YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa'da Vakıflar Haftasında 3 Cami Kamulaştırıldı

Bursa'da 1938 yılından itibaren satılan 200'den fazla cami ve medreseden en son şahıslarda kalan 3...

Bursa'da Vakıflar Haftasında 3 Cami Kamulaştırıldı

Bursa'da 1938 yılından itibaren satılan 200'den fazla cami ve medreseden en son şahıslarda kalan 3 cami daha Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü ve Toplu Konut İdaresi tarafından kamulaştırıldı.

Vakıflar Haftası Bursa'da anlamlı başladı. 70 yılı aşkın süredir özel mülkiyette olan Tavukçu Mescid'i 301 bin liraya kamulaştırılarak tapusu valiliğe teslim edildi. Doğanbey Mahallesi'ndeki Kırayoğlu ailesine ait Kefensüzen Camii TOKİ tarafından 3 daire karşılığında, Mizanoğlu Mescidi ise 2 daire karşılığında kamulaştırıldı. Tavukçu Mescidi ise Vakıflar tarafından 3 kardeşten 303 bin liraya satın alındı. Halen ayakta olan Kefensüzen Camii'nin basit bir tamirattan sonra 2 ay içinde ibadete açılması

beklenirken, kerpiçten ev şeklinde olan Mizanoğlu Mescidi'ninse, kıble tarafındaki duvarın çökmesi sebebiyle köklü bir restorasyona girmesi gerekiyor.

Bursa'da Zafer Plaza arkasındaki Tavukçuoğlu Mescidi de Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü ile mal sahiplerinin anlaşması neticesinde kamulaştırıldı. Mahalli gazetelerde satılık mescit olarak 500 bin liraya satış ilanı bulunan 400 metrekarelik alana sahip bina, Bursa Valisi Şahabettin Harput'un talimatı üzerine devlet tarafından satın alındı. 3 hissedarı bulunan mescit için 300 bin TL'ye el sıkışıldı.

7-13 Mayıs Vakıf Haftası sebebiyle Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Ardından Sarı ve personel, Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta'yı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Vali Vekili Usta, ecdadın vakıf hizmetlerine önem verdiğini belirterek, "Ayrım gözetmeksizin bu vakıfları inşa ettiler. Bütün insanlara hizmet eden bu vakıf müesseselerini kurdular. Camileri, köprüleri, hatta leylekleri tedavi etmek için çok değişik vakıflar kuruldu. Bursa dünyanın en önemli güzel yerlerinden birisi. Osmanlı İmparatorluğu sadece savaşan bir devlet olarak değil, kuruluş felsefesine hitap eden eserlerle bilinmekte. Bize düşen görev bu anlayışı devam ettirmek" dedi.

"BALKANLAR'DAKİ VAKIF ESERLERİNİ GELECEĞE KAZANDIRMALIYIZ"

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ise, 29. Vakıf Haftası çerçevesinde bu sene 'Balkan vakıfları' konusuna dikkat çekeceklerini söyledi. Sarı, Osmanlı Devleti'nin 500 yıl Balkan topraklarında kaldığını ve burada 15 bin civarında Osmanlı eseri olduğunu söyledi. Bunların çoğu çeşitli sebeplerle yok oldu. Son birkaç yıldır belediyeler ve kamu kurumları Balkanlar'daki eserleri bir bir ayağa kaldırıyor. 2008 yılında Vakıflar Kanunundaki değişiklikle Dış İlişkiler Daire Başkanlığı kuruldu. Balkanlar'a sahip

çıkmamız gerekiyor. Oradaki eserleri gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. İnşallah bu şekilde haftayı tamamlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sarı, ziyaretin sonunda satın aldıkları Tavukçu Mescidi'nin tapusunu Vali Şahabettin Harput'a ulaştırdı. Vali Harput'un şehir dışında olması sebebiyle Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, tapuyu teslim aldı.

Bu arada 1938 yılında Kadriye Kızılkaya'ya satılan Şehreküstü Zagfiranlık Mescidi de 6 ay önce 284 bin liraya Vakıflar tarafından satın alındı. 11 bin liraya projesi çizdirilen mescit yaklaşık 300 metrekarelik alanda 301 bin liralık masraf ile yeniden inşa edilmeye başlandı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, daha önce ev olarak kullanılan binanın çok kötü durumda olduğu için taş yapı olarak yeniden inşaasına karar verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler