Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Ceza Mahkemesi Hakimi, emekli büyükelçi Aydın Sefa Akay'ın "terör örgütü üyeliği" suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki davaya tutuklu sanık Akay ve avukatları katıldı. İddianamenin okunmasının ardından savunmasına başlayan Akay, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
BM'deki hakimlik görevi nedeniyle dokunulmazlığı bulunduğunu belirten Akay, tutuklanmasıyla Türkiye açısından bağlayıcılığı bulunan uluslararası hukukun ihlal edildiğini öne sürdü.
Hiçbir terör örgütü veya dini grupla bağlantısının olmadığını savunan Akay, herhangi bir ekonomik çıkar veya makam beklentisi olmadığını, emekli maaşı ile BM'den kazandığı paranın kendisine fazlasıyla yettiğini, meslek yaşamında da gelebileceği en üst makamlardan birine geldiğini belirterek, "FETÖ ile ne makam ne de çıkara dayalı hiçbir şekilde ilişkilendirilmeme imkan yok." dedi.
"BYLOCK'U GOOGLE'DAN İNDİRDİM"
ByLock programını kullandığını dile getiren Akay, bunu önceki ifadelerinde de açıkça beyan ettiğini, bu programın terör örgütü mensuplarınca kullanıldığına dair bir bilgisinin olmadığını, programı Google Play Store'den indirdiğini ve herhangi bir şifreleme de yapmadığını bildirdi.
"EŞİM DE BU TÜR PROGRAMLAR KULLANIYOR"
ByLock'un yanı sıra Skype, Viber, Whatsapp gibi diğer uygulamaları da indirip kullandığını söyleyen Akay, mahkeme başkanının "Bu programlar arasında Whatsapp çok bilinen bir uygulama. Bunlar varken ByLock'a neden ihtiyaç duydunuz? Size hangi kolaylığı sağladı da bu programı indirdiniz?" diye sorması üzerine, "Zamanın ruhu veya trend diyeyim. Emekli bir insanım. Ülkedeki genel emeklilik profiline uyan biriyim. Çok fazla vaktim oluyor. Bu tip iletişim kanallarını kullanıyorum. Hatta eşim benden daha fazla kullanıyor." dedi. Başkanın, "Eşin de mi ByLock kullanıyor?" diye sorması üzerine Akay, "Hayır, diğer uygulamaları kullanıyor." karşılığını verdi.
"PROGRAMI BURKİNA FASOLU BAKAN TAVSİYE ETTİ"
Burkina Faso Dışişleri ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Djibrill Yipene Bassole ile yakın dostluğu bulunduğunu dile getiren Akay, ByLock programını Bassole'nin tavsiyesi üzerine indirdiğini öne sürdü.
"MASONİK KONUŞMALAR YAPIYORDUK" SÖZLERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Aydın Sefa Akay, Bassole'nin yanı sıra örgütün Burkina Faso'daki okulunun müdürüyle de ByLock programı üzerinden görüştüğünü, ancak bu görüşmelerin dostluk ilişkisinden kaynaklı olduğunu öne sürdü. ByLock yazışmalarının bir kısmını kabul etmeyen ve kayıtların aslını görmek isteyen Akay, "ByLock ile masonik konuşmalar yapıyorduk" ifadesini ise "özel konuşmalar yapıyorduk" şeklinde değiştirdi.
"FETÖ'NÜN KİTABINDAKİ SAYILAR ŞİFRE DEĞİLDİ"
Evinde yapılan aramada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile kapatılan Zaman Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni firari Ekrem Dumanlı'nın kitabının bulunmasına ilişkin ise Akay, kütüphanesinde 3 bine yakın kitap bulunduğunu, bu kadar kitap arasında bu iki kitabın da yer almasının olağan dışı görülmemesi gerektiğini söyledi. Akay, kitabın kapağındaki rakamların şifre değil, kitaplarını tasnif etmek için kendince geliştirdiği bir numaralandırma olduğunu belirtti.
"BEN ONLARDAN DEĞİLİM"
ByLock kullanmasının kendisini FETÖ üyesi yapmadığını ileri süren Akay, "Bu programı kullanan herkes, FETÖ'cü değil. Ben onlardan değilim. Programı indirdim, ancak şifre kullanmadım. Bu programı kullanıp FETÖ'cü olmayanların oranı yüzde bir dahi olsa ben onlardan biriyim." diye konuştu.
TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
Beraat talep eden Aydın Sefa Akay'ın avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu savundu. Akay'ın dokunulmazlığının bulunduğunu dile getiren avukatları, müvekkil hakkındaki yargılamanın durdurulmasını istedi.
Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dokunulmazlığın Adalet ve Dışişleri bakanlıklarına sorulmasına karar verdi. Akay'ın tutukluluğunun devamına hükmeden heyet, davayı 13 Nisan'a erteledi.