HABER

"Bütünleşmeye katkı sağlayacak"

BAKÜ (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesinin bölge ülkelerinin Batı ile bütünleşmesine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze'nin de katıldığı Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı inşaatının temel atma töreninde bir konuşma yaptı.

Doğu-Batı Enerji koridorunun belkemiğini Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve Hazar Geçişli Doğalgaz Boru Hattı tasarılarının oluşturduğunu belirten Sezer, Doğu-Batı Enerji Koridoru Hazar havzası ülkelerinin petrol ve doğalgaz kaynaklarının uluslararası pazarlara, çevreye uygun, istikrarlı, kesintisiz, güvenli ve ekonomik yollardan taşınmasını sağlayacağını kaydetti.

Bu tasarıların hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların başlatıldığı dönemlerde bazı çevreler tarafından hayalci olmakla eleştirildiklerini hatırlatan Sezer, "Ancak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan, müttefiklerinin de desteğiyle, Hazar havzası enerji kaynaklarını Batı'ya taşıyacak olan Doğu-Batı Enerji Koridoru'nu yaşama geçirmek için her türlü özveriyi göstermişler, çabalarını inanç ve kararlılıkla sürdürmüşlerdir. Bu özverili ve kararlı tutumumuz bugün meyvesini vermiştir. Doğu-Batı Enerji Koridoru tasarısı geri dönülmez noktaya ulaşmıştır. Bundan sonra bölgemizin kalkınmasına ve halklarımızın gönencine katkıda bulunacak yeni efsaneler bulmalı, bunları da yaşama geçirme yönünde birlikte çalışmalıyız" dedi.

"TÜRKİYE ENERJİ KÖPRÜSÜ OLACAK" Kafkaslar'da ve Hazar havzasında yeni bir işbirliği dönemini başlatıldığını ifade eden Sezer, başta Aliyev ve Şevardnadze olmak üzere Doğu-Batı Enerji koridorunun hayata geçirilmesinde emeği geçen şirketlere, uzman ve yetkililere teşekkür etti.
Türkiye'nin, başından beri Hazar havzası petrol ve doğalgazının Türkiye üzerinden Batı pazarlarına taşınmasının ekonomik, politik ve stratejik yönlerden bölge ülkeleri ve Türkiye için en doğru seçenek olduğunu savunduğunu vurgulayan Sezer, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu tasarıların yaşama geçirilmesiyle, bir yandan Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri ile dünya pazarları arasında Türkiye üzerinden güvenli bir enerji köprüsü oluşturulacak, diğer yandan Türkiye ile Batı'nın enerji güvenliği ve çeşitliliği artırılacaktır. Bölgemiz için bir başka önemli nokta, Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı'nın en güvenli yolu oluşturması ve Türk Boğazları üzerindeki trafik yükünün artmasını önleyerek çevrenin korunmasına katkıda bulunacak olmasıdır."

Hazar bölgesiyle Batı ülkeleri arasında ticari ve siyasal bir köprü oluşturan bu tasarının bölge ülkelerinin Batı'yla bütünleşme çabalarına önemli katkı sağlayacağının altını çizen Sezer, temelini attıkları boru hattının Kazakistan ayağının eklenmesiyle Aktau-Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı olarak adlandırılacağını ve doğalgaz boru hattının da Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'na koşut olarak yapımına yönelik çalışmaların başarıyla sonuçlandırılacağını belirtti.

"TÜRKİYE DOĞALGAZ GEÇİŞİNDE TRANSİT ÜLKE OLACAK" Kazakistan ve Türkmenistan'ın Doğu-Batı Enerji Koridoru tasarısında yer almalarının, Hazar-ötesi ülkelerin de Batı ekonomileriyle bütünleşmelerine yardımcı olacağını ifade eden Sezer, "Kazakistan'ın Bakü-Tiflis-Ceyhan, Türkmenistan'ın ve daha sonraki bir aşamada Özbekistan'ın ise Bakü-Tiflis-Erzurum tasarılarına katılmaları, bölgesel işbirliğinin pekiştirilmesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Türkiye enerji stratejisini, enerji arzı güvenliğini dikkate alarak biçimlendirmektedir. Azeri doğalgazı, gerek doğalgaz kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi, gerek enerji güvenliğimizin sağlanması yönünden stratejik önem taşımaktadır. Bu nedenle, Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hattı'nın bir an önce tamamlanarak Azeri gazının Türkiye'ye ulaştırılmasına öncelik vermekteyiz" diye konuştu.

Bu fırsattan yararlanarak, Türkiye'nin tüm komşu ülkelerden gelecek doğalgaz boru hatları için bir geçiş yolu olduğunun altını çizen Sezer, Türkiye'nin kısa süre içinde Güney Avrupa'ya gaz sağlanmasında transit ülke konumuna gireceğini kaydetti.
Bu bağlamda Türkiye ve Yunanistan'ın doğalgaz şebekelerinin bağlanmasına yönelik olarak 28 Mart 2002'de BOTAŞ ile Yunanistan'ın DEPA kuruluşu arasında bir anlayış belgesi imzalandığını hatırlatan Sezer, "Bu tasarıyla ilgili hukuki altyapının 2002 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması öngörülmektedir. Avrupa Birliği Komisyonu'nun da desteklediği bu tasarıyla Türkiye, yakın bir gelecekte Avrupa'nın doğalgaz güvenliği için Rusya, Cezayir ve Norveç'ten sonra yeni bir ana damar oluşturacaktır. Boru hattı tasarılarının yaşama geçirilmesi, bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'deki ekonomik kalkınma ve toplumsal gönenç düzeylerinin gelişmesine, siyasal istikrarın ve demokrasinin sağlamlaşmasına hizmet edecek ve böylece bölge ve dünya barışına da katkıda bulunacaktır" dedi.

2.9 MİLYAR DOLARLIK PROJE 2005 YILINDA BİTECEK Cumhurbaşkanı Sezer, söz konusu tasarıların hayata geçirilmesiyle Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında çok iyi bir düzeye ulaşmış olan kapsamlı, yoğun ve çok yönlü ilişkiler zincirine, yeni ve güçlü halkalar ekleneceğini söyledi.
Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kesiminde bulunan Azeri, Çırak ve Güneşli alanlarından elde edilecek petrolün dünya pazarlarına taşınmasını sağlayacak boru hattının 2.9 milyar dolara malolacağı bildirildi. Bakü'den başlayıp Tiflis üzerinden Ceyhan Terminali'ne bağlanacak olan bin 730 kilometre uzunluğundaki boru hattı, yılda 50 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip olacak. Petrol boru hattı, 2005 yılının ilk çeyreğinde hizmete girecek.

Öte yandan, 20 Eylül'de Ankara'da, petrol boru hattının Türkiye bölümüyle ilgili kontratların törenle imzalanacağı bildirildi.

En Çok Aranan Haberler