YURTHABER

Bursa
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa'daki meslek lisesinden Bulgaristan'a maske ihracatı

Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kovid-19 salgınıyla başlayıp 1 yılı geride bıraktıkları çalışmaları kapsamında günlük 60 bin maske üretim kapasitesiyle çalışıyor - Okul müdürü Hüseyin Er: - "6 milyonun üzerinde maske üretimi gerçekleştirdik. İlk süreçte yaptığımız üretimlerin çoğunu hibe ettik"

İSMAİL ÖZDEMİR - Bursa'da faaliyet gösteren Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ürettiği maskelerin bir bölümünü Bulgaristan'a gönderdi.

Moda Tasarım Teknolojileri ile Tekstil Teknolojisi alanlarından gönüllü öğretmen ve öğrenciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasıyla oluşan maske ihtiyacına cevap vermek için 1 yıl önce çalışma başlattı.

Okul öğretmenleri, bir firmanın desteğiyle ürettikleri makinede, günlük 60 bin adet kapasiteyle, 3 katlı telli "spunbond" ve "meltblown" anti bakteriyel filtreli maskeler imal ederek özellikle kamu kurumlarının ihtiyacını karşılıyor.

Lisenin müdürü Hüseyin Er, AA muhabirine, salgın başladığından bu yana maske üretiminin kesintisiz devam ettiğini söyledi.

Öğretmen ve öğrencilerin özverili çalıştığını belirten Er, "6 milyonun üzerinde maske üretimi gerçekleştirdik. İlk süreçte yaptığımız üretimlerin çoğunu hibe ettik. Bulgaristan'a da 50 binin üzerinde maske ihracatı gerçekleştirdik. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği aracılığıyla bize rica edildi ve biz de maskeleri ürettik." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'in okullarını ziyaret ettiğinde, üretimden memnun kaldığını dile getiren Er, bunun da kendilerini motive ettiğini anlattı.

Dışarıdan teknolojik destek alarak kendi tasarladıkları maske makinesiyle üretim yaptıklarını bildiren Er, "Makine üretme kabiliyetimiz de var. Makine alanımız bu konuda deneyimli, her türlü makine üretebiliyoruz şu anda. Maske üretimine başladığımızda Bakanlığımızın çok büyük katkısı oldu, ekonomik olarak ihtiyacımız olan bütün yatırımları derhal sağladılar." ifadelerini kullandı.

- Öğrenciler maske başına para da kazanıyor

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı şefi Esra Toplan ise maske üretimine ilk başlayan okullardan biri olduklarını aktardı.

Toplan, iki tip maske ürettiklerine değinerek, "3 katlı, ortasında filtre bulunan, sağlık açısından kullanılması onaylanmış maskeler üretiyoruz. Bütün maskelerimiz standartlara uygun. Hijyenik ortamda üretim yapıyoruz, öğrencilerimiz de bu şekilde çalışıyor." dedi.

Üretime gönüllü başlandığını dile getiren Toplan, bu süreçte kendilerini mesleki olarak geliştirdiklerini belirtti.

İlk üretimleri Sağlık Bakanlığına hibe ettikleri bilgisini veren Toplan, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimize çalıştıkları, ürettikleri maske adedi başına ücretlendirme yapıyoruz. Biz zaten öğrenci yanlısı bir okuluz, çocuklar bu şekilde de teşvik oluyorlar. Normalde son sınıfta öğrencileri staja gönderiyorduk. Salgından dolayı öğrenciler kendilerini bu zor şartlara adapte etti, olağan dışı bir durumda neler yapabileceklerini gördüler. Kendi güçlerini fark ettiler, sadece bir öğrenci olmadıklarını gördüler. Olumsuz bir şeyi olumluya çevirmiş olduk."

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı 12. sınıf öğrencisi Umut Can, moda öğrencisi olmasına rağmen makine kullanmayı da öğrendiğini bildirerek, arkadaşlarıyla ekip halinde salgınla mücadelede yer almaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.

Tekstil Teknolojisi Alanı 12. sınıfa giden Zehra Akyol, üretim aşamasında çok büyük tecrübeler edindiğini söyleyerek, edindiği deneyimin mezun olduktan sonra iş hayatında kendisine büyük katkısı olacağını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler