HABER

"Bütçe açığı 15 katrilyonu aştı"

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2004 yılı Ocak-Temmuz döneminde konsolide bütçe giderlerinin 76 katrilyon 588 trilyon, gelirlerinin 60 katrilyon 659 trilyon lira olduğunu ve söz konusu dönemdeki bütçe açığının 15 katrilyon 929 trilyon lira olduğunu söyledi.

Bakan Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nda makroekonomik gelişmeler ve bütçe uygulamalarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Temmuz ayında; konsolide bütçe giderlerinin 12 katrilyon 196 trilyon, konsolide bütçe gelirlerinin 10 katrilyon 853 trilyon, bütçe açığı bir katrilyon 343 trilyon, faiz dışı fazlanın dört katrilyon 69 trilyon lira olarak gerçekleştiğini kaydetti. Unakıtan, Ocak-Temmuz döneminde ise konsolide bütçe giderlerinin 76 katrilyon 588 trilyon, konsolide bütçe gelirlerinin 60 katrilyon 659 trilyon, bütçe açığının 15 katrilyon 929 trilyon, faiz dışı fazlanın ise 19 katrilyon 109 trilyon lira olduğunu açıkladı.

Geçmişte gelir politikasından bağımsız bir şekilde izlenen gider politikası nedeniyle bütçe açığı ve kamu borçlanma gereği katlanılamaz noktalara geldiğini dile getiren Bakan Unakıtan, gelir artırıcı ve giderlerde tasarruf ve etkinlik sağlayıcı tedbirler sayesinde, geçen yılın Ağustos ayından bu yana gelir ve gider politikaları arasında sıkı bir bağlantı kurmayı başardıklarını ifade etti. Bütçe performansının değerlendirilmesinde kullanılan en önemli göstergelerin başında 'bütçe açığı' ve 'faiz dışı bütçe fazlası'nın geldiğinin vurgulayan Unakıtan, Türkiye'nin sağlıklı bir mali yapıya sahip olması, bu iki alanda gösterilecek başarı ile yakından ilgili olduğunu belirtti.

Unakıtan, Ocak-Temmuz 2004 dönemi bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmeleri sırasında şu ifadeleri kullandı:

"Ocak-Temmuz 2004 döneminde bütçe açığı ve faiz dışı fazla tutarları, hedeflerimize uygun bir şekilde gerçekleşmiştir. 2003 Ocak-Temmuz döneminde bütçe açığının 29 katrilyon 396 trilyon lira olduğu dikkate alındığında, bu yılın aynı döneminde söz konusu tutarın yüzde 45.8 oranında düşük gerçekleştiği görülmektedir. Faiz dışı fazlada da, geçen yıla göre önemli bir iyileşme kaydedilmiştir. 2004 yılı bütçesinde hedef alınan faiz dışı fazla tutarı 20 katrilyon 214 trilyon liradır. Temmuz ayı sonu itibariyle yılsonu hedefinin yüzde 94.5'i gerçekleştirilmiş durumdadır".

Konuşmasında gerçekleştirilen milli emlak faaliyetlerine de yer veren Bakan Unakıtan şöyle konuştu:

"Hazineye ait taşınmazların ekonomiye kazandırılması amacına yönelik olmak üzere bakanlığımızca gerçekleştirilmekte olan faaliyetlerden gelir, yatırım ve istihdam artışı bazında; son bir yıl içerisinde 51.2 trilyon liralık yatırım öngören ve bin 245 kişiye istihdam sağlayacak olan toplam 45 adet ve 13 milyon 35 bin 853 metrekare taşınmaz yatırımcılara bedelsiz devredilmiştir. Bakanlığımızca tespit edilen 750 adet taşınmaz mal aynı kapsamda değerlendirilmek üzere ' www.milliemlak.gov.tr' internet sitesinde ilan edilmiştir. Ucuz konut ihtiyacını karşılamak amacıyla Toplu Konut İdaresi'nin geliştirdiği ve geliştireceği projeler için çeşitli illerimizde toplam bin 87 adet ve 16 milyon 460 bin 250 metrekare yüzölçümlü, yaklaşık 119.2 trilyon lira değerinde taşınmaz sözü geçen kuruluşa bedelsiz devredilmiştir.

2004 yılı içinde; 4562 Sayılı Kanun kapsamında organize sanayi bölgesi için 7 milyon 491 bin 740 metrekare yüzölçümlü, küçük sanayi sitesi amacıyla kooperatiflere 126 bin 250 metrekare yüzölçümlü, yine küçük sanayi sitesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarına 58 bin 548 metrekare yüzölçümlü taşınmaz satışı gerçekleştirilmiştir".

TBMM lojmanlarının satışına ilişkin de konuşan Unakıtan, lojmanlardan 26 adedinin satışının gerçekleştirildiğini, yaklaşık 6 trilyon lira tahsilat yapıldığını, hipermarket, otel, kreş ve okul alanları dahil olmak üzere 18 adedinin ise toplam 8 milyon 900 bin dolar üzerinden ön satış sözleşmesi yapıldığını ifade etti. Unakıtan ayrıca, 125 adet işyeri için de ön satış sözleşmesi yapıldığını, satış işlemlerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler