AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, büyükşehir statüsü kazanacak 13 şehirde il sınırlarının büyükşehir belediyesi sınırı olarak kabul edileceğini, büyükşehir belediyesine bağlanan köylerden 5 yıl boyunca vergi ve harç alınmayacağını söyledi.
Milletvekili Öznur Çalık, Kayısı Kent Muhtarlar Derneği’ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın kabul edilerek, Genel Kurul'a gönderildiğini belirtti. Malatya’nın da içinde bulunduğu 13 şehrin, kanunun yasalaşmasıyla büyükşehir statüsüne kavuşacağını anlatan Çalık, “Kanun yasalaşırsa büyükşehir olacak illere AK Parti iktidarının en önemli hediyelerinden biri olacak." dedi. Bu konuda başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eden Çalık, "Malatya'nın büyükşehir olması rahmetli Turgut Özal'ın rüyasıydı. Gündeme getirdiğimizde de herkes 'Yine ağzı olan konuşuyor, milletvekilleri de konuşuyor' demişti. 'Büyükşehir yine rüya' diye bize sitem ediyorlardı. Ama biz her zaman olduğu gibi sözümüzün arkasında durduk." diye konuştu.
14 milletvekilinin Meclis'e 13 ilin büyükşehir olmasıyla ilgili kanun teklifi sunduğunu anımsatan Çalık, "Köylerin mahalleye çevrilmesi, köy tüzel kişiliğinin kaybı anlamına gelmiyor. Şunu bilmenizi isterim ki; büyükşehire gelen bütçeden köylerimiz pay alamıyordu. Mahalle olduğu andan itibaren büyükşehire gelen pay, mahallerimize ve köylerimize de yansıyacak. Köylerimizin orman ve mera hakları korunacak. 5 yıl boyunca köylerimizden hiçbir vergi ve harç alınmayacak. Su ücreti ise o bölgedeki en düşük su tarifesinin dörtte birini geçmeyecek. Mahalleye dönüşen köylerimizde ruhsatlandırma için kolaylıklar sağlanacak. Yatırım izleme ve koordinasyon merkezi kurulacak. Büyükşehir belediyesinin yetkisi artırılacak. Merkezi hükümetin genel bütçesi yüzde 2,5'tan yüzde 4,5 çıkarıldı. Yani illerin bütçesi iki kattan fazla artacak. Malatya’nın 180 milyonluk bütçesi 300 milyona yaklaşacak. Belediyeler, mahalleye dönüşen köylere 10 yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10’u kadar altyapı yatırımı yapacak. Mahalleye dönüşen köylerde yapılar için ruhsatlandırma kolaylığı getirilecek, geleneksel mimaride proje üretilecek ve köylülere ücretsiz verilecek. Köylerdeki evler, hayvancılık tesisleri, bakkal, fırın, kahvehane, lokanta gibi iş yerlerine ruhsat verilecek. Köylerdeki yapı stoğu, ruhsatlı hale gelecek. Senelerdir köydeki evinin yıkılma korkusunu yaşayan vatandaşlarımız rahat uyuyacak. 29 büyükşehirde merkezi idare yatırımlarını koordine etmek, afetle mücadele ve başka bir sıkıntı yaşanmaması için valiye bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri kuruluyor. Böylece özel idarelerin kaldırılmasıyla boşluk olmayacak.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz