HABER

Büyük usta Yaşar Kemal'i uğurladık

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Türk edebiyatının büyük ustalarından Yaşar Kemal'in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda 50 yıl evli kaldığı ve 2001'de hayatını kaybeden Thilda Kemal'in kabrinin yanına defnedildi.

Bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 92 yaşında hayatını kaybeden Yaşar Kemal, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Yaşar Kemal'in son yolculuğundan kareler için TIKLAYIN

Cenazeye katılanlar Yaşar Kemal'ın eşi Ayşe Semiha Baban ve manevi oğlu Ahmet Güneştekin'e taziyelerini sundu.

Cami girişinde taziyeleri kabul eden Ayşe Semiha Baban, "Hepimizin başı sağ olsun. Hepimizin kaybı” dedi.

Türkiye edebiyatının sembol isimlerinden Yaşar Kemal bugün son yolculuğuna uğurlandı. Önceki gün 92 yaşında Çapa’daki İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat eden ünlü yazarın cenazesi, Teşvikiye Cami'sinde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Büyük ustanın hayatını okumak için TIKLAYIN

Avukat-Yazar Eşber Yağmurdereli de acısını "Türkiye Yaşar Abi'nin gidişiyle eksik kaldı" sözleriyle dile getirdi.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Yaşar Kemal'in ardından; “Bu toprakları en iyi anlayan, tenefüs eden ve bunu yazıya döküp edebiyat dünyasına kazandıran en güçlü isimdi. Bütün kimliklerin kıymetini bilen bir yerden edebiyata, siyasete, insanlığa baktı. Hiç bir yerde biraraya gelmesi mümkün olmayan Türkiye fotoğrafı Teşvikiye Camii avlusunda buluşmuş durumda. Türkiye’nin gerçeği budur aslında..." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; "Yaşar Kemal’i lise yıllarında İnce Memed’ini okuyarak tanıdım. Barışı seven, barışı her ortamda savunan, insan haklarını savunan dik duran onurlu bir insandı. Onun romanlarında farklı bir tad var. Bizim bir anlamda İnce Memed’imizdi. Nobel Ödülü Yaşar Kemal’e verilmeliydi. O bizim gönlümüzde Nobel Ödülü alan bir yazarımızdı..." şeklinde duygularını dile getirdi.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Yaşar Kemal’in kaybetmenin üzüntüsünü millet olarak yaşıyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum başta eşi Ayşe Hanım olmak üzere herkese de başsağlığı diliyorum. 2008 yılında Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü’nü kendisine tebliğ etmekten gurur duyuyorum. Kamuoyu çok bilmez, Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Bazen telefonla da görüşürlerdi. Geçen Kurban Bayramı’nda telefonla babamı arayarak çoluk çocuk nasıl diye babama sormuş. Anadolu’nun bütün değerlerini taşıyan büyük bir adamdı." şeklinde konuştu.

Türkçe ve Kürtçe dualar

Yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur'an-ı Kerim okudu.

Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, ünlü yazarın bir asır boyunca inkar edilmiş bir kimliğin temsilcisi olarak mücadele ettiğini belirterek, "Her şeyi hissediyordu. Çünkü her gün ‘olacak, başaracaklar ve ben göreceğim' diyordu” diye konuştu.

Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze töreninde, törene katılan Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, çok zor bir gün olduğunu ifade ederek, "45 gün boyunca adeta 28 Şubat'ı hissetti. Her şeyi hissediyordu. Çünkü her gün ‘olacak, başaracaklar ve ben göreceğim' diyordu. Bence gördü. Düşünün dev bir çınar devrildi. Bugün, her aşamasında yanındaydım, musalla taşına konduğunda da. Tabuta sığmadı, mezara sığar mı bilmiyorum. Toprağı zaten çok seviyordu. Bir sözü vardı ‘demir olsaydım çürürdüm, toprak oldum dayandım.' Düşünün bir asır boyunca inkar edilmiş bir kimliğin temsilcilerindendi ve mücadele etti. Yıllarca onun için bir toprak gibi dayandı ve bugünü görmek için bekledi. Umarım herkese bir mesaj vermiştir ve kimsenin bu mesaja itirazı olmayacaktır. En azından ona saygı göstermek için de olsa bu barış gününde, bu güzel günde herkes onu saygıyla yollayacak. Bize bıraktığı bu güzel mesajı hepimiz anlayacağız. Ben ikinci kez babamı kaybettim. Babamı kaybettiğim yıl biz bir araya gelmiştik ve ‘artık senin bana benim' demişti. Hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Bugün tabutunu alırken, en sevdiği yerden, benim stüdyomun önünden geçtik. Hiçbir şey tesadüf değil, sanki her şeyi o yönetiyor ve bugün de bizi adeta o yönetiyor” dedi.

Cenaze töreninden sonra, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, yakınları ve sevenlerinin gözünden Yaşar Kemal’in anılacağı bir tören düzenlenecek. 15.30’da başlayacak törende, açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak. Yaşar Kemal belgeselinin gösteriminden sonra yazarın eserlerinden okumalar yapılacak.

TEŞVİKİYE’DE BÜYÜK KALABALIK

Efsanevi yazar Yaşar Kemal’i son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyenler Teşvikiye Camii’ne akın etti.

Ünlü isimler Yaşar Kemal’in ardından şunları söyledi:

‘Sakıp Sabancı, Koca Yaşar derdi ona’

Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal’e ilişkin yaptığı kısa açıklamada “Sakıp Sabancı, Koca Yaşar derdi ona. Büyük bir coşku ile anardı. Toprakları bol olsun ikisinin de. Bizler de, Adana’da büyüyen çocuklar için ayrı bir yeri var Yaşar Kemal’in. Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış ilçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün” dedi.

ERCAN KARAKAŞ

Fikirleriyle yol gösteriyordu. Çok büyük bir kayıp. Sol ve özgür bir insandı. Yol göstericiydi. Çok nasihatlarını aldım. Siyasetle ilgili çok nasihat ederdi.

CAN DÜNDAR

O yanardağ sönmeyecek. Gelecek kuşaklar onu çok daha büyük bir saygı ile anılacak. Ben bir gazeteden kovulduğumda bana "Ben de kovulduktan sonra yazar oldum" demişti.

O yazar olmadan gazeteciydi, meslektaşımızı kaybettik...

CHP MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN ÇELEBİ

Bu kadar kişiye dokunmak kolay bir şey değil. Kalbimize, içimize dokundu. Bana takılırdı, kısa pantolonlu adam diye... Hep yanımızda hissederdik. Söylediği her söz yankı uyandırırdı. Yaşar Kemal ilgili büyük söylemlerinde barış derdi, çok bedel ödedi.

KÖYÜNDEN TOPRAK GETİRİLDİ
Yaşar Kemal’in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana’nın, şimdi Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camisi’nde sela verildi.

Bugün Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kılacak. Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak.”

"Yaşar Kemal'e rahmet dileyecek bir şey bulamadım"
Ahmet Akgündüz, Rotterdam İslam Üniversitesi rektörü, Osmanlı Araştırmaları Vakfı mütevelli heyeti başkanı Ahmet Akgündüz, yeni bir çirkinliğe daha imza attı.

"Yaşar Kemal’in hayatında ona allah rahmet eylesin diyeceği bir ipucu bulamadığını" yazdı.

Atatürk düşmanlığıyla tanınan, Gezi direnişini, "dinsizlerin protestosu" olarak değerlendiren Ahmet akgündüz'ün, "Gezi dinsizler, PKK’lılar, sarhoşlar, faizciler ve chp zihniyeti tarafından tertipleniyor" sözleri Hollanda parlamentosunda tartışma konusu olan Akgündüz daha önce de birçok tepki toplayan yazılar yazmıştı.

En Çok Aranan Haberler