HABER

Bütçe fazlası 1,27 milyar YTL

Ankara -(AA) Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü'nün hazırladığı raporda, Haziran sonu itibarıyla açıklanan 2,4 milyar YTL bütçe fazlasının, "Mahalli idare fon paylarının tahsilat ve ödeme dönemlerindeki kayma etkisi düzeltildiğinde 1,27 milyar YTL'ye düştüğü" kaydedildi.

Enstitü, 2006 Haziran bütçe sonuçlarına ilişkin Mali İzleme Raporu'nu yayımladı.

Raporda, Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre Haziran sonu itibarıyla bütçenin 2,4 milyar YTL fazla verdiğine işaret edilerek, "mahalli idare fon paylarının tahsilat ve ödeme dönemlerindeki kaymanın etkisi düzeltildiğinde bu rakamın 1,27 YTL'ye düştüğü" belirtildi.

Mayıs ve Haziran aylarında bütçe gelir ve giderlerinde yaşanan olumlu gelişmelerin, bütçe sonuçlarında önceki aylarda başlayan olumsuz seyri frenlediği ve bütçenin fazla verir hale geldiği kaydedilen raporda, bütçe gelirlerinin hedefin üstüne çıkmasının nedenleri şöyle açıklandı:

"Bütçe gelirlerinde bir defaya mahsus olan TELSİM GSM geçmiş dönem paylarının TMSF tarafından Hazine'ye yatırılması, TELEKOM nakit fazlasının bütçeye Ocak ayında girmesi ile kamu bankaları temettü gelirlerinden dolayı vergi dışı gelirlerde ortaya çıkan olumlu performans, artan cari açık paralelinde ve YTL değerinde yaşanan düşüşlerin de etkisi ile ithalde alınan KDV tahsilatı, ÖTV tahsilatında yaşanan artışlar, bütçe gelirlerinin hedefin üstünde gerçekleşmesinde yol açmıştır. Sağlık harcamalarındaki artışa rağmen sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferlerdeki azalma ve bazı cari transferlerin bu dönem içinde gerçekleşmemesi, bütçe dengesindeki iyileşmeye bütçe giderleri yönünde katkı veren temel gelişmeler olmuştur."

Rapora göre, Haziran sonu itibarıyla program tanımlı faiz dışı fazla, yılsonu hedefinin yüzde 71'i oranında 20,6 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti. 2005 yılında bu oran yüzde 59,4, 2004'te de yüzde 60,7 olmuştu.Merkezi yönetim bütçe harcamaları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 arttı. Faiz dışı harcamalar açısından bakıldığında da artış yüzde 23,2'yi buldu.

Faiz dışı harcamalardaki artışın yüzde 45'i cari nitelikli harcamalardan kaynaklandı. Cari transferlerin faiz dışı harcamalara katkısı SSK ve BAĞ-KUR'un prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çıkarılan af düzenlemesinden tahsil edilen gelir nedeniyle sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferlerdeki dönemsel düşme ile başta doğrudan gelir desteği olmak üzere diğer cari transfer kalemlerindeki düşmeden etkilendi.

Bağ-Kur'a Mayıs ve Haziran aylarında bütçeden transfer yapılmadığına dikkat çekilen raporda, "Bütçe açısından bu tür olumlu gelişmelere bir defalık katkı veya tedbir olarak bakmak gerekmektedir. Bu bağlamda dikkat edilmesi gereken nokta, gelecek dönemde bu katkının olmaması yanında özellikle Bağ-Kur'a yönelik prim borçlarının ödenmesi ile birlikte yeni harcama genişlemesinin emekli aylığı ödemelerindeki artış nedeniyle ortaya çıkma ihtimalidir" denildi.

En Çok Aranan Haberler