Doç. Dr. Reşit Şendağ, Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile gittiği Amerika'daki Rodayland Üniversitesi'nde öğrencilere bilgisayar mimarisi üzerine eğitim veriyor.
Gözü hep kariyer yapmakta olan Doç. Dr. Reşit Şendağ, Milli Eğitim Bakanlığının açtığı bursluluk sınavını kazanarak gittiği Amerika'dan bir daha dönmedi. Doçent olarak görev yaptığı Rodayland Üniversitesinde bilgisayar mimarisi üzerine eğitim veren Şendağ, Türkiye'nin oradaki gururu oldu. Şendağ, bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi tüm elektronik aletlerde üzerindeki mikro işlemcilerin 'daha hızlı' çalışması üzerine tasarımlar yapıyor. Bu konuda yaptığı birçok projesini dünya devlerinden İntel, IBM ve Motorola gibi şirketlere 200-300 bin dolar gibi paralara alıyor. Bu para doğrudan üniversitenin kasasına girip yeni araştırmalar yapılmasında harcanıyor.
Adanalı 36 yaşındaki Doç. Dr. Reşit Şendağ, Hacettepe Üniversitesi Elektrik-elektronik bölümünü bitirdikten sonra 1994 yılında Adana'ya dönerek Çukurova Üniversitesinde asistan olarak işe başladı. Fakat aklında hep ilgilendiği bilgisayar üzerine çalışmalar vardı. Milli Eğitim Bakanlığının açtığı bursluluk sınavını kazanınca master ve doktorasını yaptığı Çukurova Üniversitesinden 1998 yılında ayrıldı ve ABD'ye gitti. 1999 Ocak ayında Minnesota Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği üzerine master ve doktorasına başlayıp 2003 yılında bitirdi. ABD'deki işi üzerine olan imkanları araştırırken bir süre ünlü IBM firmasında çalıştı. Ülkemizde araştırmaya fazla vakit bulamayacağını anlayınca kariyer için Amerika'da kalmaya karar verdi ve Rodayland Üniversitesinde yardımcı doçent olarak işe başladı. ABD'deki üniversitelerin sadece eğitim yapmadığını ve araştırmacıların projeleri ile üniversiteye gelir getirmesi gerektiğini söyleyen Reşit Şendağ, 2009 yılında doçent oldu. Bilim üzerine katıldığı uluslararası konferanslarda 2 defa en iyi çalışma ödülü aldı. Ayrıca Türkiye'deki TÜBİTAK gibi olan NSF kuruluşunda zaman zaman gelen projeleri değerlendirme kurulunda görev yapıyor.
Doç. Dr. Reşit Şendağ, Türkiye'de bilim ve araştırma üzerine yeteri kadar gidilmediği ve gerekli önemin verilmediği görüşünde. Küresel krizin en çok hissedildiği ABD'de hükümetin buna rağmen bilim bütçesini kesmeyip aksine 3 milyar dolar civarında arttırdığının altını çizen Şendağ, 10 yıldır Amerika'da yaşadığını ancak ülkesinden hiçbir zaman kopmadığını ve hep özlem içinde olduğunu söyledi. Şendağ, "Her gün internetten Türk gazeteleri okuyorum. Uyduda televizyonlarımızı seyrediyorum. Ülkemizin bilime daha fazla önem vermesi gerekiyor. Bu konuda teknoloji anlamında ilerlerken biryandan da para kazanırız ve istihdam sağlarız. Eğer ülkemiz bilim üzerine bir atılım yaparsa seve seve ülkeme döner ve çalışırım. Ama bu konuda imkan verilmesi lazım" dedi.
İHA