YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursalı Mermerciler Afetlerde Arama-kurtarma Yapacak

Bursa’da faaliyette bulunan mermerciler arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında görev yapacak. Kentte faaliyette bulunan...

Bursalı Mermerciler Afetlerde Arama-kurtarma Yapacak

Bursa’da faaliyette bulunan mermerciler arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında görev yapacak. Kentte faaliyette bulunan Maden-Mermer Sanayici Üretici İşadamları Derneği (MADSİAD) ile Bursa Valiliği arasında protokol imzalandı.

Bursa’nın birinci derecede depreme hassas afat bölgesi olduğuna dikkat çeken Vali Şahabettin Harput, bu doğrultuda bir yandan kentsel dönüşün sürerken, diğer yandan da halka yönelik eğitimlere ağırlık verdiklerini söyledi. Bursa’nın madencilik alanında da Türkiye’de en büyük potansiyele sahip illerin başında geldiğine değinen Harput, bu madenleri bir yandan ekonomiye kazandırırken, diğer yandan da Maden-Mermer Sanayici Üretici İşadamları Derneği (MADSİAD) aracılığı ile farklı bir işbirliğine gittiklerini anlattı. Vali Harput, “MADSİAD ile imzaladığımız protokol ile dernek bünyesinde çalışan bin 400 kişi ile 250 iş makinesi ve operatörün her hangi bir afet anında devreye sokulacak. Bu çalışanlar ise AFAD il müdürlüğü ve arama kurtarma ekipleri tarafından eğitilecek.” dedi.

MADSİAD’ın bunu tamamen gönüllü olarak yürüteceğini aktaran Harput, “Eğitim sonunda bin 400 kişinin her hangi bir afet anında; afet ve diğer nedenlerle kaybolan kişilerin aranması, enkaz altında mahsur kalanların kurtarılması, yiyecek ve içeceklerin hazırlanıp dağıtılması, evsiz kalanların çadırlara yerleştirilmesi ve kurtarılan afetzedelere ilk yardım yapılması ve enkazlarda çevre güvenliğini sağlama gibi görevleri ifa edecekler.” şeklinde konuştu.

Vali Şahabettin Harput, her hangi bir afet anından bu mermercilerin elindeki 250 iş makinesi ile AFAD’ın koordinesinde ihtiyaç duyulan yerlerde bu hizmeti yapacaklarını aktardı.

MERMERCİLER ÖZELLİKLE AĞIR KÜTLELERİ KALDIRMADA UZMAN
MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu da, mermerde çalışanların özellikle ağır kütleleri kaldırma konusunda uzman olduklarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bir deprem anında bir felaket anında biz bunun çok faydalı olacağına inanıyoruz. Hele eğitimler alınırsa Bursa için hazır bir güç olur.”

STRATEJİK MERMER İÇİN GEREKİRSE KÖY TAŞINIR
Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Vali Harput, ‘mermercilerin suları kirlettiğine ilişkin’ soruya karşılık, her işletmenin durumunu farklı olarak ele almak gerektiğine dikkat çekerek, mermer işletmelerine izin verilirken belli mevzuatlara uyulmasının şart koştuğunu söyledi.

Bu kurallara uymayan işletmelerin gerektiğinde faaliyetlerinin durdurulacağına dikkat çeken Harput, “Şayet bir mermer düşünün ki, stratejik ve ekonomik değeri çok fazla ve orada çok ciddi bir etkileşim olacak ise yerleşim yeri için, o zaman idare o köyü alıp başka yere naklediyor. O önemli saydığı rezervi ise yer altından çıkarıyor. Sistem budur.” diye konuştu.

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu da, Türkiye’de ilk defa bir mermer ocağında 450 bin TL’lik bir arıtma tesisi kurduklarının altını çizerek, şunları kaydetti: “Mermer ocaklarında arıtma tesisi ilk defa Bursa’da Orhaneli Başköy’de kuruldu. Su konusunda mermerci çok hassas, arıtma için çok güzel yatırımlar yapıldı ve devam edecek. Su konusunda ki hassasiyetimiz var suya madencinin, mermercinin duyarsız kalması imkansız bir şey. Suyun önemini bilmezsek bu iş olmaz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler