Bu yıl 8’ncisi düzenlenen Osman Gazi'yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında Rahvan At Koşusu yapıldı.
Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından organize edilen ve nisan ayı boyunca çeşitli etkinliklerle devam eden Osman Gazi'yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri'nin son programı Rahvan Atları Koşusu oldu. Yunuseli Yeni Kurban Pazar Alanı'nda yapılan duanın ardından gerçekleştirilen koşuya katılan 85 at ve sahibi, baş, başaltı, büyük orta, küçük orta, deste, taylar, tozkoparan, Arap doludizgin, yerli doludizgin ve ithal rahvan kategorileri gibi 11 dalda birinci olmak için yarıştı. Yarışmada birinci olanlara bin ile 4 bin lira arasında değişen miktarlarda para ödülleri, diğer derecelere de Osmangazi Belediyesi tarafından çeşitli ödüller verildi.
“FETİH RUHUNU GÜNÜMÜZE TAŞIYIP, GELECEĞE AKTARIYORUZ”
Yarışma öncesinde açıklamada bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bu gün burada Osmangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında nisan ayı boyunca düzenlenen etkinliklerin sonundayız. Bu zamana kadar çeşitli etkinlikler düzenledik. Bu gün de burada at yarışları ile bu şenlikleri kapatıyoruz. Bu yarışma ise geleneksel rahvan at yarışları. Bu yarışmada profesyonel yarışçılar katılmıyor. Buradaki ve çevre illerdeki vatandaşlarımızın atları ile katıldığı bir yarışma.” dedi.
Bu yılki yarışlara bölge insanının yanında Kütahya ve Balıkesir gibi illerden de katılımların olduğunu bildiren Başkan Dündar, “Kendi öz kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Fetih şenlikleri ile fetih ruhunu bu zamana taşımak ve geleceğe bir mesaj vermek. Bu etkinlikler devam edecek.” şeklinde konuşmasını tamamladı.
“TÜRK ATLARI SAHİPSİZ”
Rahvan Atçılar İl Temsilcisi İhsan Gür ise Türk rahvan atçılığının sahipsizliğinden yakındı. Gür, “Bursa’daki rahvan at yarışları geçmişte daha çok yapılırdı. Şu anda yarışlara katılan rahvan atlar sadece binek atlarıdır. Osmanlı’dan önce de bu atlar Türk ordusunu sırtında taşırdı. Bunlar yorulmak bilmez. Bu Türk atlarda ciğer Arap ve İngiliz atlarına göre iki mislidir. Bunlara bindiğiniz zaman 60 kilometre seni terletmeden götürür. Diğerleri dört nala gittiği için seni çok rahatsız eder. Ama bunlar seni rahatsız etmeden götürür.” dedi.
Sahipsizlikten dolayı Türk rahvan atlarının ırkının her geçen gün küçüldüğünden yakınan Gür, şöyle devam etti: “Biz kendi ecdadımıza sahip çıkmıyoruz. Kendi töre ve örfümüzü sahiplenmiyoruz. Bu gün bakıyorsunuz
Avrupa’ya giden rahvan atçılık var. Onlarda atların yüksekliği bir metre 50 ile bir metre 60 santim, ama bizim atlarda yükseklik bir metre 10 veya bir metre 20 santim boyunda. Neden biz bu kendi atlarımızı sahiplenmiyoruz da Avrupalı bizden daha iyi sahipleniyor. Haralarımızda hep İngiliz ve Arap atları yetiştiriliyor. İnşallah bir gün bizim de kendi atlarımızın bu haralarda yetiştirildiğini görürüz.”
Rahvan at yarışlarda en büyük ödülün Türk bayrağı olduğunun altını çizen İhsan Gür, “Bursa’da zamanın Osmangazi Belediyesi, şimdinin ise Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından başlatılan yarışlar 8 yıldır aralıksız devam ediyor. Şu anda burada 11 dalda yarış yapılmakta. İkili taylar, üçlü taylar, dörtlü taylar, deste, küçük, orta, büyük, orta baş altı, baş ve doludizgin atlardan iki boy var. Her boyda 11 yarış var.” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz