YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Büyük Körfez Projesi

İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Körfez Projesi'nin önemli adımlarından biri olarak, deniz dibindeki ve dere ağızlarındaki çamuru temizleyecek

İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Körfez Projesi'nin önemli adımlarından biri olarak, deniz dibindeki ve dere ağızlarındaki çamuru temizleyecek kesici-emici tarama gemisi "Meltem İzmir" ile, gemiye lojistik destek sağlayacak "İmbat İzmir"i hizmete aldı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Üçkuyular Levent Marina Kırmızı Fener önünde gerçekleştirilen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, körfezde su değerlerinin yüzülebilir hale getirilmesi halinde körfezin 70 yıl öncesine döneceğini belirtti.

Meltem İzmir ve İmbat İzmir'in yerli malı olduğunu kaydeden Kocaoğlu, şunları ifade etti:

"İzmir bu şekilde giderse, dolmaya devam ederse, 16 dereden malzeme gelirse bir gün Efes gibi, Milas gibi olacak. Bugün Efes'te düşünüldüğü gibi törenlerle kanallar açılacak. İzmir 8500 yıldır yaşayan bir kentse, bunu denize ve körfeze borçludur. İzmir bir liman kentidir. Biz bu projeyi Ulaştırma Bakanlığı'na sunduk. Projenin özünde iki ana unsur var. Birincisi İzmir'in liman fonksiyonunu genişleterek, yeni nesil gemilerin de yanaşacağı bir noktaya getirip liman faaliyetinin İzmir'in ticaretinin gelişmesine olan lokomotif etkisini sürdürmesini sağlamak. Bu Ulaştırma Bakanlığı'nın işi. Bizim işimiz ise İzmir'in denizinin korunması. Biz de hem dere ağızlarını ve yıllardır birikmiş olan yüzer çamuru, lodos çıktığında denizin altından çıkan çamuru temizleyeceğiz, hem de kuzeye, Sasalı bölgesine 13 kilometre uzunluğunda sirkülasyon kanalı açacağız."

Kocaoğlu, kazıcı geminin İzmir Körfezi'nde 365 gün 24 saat çalışacağını söyleyerek, çıkan çamurların tuzdan arındırılarak tarım, park ve bahçe toprağı olarak ve ormanların zenginleştirilmesinde, kentin çevresindeki verimsiz arazilere yığılarak o bölgelere ağaçlar dikiminin sağlanmasında kullanılacağını belirtti. Ulaştırma Bakanlığı'nın liman derinleştirmesi konusunda Devlet Demir Yolları'nı görevlendirdiğini ve ortak bir ihaleye çıkıldığını kaydeden Kocaoğlu, "İhale kasım ayında sonuçlanacak. Körfezin ne olacağı, nasıl bir proje ortaya çıkacağı belirlenecek ve ÇED raporu da alacak. Biz kendi görevimizi yapacağız ve bu sistemle ve buna benzer ilavelerle körfez kısa zamanda temizlenebilecek konuma gelecek" diye konuştu.

Açıklamada, Çiğli Ata Sanayi Tersanesi'ndeki üretimi takiben Levent Marina'da montajı tamamlanan kesici-emici tip tarama gemisinin, kullanılan teknoloji ve kapasitesi açısından Türkiye'de üretilen ilk gemi olduğu kaydedilerek, KDV hariç 5 milyon 850 bin liralık yatırımla yaptırıldığı, 14 metre derinliği tarayabileceği ifade edildi.

Kesici-emici tarama gemisine lojistik destek sağlayacak römorkör İmbat ise, İstanbul Tuzla Tersaneleri'nde üretildi. Tarama gemisinin çalışma sahasına sevkinde, tarama gemisine ekipman ve personel taşımada, ayrıca İZSU'nun körfez suyu kalitesinin ölçümü ve takibi ile ilgili yürüttüğü çalışmalarda kullanılacak. KDV hariç 3 milyon 134 bin TL'ye mal olan römorkör, 10 ton çekme gücüne sahip.

Muhabir: Halil Şahin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler