Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, bütün kentlerin hayallerinin olması gerektiğini, kendi hayallerinin ise Gaziantep’in gelecek 30 yılını görmek olduğunu söyledi.
Özçörekçi, TRT GAP Radyosu’nun “Günle Gelen Programı”nın canlı yayınında değişen ve gelişen Gaziantep’i anlattı. Gaziantep’in bölgenin değil Türkiye’nin tartışılmaz parlayan yıldızı olduğunu ifade eden Özçörekçi, kentin yaklaşık 7 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirtti. Bu dönemde Hititler, Romalılar, Kommageneliler, Selçuklular, Osmanlılar ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadığını dile getiren Fuat Özçörekçi, aşağı Mezopotamya’da bulunduğu için de medeniyetlerin beşiği konumuna geldiğini kaydetti.
Sonraki yıllarda yerleşim yerlerinin değişmesiyle birlikte hikâyelerin ve yaşam alanların unutulmaya yüz tuttuğunu vurgulayan Özçörekçi, yaklaşık 7 yıl önce unutulan bu tarihi ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkartmak için bir takım çalışmalar yaptıklarını söyledi. Atatürk’ün de dediği gibi “Cumhuriyetin temeli kültür olacaktır” sözlerini hatırlatan Özçörekçi, şöyle konuştu:
“Onun için insanlar bu kültürel değerleri hatırlaması lazım. Biz Prof. Metin Sözen ile birlikte bir ekip kurduk. Gaziantep’in tarihini tekrar bir kültürel miras olarak gün yüzüne çıkartırız dedi. Elimizde birçok değerler var. Avrupa Birliği fonlarını kullandık. Bir takım hanlar, hamamlar, kervansaraylar ve Antep evlerini restore ettik. Bunları yaparken baktık ki elimizde çok değerler ve müze var. O zaman Gaziantep’i müzeler kenti yapalım dedik. Şuanda Gaziantep’te 12 tane müze var. Önümüzdeki yıl yapmayı planladığımız 4 müze ile müze sayımız 16 olacak. Geçen günlerde Cumhurbaşkanımızdan Zeugma Antik Kent ve Müzesi ile Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldık. Zeugma bizim için çok önemli bir değer.”
“AB FONLARINI İYİ KULLANDIK”
Tüm bunları yaparken kentin alt yapısını, ulaşımını ve sosyal alanlarını ihmal etmediklerini vurgulayan Genel Sekreter Özçörekçi, “Bütün şehirlerin hayalleri olması lazım. Biz Gaziantep’in 30 yıl sonra nasıl görmek istediğimizi hayal etmekle başladık bu iye. Başkanımız Asım Güzelbey’in vizyonu ile birlikte projeleri adım adım gerçekleştiriyoruz. Burada şunu fark ettik. Proje yapmak için çok büyük paralara gerek yok. Neyi yapmayı hayal ederseniz yolunuz bir şekilde projeye çıkıyor ve proje de sizi destekliyor. Bu konuda AB fonlarını iyi kullandık” diye konuştu.
Tarihi Antep evlerini ve 500 yıllık tarihi Bakırcılar Çarşısı’nı restore ettikten sonra buraların turizm açısından çok büyük değişim gösterdiğini açıklayan Özçörekçi, müzelerle de bu potansiyeli geliştirdiklerini kaydetti.
Ülkelerin yanında kentlerin de uluslar arası vizyonlarının olması gerektiğini dikkat çeken Özçörekçi, devletler diplomasisinin yanında şehirler diplomasisinin başladığını belirtti. Şehirlerin daha dostane ilişkilerinin bulunduğunu ve artık kendi aralarında yarıştıklarını ifade eden Fuat Özçörekçi, kentlerin projelerle yarıştığını bildirdi. Böyle bakıldığı zaman bütün dünyaya entegre olunması gerektiğini anlatan Özçörekçi, her 6 ayda bir Avrupa Birliği dönem başkanını Gaziantep’e davet ederek, Avrupa Birliği konulu bir seminer düzenlediklerinin altını çizdi. Karşılıklı fikir alış verişlerinde bulunduklarını anımsatan Özçörekçi, şunları söyledi:
“Oradaki insanların Gaziantep’e bakış açılarını ve görüşlerini değerlendiriyoruz. Biz Avrupa kentlerine gidip yerinde projeleri ve faaliyetleri görüyoruz. Onlar neler yapmışlar. Tarih ve kültüre nasıl sahip çıkmışlar. Sanayiyi nasıl yönetmişler. Yerleşim alanlarına neler yapmışlar. Biz bunlardan kentimize neler adapte edebiliriz. Nasıl bir gelecek hazırlayabiliriz, bunun çalışmalarını yapıyoruz. Alt yapısında ve ulaşımda neler yapmalıyız. 22 kilometre olan tramvay hattımızı 28 kilo metreye çıkartacağız. Banliyö işletmeciliği yapacağız inşallah. Tüm bunları yaparken kültürel ve tarihi yapımızı da korumamız gerekiyor.”
“17 TANE KARDEŞ KENTİMİZ VAR”
Dünyanın değişik ülkelerinden 17 tane kardeş şehirlerinin bulunduğunu anımsatan Genel Sekreter Özçörekçi, Gaziantep’i bölgede bir cazibe merkezi haline getirmek istediklerini anımsattı. Bunun yolunun ise karşılıklı iyi ilişkilerden geçtiğini vurgulayan Özçörekçi, bazı kentlerle sanayi ilişkilerini, bazıları ile kültürel, bazıları ile de tarihi ilişkileri geliştirdiklerini söyledi.
Bu kardeş şehirler içinde Halep’in yerinin çok önemli bir yeri olduğunu belirten Özçörekçi, Halep ile ortak projeler geliştirdiklerini ve birçok alanda iyi ilişkileri olduğunu anlattı. Gaziantep’in Osmanlı döneminde Halep’e bağlı bir kent olduğunu, hala birçok Gazianteplinin akrabasının Halep’te bulunduğunu anımsatan Özçörekçi, “Böylece hem tarihi hem de insanı bağlarımız var. Böyle bakınca Halep’in bizim için önemi daha da artıyor. Son dönemlerde yaşanan sıkıntılardan dolayı biz de çok üzgünüz. Biliyorsunuz Halep İslam ülkeleri kültür başkenti. Bu kültür başkentinde camilerin, hanların ve hamamların bombalanmasından hicap duyuyoruz. Biz istiyoruz ki bu olaylar son bulusun ve Halep eski günlerini yaşasın ve bizim ilişkilerimiz devam etsin” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler ve UNESCO’nun dünyada İpekyolu üzerindeki kentleri tarihi miras kültürüne yeniden katmak istediğini ve bu doğrultuda toplantılar yaptığını açıklayan Özçörekçi, Gaziantep olarak ipekyolu üzerinde olduklarını ve bu toplantıda yer aldıklarını belirtti. İpekyolu’nun esas amacının ticaret aracılığıyla şehirleri ve insanları birbirine kavuşturduğunu anlatan Özçörekçi, bu doğrultuda bir barış yolu haline geldiğini söyledi. Gaziantep’in bir barış kenti olduğunu ve ilk yazılı barış antlaşmasının Gaziantep’te yapıldığını hatırlatan Özçörekçi, bu doğrultuda Gaziantep’in İpekyolu şehirleri arasında önemli bir kent olduğunu kaydetti.
“ULUSAL ENERJİ ZİRVESİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ”
Gaziantep olarak dünyada büyük şehir olmak ve dünyaya bir takım bir şeyler vermek için dünya ile ilgili bir takım şeyleri yapmak için çalıştıklarını ifade eden Özçörekçi, bu bağlamda 14 Aralık’ta Ulusal Enerji Zirvesi’ne ev sahipliği yapacaklarını açıkladı.
Bu bağlamda Gaziantep’in bir bölgesini ekolojik kent ilan ettiklerini anımsatan Fuat Özçörekçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Eğer siz enerjinizi güneş enerjisinden alırsanız, bahçe sularınızı toplarsanız, ilave imar hakları vermek gibi avantajlar getirdik. Böylece çevre kirliliği minimuma indi. Elektrikli araçların kullanıldığı alan oluşturuyoruz. Türkiye harita olarak güneş enerjisi üzerindedir. Sürdürülebilir enerji konusunda bir şeyler yapmak istiyoruz. Bunu da hem uluslar arası alana taşıyacağız hem de bizim dünyaya olan katkımızı ortaya koymak açısında önemli buluyoruz. Bu bağlamda çevre dostu kent kimliğimizi de ortaya çıkarmış olacağız.”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, hizmet yaparken halktan büyük destek aldıklarını ifade ederek, “Gaziantep insanı kentine sahip çıkar. Eğer birisi yanlış bir imalat ve üretim yapsa şehirli hemen buna sahip çıkar, tepki verir. Bu aynı zamanda sizin daha iyi iş yapmanıza neden oluyor. Biz tarihi ve kültürel eserleri restore ederken insanların bir takım endişeleri oldu. Ama zaman geçtikçe bu eserlerin değerlerini görüp sahip çıkmaya başladılar. Gün geçtikçe tarih ve kültür konusunda yeni şeyler yapıyoruz ve haklı tebrikler alıyoruz” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz