MERSİN (İHA) - Ege Üniversitesi Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü, Ortaçağ'da evrenin sonlu olduğunu ancak bilimsel gelişmelere bağlı olarak evrenin sonsuz olduğu teorisinin ortaya atılmasına karşın Einstein'ın evreni yeniden sınırladığını söyledi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından düzenlenen '15. Kültür ve Spor Şenliği' kapsamında Çiftlikköy Merkez Kampusu Vural Ülkü Konferans Salonu'nda 'Evrenin Evrimi, Büyük Patlama ve Karşıt Görüşler' konulu bir panel düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, 'Bin Bang (Büyük Patlama) Teorisi' ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu ve bilim dünyasına çeşitli eleştiriler yöneltti. Pekünlü, söz konusu teorinin İncil'deki yaratılış olayına açıklık getirdiği için yeterince tartışılmaksızın bilim çevrelerince sahiplenildiğini ifade ederek, bu teoriye karşıt görüşlerinse sistem tarafından dışlandığını iddia etti. Bu durumu "Galileo olayı henüz bitmemiştir" sözüyle destekleyen Pekünlü, çeşitli bilim adamlarının dilinden 'Büyük Patlama Teorisi'nin bilimselliğini tartıştı.
George Smoot'un, "Toplumun hem bilime hem mitolojiye aç olduğunu biliyoruz. İşte Big Bang bu açlığı karşılıyor" sözünü hatırlatan Pekünlü, daha sonra katılımcılara Karl Popper'ın, "Kozmolojik spekülasyonlar sınanamaz ya da deneysel olarak yanlışlanamaz. Bu yüzden bilimsel değil, metafiziktir" sözünü aktardı.
Einstein ile ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. Pekünlü, Einstein'ın 'Genel Görelilik Kuramı'nın matematiksel basitlik ve güzellik içermekle birlikte bilimsel yöntem olarak kendisinde günah barındırdığını ve gözlemlerle çelişen varsayımlara izin verdiğini belirtti. Pekünlü, Einstein'ın eş dağılımlı evren varsayımına dikkat çekerek, "Ortaçağda evren sonluydu. Bilimsel gelişmeler sonucunda evrenin sonsuz olduğu teorisi ortaya atıldı. Ancak Einstein, tekrar evreni sınırladı" dedi.