhitlere yönelik bir süreç sürüyor. Asıl sorumluluk nikah şahidinin değildir. Nikahı kıyanındır. Bu yapılanlar topu orta sahada gezdirmekten başka bir şey değil” şeklinde konuştu.

YILDIRIM’A KENTSEL DÖNÜŞÜM ELEŞTİRİSİ

Yıldırım’daki 7 mahalleyi kapsayan 50 bin konutluk kentsel dönüşümü eleştiren Şahin, “Yıldırım Belediyesi’ne Ankara’dan ‘bu işi burada yapamazsın’ dendi. Daha sonra 6306 sayılı kanuna göre belediye meclisten bir karar çıktı. Sadece 64 mahallenin bulunduğu ilçede 7 mahalle ile ilgili bir karar ortaya atıldı. Binaların hiçbirisi incelenmedi. Bu mahallerin yer aldığı bölge ‘riskli ilan’ edildi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne 5 Eylül 2012 tarihinde koca raporların girdiği gün ile çıktığı gün aynıdır. Daha sonra alınan bir kararla, 500 hektarlık proje 50 hektarlık alana düştü. 7 mahalle bir anda 1 mahalleye indi” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HALKA İNİLMEDİ”

Yıldırım’daki kentsel dönüşüm projesinin halk ayağının olmadığını, müteahhitlere daha çok önem verildiğini kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

“Projenin sosyal ve ekonomik ayağı maalesef düşünülmüyor. Olan vatandaşın hayaline oldu. Bu planlar uygulanırsa insanlar göçe zorlanacak. İnsanların yaşama şansı tamamen ortadan kalkacak. Rezerv alanı olarak gösterilen yer, tamamen sakat bir alandır. Burayı yeniden imara açıyorsunuz.”

“İNSANLAR GÖÇE ZORLANACAK”

Şahin, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’e yüklenerek, “Evi olana ev vereceğim diyordu. 100 metrekaresi olana 40 metrekare vereceğim diyor. 41 metrekarelik evde insanları oturtmaya çalışacaksınız. 2 kat 100 metrekare olana 48 metrekare bir daire verilecek. 100 metrekare arsası olana ise 27 metrekarelik bir daire verilecek. Burada yüzde 60’a varan bir iskonto söz konusu. 7 mahallede sosyal doku ile ilgili olmayan, rezidanslar yapılmak isteniyor. Bu ‘Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesidir’ dendi. 50 bin konut gitti. Bu rakam 5 bine düştü. 7 mahalleden bahsedildi. Bakkal böyle hesap yaparsa batar. Bu projenin hiçbir bilimsel alt yapısı yok. Böyle bir şeyle Bursa muhatap oldu. Ben mühendis olarak ben hazmedemiyorum. Bunu birilerinin başbakana taşınması gerek” şeklinde konuştu.

PAŞA ÇİFTLİĞİ SORUSU

Bursa’da ikinci rezerv alanının Paşa Çiftliği olduğunu hatırlatan Şahin, burada yapılan satışla ilgili kamuoyunun cevabını beklediği sorular olduğunu ifade etti. Şahin, şöyle devam etti:

“Bugün bir simit parası 75 kuruş. Siz bir simit parasıyla 3 metrekarelik yer almışsınız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası. 190 bin metrekarelik alan, iller bankasına devredilmesi ile ilgili ayrı bir protokol yapıldı mı? Burası rezerv alanı olarak mı kullanacak mı? Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe burası ile ilgili Ankara’ya gitti mi? Bu konuların kapalı kapılar ardından konuşulmasını istemiyoruz. Bursa kamuoyu bu konuda aydınlatılmalı. Kentsel Dönüşüm Yasasında rezerv alanları adı altında yeni imar alanları çıkartılmak isteniyor. Bu yasaya yapılan bir saygısızlıktır.”

Şahin, yüzde 15’i dolmayan Doğanbey’de sokakların araçlardan geçilmediğini ifade ederek, insanların trafik karmaşası içinde kaldığını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler