TRABZON (İHA) - Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çapar, teknolojideki gelişmelerin tüm alanlarda olduğu gibi tıp sahasında da yüksek bir ivme ile devam ettiğini ve her gün yeni bir buluşun insanlığın hizmete sunulduğunu söyledi.
Hastanın ameliyattan sonra burnunun ve yüzünün alacağı şeklin 5-10 dakika gibi kısa bir sürede belirlenebildiğini ifade eden Dr. Mustafa Çapar "Estetik ameliyat düşünen bir kimsenin en fazla aklına takılan ve bilmeyi istediği şey ameliyattan sonra nasıl bir görünüme sahip olacağıdır. Bu konu burun veya yüzle ilgili ameliyatlar söz konusu olduğunda daha da bir önem taşımaktadır.Yaklaşık on yıl önce burun ameliyatı olmak isteyen hastayı fotoğrafçıya gönderip yakın plan fotoğraf çektirmesini ister ve bu çekilen fotoğraflar ile hastaya yapacağımız ameliyat hakkında bilgi verirdik. Şimdi ise digital teknolojinin yaygınlaşması bilgisayarların gelişmesi ile bu konuda dev atılımlar atıldı. Günümüzde kliniğimize başvuran hastanın ameliyattan sonra burnunun ve yüzünün, alacağı şekli 5-10 dakika gibi kısa bir sürede kişiye gösterebilmekteyiz. Hastanın istediği burun şeklinin ne olduğu, kişinin operasyondan beklentilerinin neler olduğu hakkında kısa sürede fikir sahibi olabiliyoruz. Böylece hasta daha ameliyat olmadan yüzündeki veya operasyon olacağı bölgedeki ameliyat sonrası görünümünü bilebiliyor. Bu onların da ufkunu açıyor" dedi.
Hastaya ameliyat öncesi bir fikir vermenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Çapar "Bu açıdan oldukça yararlı bir uygulama olduğu söylenebilir. Hem ameliyatı yapan cerraha hem de ameliyat olacak hastaya çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Burun ameliyatlarında ikinci önemli gelişme ise önceki yıllarda ameliyattan sonra burunun şekillenmesi için hastaya uyguladığımız ve hastaların korkulu rüyası haline gelen burun alçılarının tarih olmasıdır. Artık burun estetiği ameliyatlarından sonra alçı yerine kullanılan ‘nazal splintler' ameliyat sonrasında büyük kolaylık sağlamakta ve alçının yol açtığı sıkıntılara son vermektedir.
Burun ameliyatlarına talebin artması ve teknolojideki ilerlemeler bilim adamlarına yeni buluşlar ve yenilikler bulmaya sevk etmeye devam edecektir" diye konuştu.