KARAÇİ (İHA) - Pakistan siyasetinin seçkin ailelerinden birinin mensubu olan Benazir Butto'nun, bugün babasının beyaz kubbeli mezarının yanına gömülecek olması, kanlı aile tarihine bir sayfa daha eklemiş oldu.
Şatafatlı mezarda, başbakanlığı döneminde askeri bir darbeyle devrilen ve daha sonra asılan Zülfikar Ali Butto'nun naaşı bulunuyor. Benazir Butto, mezara daha önce gerçekleştirdiği bir ziyareti sonrasında imzaladığı ana defterine, "Şu andan itibaren, Pakistan'a demokrasi gelene kadar uyumayacağıma dair yemin ediyorum" diye yazmıştı. Öte yandan, Pakistan'ın güneyindeki tarım bölgesinde bulunan aile mezarlığında, Butto'nun öldürülen 2 erkek kardeşinin de cenazesi bulunuyor. Aynı mezarlığa, bugün de, dün katıldığı seçim mitinginin ardından vurularak öldürülen 54 yaşındaki Benazir Butto defnedilecek.
Düzensizliğin hüküm sürdüğü Pakistan'da 2 dönem başbakanlık yapan Butto, babasının General Ziya Ül Hak tarafından asılmasından sonra genç yaşında siyaset sahnesine atıldı. Pakistan'da önce devlet başkanı daha sonra başbakan olarak nükleer tesisler kuran Zülfikar Ali Butto, 1977 yılında Ziya tarafından devrilerek uluslararası girişimlere rağmen idam edildi.
Radikal İslami örgütleri besleyen Ziya, 1988'de bir uçak kazasında ölene kadar Butto ailesi ve Pakistan Halk Partisi (PPP) ile uğraştı. 1967 senesinde kurulan PPP, güçlü askeri yönetimin tüm baskılarına ve Butto ailesinin başına gelen trajedilere rağmen ülkenin en güçlü partileri arasında kalmayı başardı.
1985'te, Butto'nun kardeşi Şah Navaz, güney Fransa'daki apartmanında zehirlenerek öldürüldü. Butto'nun ağabeyi Murtaza ise terör hareketlerine karıştığı gerekçesiyle Navaz'dan 11 sene sonra Karaçi'de öldürüldü. Benazir, Murtaza'nın ölümünden Pakistan istihbarat teşkilatını sorumlu tuttu.
Benazir Butto, yönetimde bulunduğu 2 dönem boyunca başarısızlığa uğramasına rağmen özellikle az gelişmiş Güney Asya ülkesinin kırsal ve yoksul kesiminin büyük desteğini toplamaya devam etti. Fakat, Butto ailesi, Ali Butto'nun 60 yıllık tarihinin büyük bir bölümünde askerler tarafından yönetilen ülkede sivil yönetim konusundaki ısrarı nedeniyle askeri kanat tarafından sevilmedi. Öte yandan Ali Butto, 1971 yılında Hindistan'la yaşanan savaş sonrası, ülkenin Bangladeş ve Pakistan olarak bölünmesi nedeniyle bazı üst düzey askeri yetkilileri istifaya zorlamıştı.
Babasının ölümünden sonra başına örtü takmaya başlayan Butto, 1988'de başbakan seçilmesiyle bir Müslüman ülkede başa geçen ilk kadın lider oldu. 1990 yılında, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından dolayı azledilen Butto, 1993-1996 yılları arasında ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturdu.
Bu yıl Ekim ayında, 8 senelik sürgünden geri dönen Butto, Müşerref'le güç paylaşımı anlaşması yapmış ancak 8 Ocak'taki seçimler için muhalefete geçmişti. Fakat, Butto'nun ülkeye dönüşü yine kanlı saldırılara hedef olmuş ve konvoyuna düzenlenen terör saldırısında 139 kişi hayatını kaybetmişti.