HABER

Burun estetiğinde püf noktaları

Burnumuzun yüz estetiğinde apayrı bir yeri olduğu kesin. Ancak pek çok kişi yeni burnundan memnun kalmayıp hatta nefes alamaz hale gelip ikinci operasyona ihtiyaç duyabiliyor.

Burun estetiğinde püf noktaları

Acıbadem Taksim Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Soner Tatlıdede, mynet.com okurları için çok önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Kimi büyüklüğüne, kimi eğriliğine kafayı takarken, kimi de bir başkasına özenerek burun estetiğine yönelebiliyor. Özellikle de kadınların yoğun ilgi gösterdiği burun estetiği, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok yapılan estetik ameliyatların başında geliyor. Bununla birlikte operasyon sonrası hayal kırıklığına uğramamak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Aksi halde burnun yüze uyumsuzluğundan nefes alamamaya dek pek çok ciddi sorun kapıyı çalabilir! Acıbadem Taksim Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Soner Tatlıdede, “Başarılı bir burun estetiğinde herkesin uzaktan dahi fark edebileceği abartılı, ameliyatlı görüntüsü olmamalı, profesyonel gözle dahi kolay anlaşılamayacak doğallıkta yapılmalıdır. Burun kendi içinde ve yüzle orantılı ve uyumlu olmalıdır. Tabii ki şekil düzeltilirken burundan nefes almayı güçleştirmemeli, nefes sorunu varsa da düzeltilmelidir” diyor.

Ucu çok kalkık oldu!

Oysa burun estetiği olan pek çok kişi eski burnunu bile arar hale gelebiliyor. Burun estetiğinde ikinci operasyon en fazla görünüş ve fonksiyonla ilgili şikayetlerden dolayı yapılıyor. Şekil bozukluğu şikayeti olan hastalarda en sık, fazla kemik ve kıkırdak alınmasına bağlı çökmeler veya fazla bırakılan dokulara ait kabarıklıklarla ve asimetrilerle karşılaştıklarını belirten Doç. Dr. Soner Tatlıdede “Burun ucunun çok kalkık veya düşük olması, burun deliklerinin ve hava yolunun açık kalmasını sağlayan kemik ve kıkırdak desteklerin çökmesi, septum dediğimiz burun boşluğunu ikiye ayıran duvarın eğikliklerinin düzeltilmemiş olması, deri ve mukozada yapışıklıkların, çekintilerin olması gibi komplikasyonlar nefes alma sorunu yaratabilir” diyor. Bu arada cerrahın kendi ameliyat etmediği ikincil ameliyatlarda muayene ile fark edilemeyecek sürprizlere de hazırlıklı olmak gerekiyor. Hastanın bu sürprizleri çözebilecek, komplikasyonları düzeltebilecek tecrübede bir cerrahı bulmaya dikkat etmesi çok önemli.

Ciddi tecrübe ve sanat gerektiriyor

Burun estetiği yaptıran kişilerde yaranın iyileşme süreci bir yılda tamamlandığından, ikincil bir ameliyat için ideal olanı, ilk operasyonun ardından bir yıl beklenmesi. Doç. Dr. Soner Tatlıdede “Öncelikle en önemli kıkırdak kaynağımız septum kıkırdağıdır. Önceki ameliyatlarda alınmış, kullanılmış veya yetersiz ise ihtiyaca göre kulak ve/veya kaburga kıkırdağı kullanılabilir. Bazen yağ ve bağ dokularından yararlanmak gerekebiliyor. Bu materyallerle eksik olan dokuyu taklit ederek veya eksikliği kamufle ederek normal görüntü ve fonksiyonu elde ediyoruz. Tabi ki bu söylendiği kadar kolay değil, ciddi bir tecrübe, el işçiliği ve sanat gerektiriyor” diyor.

En Çok Aranan Haberler