YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yöney:

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, "Mayıs ayı enflasyon rakamları 2003 yılından beri en

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, "Mayıs ayı enflasyon rakamları 2003 yılından beri en düşük seviyede gerçekleşti" dedi.

Yöney, mayıs 2012 ayı ekonomik durumu ve enflasyon hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre mayıs ayında tüketici fiyatlarında yüzde 0,21, üretici fiyatlarında ise yüzde 0,53 oranında sürpriz bir düşüş yaşandığını belirtti.

Yöney, TÜFE'de beklentinin yüzde 0,3 olduğunu, yıllık enflasyonda TÜFE'de yüzde 8,28, ÜFE'de ise yüzde 8,06'ya gerilediğini hatırlatarak, "Mayıs ayı enflasyon rakamları 2003 yılından beri en düşük seviyede gerçekleşti. Emtia fiyatlarındaki düşüşün olumlu etkisi, gıda ve enerji fiyatlarındaki aşağı trendin mayıs ayında gerçekleşmesi bunun sebebi olabilir" ifadelerini kullandı.

İlerleyen aylarda da buna benzer rakamlarla karşılaşışmasının olası olduğunu vurgulayan Yöney, şunları kaydetti:

"Bu durumda yıl sonunda rakamların yüzde 6.5 ile 7.0 bandında tecelli edeceği görülüyor. Önemli diğer rakam çekirdek enflasyonun da yüzde 7,67 olarak gerçekleşmesi, beklenti yüzde 8,24 idi. Bu durum Merkez Bankası'nın özellikle faiz politikaları açısından elini rahatlatacaktır. Bu da piyasalarda olumlu bir iklimin gerçekleşmesini sağlayabilir. Ancak, dikkat edilmesi gereken husus, bu düşüşün talep azalmasından kaynaklanan bir düşüş olup olmadığının iyi belirlenmesidir. Büyümedeki düşüşten kaynaklanma olasılığı ilerideki aylar için piyasalar açısından bir durgunluğun sinyali de olabilir.

Geçen hafta TİM'in açıkladığı rakamlar, mayıs ayı ihracatımızın yüzde 7.3 artışla 11.8 milyar dolar, ilk beş aylık toplam ihracatımızın yüzde 10.31 artışla 59.8 milyar dolar olduğu şeklinde. Petrol fiyatlarındaki sürpriz düşüş global enerji üretim maliyetlerini aşağıya çekecektir. Önümüzdeki aylarda ülkemizde de bunu daha belirgin hissedeceğimizi düşünüyoruz. Nisan ayında ihracattaki yıllık artışın neredeyse tümü geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre beş kattan fazla artan kıymetli metaller faslından gelirken, önemli bir ihracatçı sektör olan motorlu kara taşıtları bu ay da büyümeye negatif katkı yaptı."

Yöney, ülke gruplarına göre ihracatta AB ülkelerine yapılan ihracat payının nisan ayında da gerilediğini ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48.9'dan yüzde 37.6'ya önemli bir kaydettiğini vurguladı.

Aynı dönemde Kuzey Afrika ve Yakın-Ortadoğu ülkelerine yapılan toplam ihracat payının yüzde 23.2'den yüzde 36.9'a yükseldiğini kaydeden Yöney, "AB'deki gelişmelerin iyi takip edilmesi, gereğinde alternatif pazarlara kayarak durgunluğun önlenmesi önem arz ediyor. Sonuçlar da bu yola doğru bir gelişmenin olduğu yönünde" değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Umut Özgan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler