HABER

Buzulda Türk dalışı

Buzulda Türk dalışı

Türkiye'nin sualtı görüntüleme uzmanlarından Ateş Evirgen başkanlığında Güney Kutbu'na giden 10 dalgıç, dondurucu suların derinliklerine dalarak fotoğraf çekti.

Güney Kutbu'nda dalış yapan ilk Türk dalgıç grubu, zorlu bir yolculuğun ardından Antarktika'da sıfır derecede dalış yaptı. Ateş Evirgen başkanlığındaki 16 kişilik ekibin sadece gidiş yolculuğu uçak ve gemi aktarmalı olarak yaklaşık 4 gün sürdü. 34 saatlik uçuştan sonra bir Rus buzkıran gemisine binen Türk ekibi, 2 gün karayı görmeden yol aldıktan sonra dünyanın en sert denizlerinin görüldüğü "Drake Passage"dan geçerek "Antarctica Peninsula"ya vardı.

Daha güneye giderek kutup hattını geçen ve yaz döneminin yaşandığı Antarktika'da denizin tamamen donmadığı bölgeye giden Türk dalgıçlar, 0-eksi 1 derece sıcaklıkta dalışlar yaptı. Özel donanımlı kuru elbiseler giyen dalgıçlar, tüplerindeki havanın sağlıklı gelebilmesi için donmayan malzemeler kullandı.

Yüzeyden 50-60 metreye kadar inebilen buzdağlarının 20 metrelik bölümüne ulaşan Türk dalgıçlar, burada tehlikeli leopar fokları arasında sünger, anemon, denizyıldızı, karides ve denizkestanelerini dondurucu soğukta fotoğraflamayı başardı.

Bir insanın 2-10 dakika arasında hayatını kaybedebileceği buzdağlarının altında özel giysileriyle sadece 25-30 dakika kalabilen ekip, buzulların üstünde de fok ve penguenleri görüntüledi.

Türk dalgıçlar arasında yer alan Antalyalı avukat İlhan Nuri Ertaş, "Dünyanın dengesi için son derece önemli Güney Kutbu'nda bilinen ilk Türk dalgıç grubu olmak çok gurur verici. 20 yıldır dalış yapıyorum.

10 yıldan beri dünyanın değişik ülkelerinde profesyonel olarak dalış yaparak, su altı canlılarıyla ilgili fotoğraf ve video görüntüsü alıyorum. Tehlikeli bir bölgeydi. Leopar fokları insanlara saldırabiliyorlar. Güney Kutbu'nda dalmak ve bu heyecanı yaşamaktan dolayı mutluyuz" dedi.

İHA

En Çok Aranan Haberler