Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2005 yılından bu yana sürdürdüğü atık pilleri toplama projesiyle doğayı koruyor. Çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturan atık piller, okullara, kurum ve kuruluşlara yerleştirilen pil toplama kutuları ve bidonlarıyla piller ayrıca toplanıp geri dönüşüme gönderiliyor.
Büyükşehir, 2005 yılından bu yana başlattığı çalışmalarla 82 ton atık pilin toprağa karışmasının önüne geçti. 2005-2012 yılları arasında toplanan atık pil miktarı 61 ton olurken bilinçlendirme çalışmalarının artmasıyla 2013 yılının ilk 6 aylık bölümünde 21 ton atık pil toplanarak çevreye zarar verilmesinin önüne geçildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi pillerin oluşturduğu bu tehlikelerin önüne geçmek için atık pilleri topluyor. Okullara, kurum ve kuruluşlara yerleştirilen pil toplama kutuları ve bidonlarıyla piller ayrıca toplanıp geri dönüşüme gönderiliyor. 2005 yılında başlatılan pil toplama projesi ile 2012 yılı sonuna kadar 82 tondan fazla pilin çöpe atılması engellendi. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları, okullar, sağlık kuruluşları, işyerleri/ticarethaneler, düzenli yerleşim alanları ve sanayi tesisleri gibi yerlere toplam 4 bin 773 adet atık pil toplama kutusu ve 23 adet toplama makinesi yerleştirildi.
Kumandalardan saatlere, oyuncaklardan daha pek çok elektronik ürüne kadar hayatın her alanında ihtiyaç duyulan piller, insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor. Geri dönüştürülmeyen, tabiata ya da çöpe olduğu gibi atılan bir atık pil, 4 metreküp alan zehirli hale getiriyor.
Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları var. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretiliyor. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler oluşturuyor. Pillerdeki metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabiliyor.
En başta toprak kullanılmaz hale geliyor ve metallerin oluşturduğu su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst ediyor. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülüyor. Atık pillerin sebep olduğu hastalıkların başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları geliyor. Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabiliyor. Maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz