HABER

Bursa'da yaşanan bebek ölümleri

BURSA (İHA) - Bursa İl Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı, Çekirge Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde çeşitli sebeplerden dolayı ölen hastaların kanlarında 'klebsiella' bakterisine rastlandığını, ancak bu ölümlerin sadece bakteriden meydana geldiğini söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Son günlerde Çekirge Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde meydana gelen bebek ölümleriyle ilgili basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı, hastane enfeksiyonu olarak adlandırılan olayda hastaların kanında antibiyotiklere dirençli belli bazı bakterilerin var olduğunu belirtti. Ünitede şu anda bakteri şüphesiyle tedavi gören bebeklerin kontrol altında tutulduğunu ve durumlarının iyi olduğunu açıklayan Yamalı, "Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde çeşitli sebeplerden dolayı ölen hastaların kanında 'klebsiella' bakterisine rastlanmıştır. Ancak bu ölümlerin sadece bu bakteriye bağlı olarak gerçekleşmiş olduğunu söylemek mümkün değildir. Dünyadaki bütün hastanelerde yüzde 5 ila 15 arasında hastane enfeksiyonlarıyla karşılaşmak doğaldır. Hastane enfeksiyonuyla karşılaşmak ayıp değildir. Ayıp olan tespit etmekte ve önlem almakta gecikmektir. Hastanemizdeki Enfeksiyon Kontrol Komiteleri çalışmalarına devam etmektedir" dedi.

Türkiye'de binde 28.7 olan bebek ölümlerinin Bursa'da binde 7.44 olduğunu vurgulayan Yamalı, "Bursa'da hastane enfeksiyonunun erken tespiti ve gerekli tedbirleri alması bu başarıyı ortaya çıkartmaktadır. Eğer bir hastane enfeksiyonuyla bebek kaybedilirse, bunu açıklamaktan çekinmeyeceğiz. Şu an ilgili ünitede 10 bebek yatmakta. Bunların 5 tanesinin kanında 'klebsiella' bakterisi mevcut olup, bu 5 bebeğin 3'ünün durumu iyiye gitmektedir" diye konuştu.

Yamalı, bir gazetecinin, cuma günü yapılan toplantıda bu bakteriye rastlandığının gizlenmesinin sebebini sorması üzerine, "Var olan bu riski saklamak gibi bir kaygımız yok. Sadece gereksiz yere, bir mikroptan dolayı tüm bebeklerin hayatını kaybettiği yönündeki ifadelerin doğru olmadığını vurgulamak istedik" dedi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu ise, dünyanın her yerinde, en iyi hastanelerde bile bu tür enfeksiyonlara rastlandığını açıkladı. Bu tür vakalarda kurulan komitelerin toplanarak, gerekli çalışmaları yaptığını ifade eden Hacımustafaoğlu, "Önemli olan bu vakaların bir an önce tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Şu anda söz konusu hastanede de gereken yapılmıştır. Prematüre ve bin 500 kilogramın altındaki bebekler en riskli bebeklerdir. Bu tür bebekler enfeksiyon ya da bakteri olmadan da hayatını kaybedebiliyor" şeklinde konuştu.

Çekirge Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi İlhan Dindar da konuşmasında, komitenin ilgili ünitede incelemelerini sürdürdüğünü kaydederek, "Bu ünitemiz en riskli ünitedir. Bu vakalar her zaman görülecektir. Önemli olan tehlike ve riskleri zamanında tespit etmektir. Ünitemizde aylık 8 ila 12 arasında erken doğan ve düşük kilolu bebekler, çeşitli risklerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Son dönemde 6 bebek kaybedilmiştir. 5 vakada da geriye dönük yapılan çalışmalarda enfeksiyonla ilgili birtakım bulgular görülmüş ve hemen komite harekete geçirilerek, gerekenler yapılmıştır" dedi.

Dindar, prematüre ve düşük kilolu doğan bebeklerin bakteri ve enfeksiyona bağlı olmadan bile ölüm riskinin yüzde 50 olduğunu sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler