NEW YORK (İHA) - ABD'de yayımlanan The New York Times Gazetesi'nin, "Bomba yapımcılarına yeşil ışık" başlığı kullanılan bugünkü başyazısında, Bush yönetiminin nükleer silah politikasına eleştirilerde bulunuldu. Gazetede, seçici ve tek taraflı bir silahsızlanma politikasının politika olmadığı savunuldu.
Başyazıda, Bush yönetiminin nükleer silahların yayılmasına karşı sert söylemler aldığı; ancak silahların yaygınlaşmasını önlemenin en etkili aracı olan Nükleer Silahsızlanma Antlaşması'nı (NSA) baltalamaya devam ettiği öne sürüldü. Mayısta NSA'yı yenilemek ve güçlendirmek için yapılan toplantının bir çıkmazla sonuçlandığının ifade edildiği yazıda, "Washington, antlaşmadaki pazarlıkların bir maddesini temel alarak Hindistan'ın bu yöndeki amacına izin vermek istiyor. Bu madde bir ülkenin nükleer silahlarından vazgeçmesine karşılık olarak, ülkenin nükleer güç reaktörleri için yüksek hassasiyette nükleer teknoloji ithal etmesine izin verilmesini öngörüyor. Bu pazarlığın gücü, Brezilya, Türkiye, Güney Afrika, Güney Kore, Japonya ve Suudi Arabistan gibi nükleer silah inşa etme ya da satın alma kapasitesine
sahip birçok ülkeyi bu niyetlerinden vazgeçirmişti" ifadelerine yer verildi.
Yazıda, bir ülkenin bu antlaşmayı ihlal etmesi nedeniyle ödemek zorunda kaldığı bedelin en güçlü örneklerinden birinin Hindistan olduğu kaydedildi. ABD'nin antlaşmayı imzalamayı reddeden, nükleer bir aracı test eden, sivil nükleer programdan dönüştürülen materyalleri ve teknolojiyi kullanan Hindistan'a uzun zamandır nükleer ihracat yasağı uyguladığı vurgulandı. Yazıda, bu yaptırımları terk etmenin diğer ülkelerin Hindistan örneğini takip etmesine neden olabileceği dile getirildi.
Yazıda ABD Devlet Başkanı George W. Bush'un bu kadar dikkatsizce verdiğini geri almanın Amerikan Kongresi ve nükleer üretici diğer ülkelerin görevi olduğu, nükleer silahların yayılmasını önlemenin tek yolunun istisnasız bir şekilde tüm ülkelere uygulanan güçlendirilmiş bir NSA olduğunun altı çizildi. Gazete, seçici ve tek taraflı bir silahsızlanma politikasının politika olamayacağı ileri sürdü.