YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Büyük Gelibolu orman yangınının izleri 17 yıldır silinemedi

Büyük Gelibolu yangınının izleri, bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları devam etmesine rağmen aradan geçen 17 yılda silinemedi....

Büyük Gelibolu orman yangınının izleri 17 yıldır silinemedi

Büyük Gelibolu yangınının izleri, bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları devam etmesine rağmen aradan geçen 17 yılda silinemedi.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda, 25 Temmuz 1994 tarihinde çıkan yangında kül olan 4 bin 49 hektar orman alanını tekrar yeşillendirme çalışması hızla devam ediyor. Orman ve Su Bakanlığı tarafından, 33 bin hektardan oluşan milli parkta yanan bölgede ağaçlandırma çalışmaları 17 yıldır koordineli bir şekilde yapılıyor. Alan itibariyle bölgenin tarihindeki en büyüğü olma özelliğine sahip 1994 yangını, zamanın Orman Başmüdürü Talat Göktepe’nin de alevler içinde kalarak görev şehidi olmasıyla ayrı bir trajediye dönüşmüştü.
O günün anısına Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde bulunan Conkbayırı yolu üzerine, Göktepe’nin, yangını simgeleyen heykeli yapılmıştı. Yangından sonra gerekli koordinasyonun sağlanıp ağaçlandırma yapılamaması ve yeni yangınların önlenememesi bölgede bugün yapılan anıt ve mezarlıklarla değişime sebep olan Uzun Devreli Gelişim Planı’nın ortaya çıkarılmasını zorunlu kıldı. Uluslararası bir yarışmada, onlarca proje arasından kabul edilen plan, 2004 yılında uygulamaya koyuldu. Bu kapsamda, bölgede atılacak bütün adımlar ve yapılacak değişiklikler, Orman ve Su Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı eşgüdümünde başladı. Ayrıca, bölgeye, dumana duyarlı sensörleri olan erken uyarı kamera sistemi yerleştirildi. Yılda yaklaşık 3 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bölgede, yanan alanların büyük kısmı yeşillendirildi.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, son çalışma kapsamında Kabatepe-Alçıtepe yolunun 7. kilometresindeki Davutbey Çiftliği ile Nebi Suyu olarak bilinen mevkide 20 hektarlık alana, 'Bal Ormanı' projesi kapsamında 10 bin tane fidan dikildi.
Çanakkale Orman İşletme Müdürü Rıfat Günen, amaçlarının, çıplak kalan araziyi hem yeşillendirmek hem uygun ağaç türleri dikerek bal verimini artırmak olduğunu söyledi. Çalışmalar hakkında bilgiler veren Günen, ilk olarak 1994 yılındaki yangında yok olan 4 bin hektarın, görev sahalarındaki 20 hektarlık kısmının proje kapsamında hazır hale getirildiğini kaydetti. Ormanlık alanları arıcılık faaliyetine uygun ağaç türleriyle doldurmak istediklerini vurgulayan İşletme Müdürü Günen, bal verimi için önemli olan otsu ve çalı formundaki bitkilerin korunması amacıyla 'Bal Ormanı' projesini bu yıl hayata geçirdiklerini hatırlattı. Projenin, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırlarında olmasının önemini daha da artırdığını belirten Rıfat Günen, şunları kaydetti:
"Bölgede arıcılıkla uğraşanların her zaman aradığı, bal verimine olumlu etki sağlayacak kekik, laden, ardıç gibi beyaz ve kırmızı çiçekli pürenler çok miktarda bulunuyor. Ayrıca, arıların uçuş mesafesi olan maksimum 5 kilometrelik alandaki tatlı su kaynaklarının fazlalığı ve son yıllarda gelişmekte olan üzüm bağları, sahanın önemini artırıyor. Bu kapsamda bölgeye 500 badem, 500 ligustrum, 300 katalpa, 300 dişbudak, 200 iğde ve 8 bin 200 yalancı akasya fidanı dikilecek. Ayrıca, ilkbaharda dikilmek üzere toplam 25 bin kök lavanta, nane, şeker otu, hodan otu ve adaçayı gibi bitkiler temin edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler