YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Bursa'nın Kestanesi Okka Çekecek Beş Tanesi"

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan kestane eylem planıyla, "Bursa'nın kestanesi okka çeker beş tanesi" sözüyle ünlenen ilde, kestane üretiminin

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan kestane eylem planıyla, "Bursa'nın kestanesi okka çeker beş tanesi" sözüyle ünlenen ilde, kestane üretiminin eski günlerine kavuşturulması hedefleniyor.

Türkiye yıllık 50 bin ton üretim ile dünya kestane üretiminde Çin ve Güney Kore'den sonra 4. sırada yer alsa da son yıllarda yayılan "kestane kanseri" yüzünden ciddi sorunlar yaşadı.

Kestane ağaçlarının kurumasına neden olan kanser nedeniyle üretim miktarı yıldan yıla azaldı. 1990'lı yıllarda 90 bin ton olan üretim, 2002'de 50 bin tona kadar geriledi. O tarihten bu yana üretim miktarı da bu rakam civarında gerçekleşti.

Orman Genel Müdürlüğü de bağlı bölge müdürlükleriyle kestane üretimini yeniden eski seviyesine getirebilmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan kestane eylem planıyla, "Bursa'nın kestanesi okka çeker beş tanesi" sözüyle ünlenen ilde, kestane üretiminin eski günlerine kavuşturulması hedefleniyor.

Eylem planındaki bilgilere göre, Bursa'daki 759 bin hektar ormanlık alanın 13 bin hektarında kestane ağacı bulunuyor. Bunun da 6 bin 500 hektarında asli ağaç türü olarak kestane yer alıyor.

Kestane ormanlarının 850 hektarı ise bozuk orman vasfında bulunuyor. Toplam 3 bin hektarlık alanda, yıllık yaklaşık 3 bin ton ürün toplanabiliyor. Hazırlanan eylem planıyla bu alan, ıslah edilecek ve fazladan da 85 bin yeni ağaç aşısı yapılacak. Böylece 2016 yılında, kentteki kestane üretiminin hastalık öncesi seviyeye yükseltilmesi hedefleniyor.

-"Bursa'daki fabrikalarımız da yurt dışından alıyor"-

Bursa Valisi Şahabettin Harput, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestanenin Türkiye ve Bursa için önemli olduğunu söyledi. Kestanenin Bursa ile özdeşleştiğini belirten Harput, "Kestane, Bursa'nın temel özelliklerinden. Yaklaşık 10 yıl kadar önce kestane ağaçlarında hastalık, bunun sonucunda da kuruma meydana geldi. Bu kestane üretime büyük darbe vurdu" dedi.

Kestane üretiminin yanında işlemesinin de önemli olduğunu dile getiren Harput, şöyle devam etti:

"Profesyonel olarak işleme konusunda halen bu konuda çok başarılıyız. Önceden de üretim konusunda başarılıydık ancak kestane ağaçlarının kurumasından sonra ithal etmek zorunda bile kaldık. Maalesef artık Türkiye, badem, ceviz gibi kestane konusunda da kendisine yetmiyor. Bu ürünleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle Bursa'daki fabrikalarımız da işlediklerinin bir kısmınını yurt dışından, bu alanda en fazla üretim yapan Çin gibi ülkelerden almak zorunda kalıyor. Bu üzücü bir durum."

Bu üzücü durumun düzeltilmesi için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Harput, "Bir taraftan tahrip olan kestane ağaçlarının ıslah edilmesi, bir yandan da yeni cins, farklı kapasitelerle ürün veren kestane bahçelerinin kurulması konusunda bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Umuyorum, bunun sonucunda ithal etmeden, kendi ürünlerimizi işler, kendimize yeter hale geliriz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler