HABER

Büyükşehir hayatı, unutkanlık yapıyor

Hayat şartları, stres, insanın boğuştuğu sorunlar ve yetersiz beslenmenin beyin hücrelerinin erken ölümüne yol açtığını belirten uzmanlar, zihinsel performansı bir sorun olarak görmek yerine, unutkanlığın nedenlerinin araştırılmasını tavsiye ediyor.

Büyükşehir hayatı, unutkanlık yapıyor

Hafıza, zihinsel performansın bir kısmını teşkil ediyor, buna karşılık konsantrasyon, dikkat, algılama hızı, duygusal durum, enerjik olma, kafa karışıklığının derecesi ve hatta başın ağrıyıp ağrımaması da önemli göstergeler olarak karşımıza çıkıyor.

Uzmanlar, "Herkesin "dilimin ucunda ama bir türlü söyleyemiyorum" dediği anlar vardır. Dün akşam yediğiniz yemeği, telefonda konuştuğunuz kimseyi, daha önce gittiğiniz adresin tarifini unuttuğunuz olur. İlginç olan kimsenin bunların üzerinde durmaması. "Normaldir, herkes unutabilir" avuntusu bu sıkıntıyı çabucak unutturur" dedi.

"BÜYÜKŞEHİR HAYATI, ZİHNİ YORUYOR"

Zihin performansı üzerine sürekli araştırmalar yapıldığına işaret eden uzmanlar, "Büyük şehirlerde yaşayan ve yoğun biçimde zihinsel işler yapmak durumunda olan kişilerin performansında sıkıntısız olanı bulmak kolay değil. Bu kargaşa içerisinde gördüklerini, duyduklarını dahası öğrendiklerini unutmama ve zihinsel performansın bozulmaması çok daha önemli hale geliyor. Çalışan, ev işleri yapan, okuyan genç, yaşlı, kadın, erkek herkes için bu performansı korumak başlı başına bir sorun. Stres, ağır yaşam koşulları ve yetersiz beslenme beyin hücrelerinin erken ölümüne yol açıyor" ifadelerini kullandı.

Uzmanlara göre gençler, kendileri için birinci derecede önem taşıyan bilgilerden ziyade pek de önemli olmayan ancak yine de yerine göre bilinmesinde fayda olan konuları unuttuklarını dile getiriyorlar. Özellikle sınavların neden olduğu gelecek kaygısı ve hayat mücadelesi sebebiyle gençlerde unutkanlık görülüyor. Hayatın geçmişteki gibi kolay olmadığını, kişiye ağır sorumluluklar yüklediğini bu nedenle de insanların kafasının sürekli bir şeylerle meşgul olduğunu kaydeden uzmanlar, sınav dönemlerinde aşırı stres altında kalan öğrencilerin, çalışma kadar fiziksel egzersiz ve dinlenmeye de özen göstermeleri, her türlü konu ile ilgili hazırlıkları vaktinde yapıp, kendilerini telaşa sokmamaları, ve bu sayede streslerini azaltmalarını tavsiye ediyor.

'SÜREKLİ BEYİN EGZERSİZLERİ YAPIN"

Uzmanlara göre, zihinsel performans meselesinden yakınmak yerine başlangıçta şu tedbirler alınabilir:

"Önce neden unutkan olmaya başladığınızı araştırın. Kullandığınız bazı ilaçlar, belleğinizde bir sıkıntı yapabilir. Bu konuyu doktorunuza da danışmanızda fayda var. Beslenme düzeninizde değişiklik yapın. Az yağlı yiyeceklere ağırlık verin. Bol meyve ve sebze yiyin. Zihinsel faaliyetinizi artırın. Bilim adamları beyinin sürekli egzersiz yapması gerektiğini vurguluyorlar. Yeni meraklar edinmek, zihni sürekli yeni konularla meşgul etmek bulmaca çözmek hatta video oyunları bile belleği güçlendirebilir. Daha güçlü bir bellek için, düzenli ve dengeli bir hayat sürdürün. Yeterli ve dengeli beslenin, iyi uyuyun, alkol almayın, sigara kullanmayın. Sık sık temiz havada, parklarda, ormanda yürüyüş yapın. Sosyal ilişkilerinizi koruyun, genişletin, çoğaltın. Düzenli bir kan basıncına sahip olmaya özen gösterin."

Daha iyi hatırlamak için ise şunları yapmak gerekiyor:

"Zihninizi zorlayın, dikkat gösterin, her şeyi hatırlamaya çalışmayın, mineral ve vitamin desteği alın, liste yapın, planlayın, not alın, özetleyin, alışkanlık edinin, stresinizi sınırlayın işinizle eğlencenizi dengeleyin, kullandığınız ilaçlara dikkat edin, bazı ilaçlar bellek kayıplarına neden olabiliyor, ılımlı egzersiz yapın. Buna benzer tüm önlemlere rağmen zihinsel performansınızı düzeltilemiyorsa bir doktora başvurup, yardım istenmelidir.

En Çok Aranan Haberler