HABER

ByLock nedir ve ne işe yarar?

ByLock, 15 Temmuz darbe girişimiyle hayatımız girdi. Gündemden düşmeyen ByLock uygulamasıyla ilgili her gün yeni haberler duyuyoruz. ByLock nedir ve hakkında neler biliniyor sizler için derledik.

ByLock nedir ve ne işe yarar?

ByLock uygulaması 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gündeme geldi. Neredeyse tüm ülke genelinde ByLock en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Vatandaşların çoğu ByLock’ un ne olduğunu bilmiyor ve bunun hakkında fikir yürütüyorlar. ByLock bir uygulama ve düşünüldüğü kadar küçük bir uygulama değil. Darbe girişimi yapan kişilerin aralarındaki iletişimin birçoğunu ByLock programıyla yaptıkları tespit edildi. ByLock uygulaması 2014 – 2015 yılları arasında iOS ve Android marketlerinde hali hazırda bulunan bir mesajlaşma uygulamasıydı. Genel olarak telefon kullanıcılarının dikkatini çekmeyen ufak bir program olarak biliniyordu. Fakat darbe girişiminden sonra ByLock uygulamasının ne amaçla kullanıldığı ortaya çıktı.

ByLock uygulaması her isteyen kullanıcı tarafından cihazına indirilemiyor. ByLock uygulamasını indirmek için normal şartlarda olduğu gibi iOS veya Android markete girerek indirmek yeterli olmuyor. ByLock uygulamasını cihaza yüklemek için farklı illegal yöntemler bulunuyor. ByLock uygulaması jailbreak denilen yöntem ile kurulabilmektedir. Jailbreak yöntemine telefonun mevcut yasal işletim sistemini, kullanıcının müdahalesi ile tamamen kontrol etmesi denilebilir. Bu müdahale ile telefondaki her şey açık kaynak kod haline geliyor ve kullanıcı cihazın içerisindeki her şeye müdahale edebiliyor. ByLock uygulaması da bu illegal yöntem kullanılarak telefon marketlerinden indirilip kullanılıyor. Kısacası ByLock uygulamasını sıradan bir vatandaş isteyip de telefonuna kuramıyor. Bu konuda bilgisi olan kişiler harici uygulamaya ulaşmak neredeyse imkânsızdır. ByLock yazılımı yurt dışında yazılmış gibi gösterilmiştir fakat yapılan araştırmalar sonucunda uygulamanın Türkiye’ de yapıldığı bilgisi ortaya konulmuştur. Darbe girişiminden sonra emniyet teşkilatının yaptığı araştırmalarda bu ufak ByLock uygulaması içerisinde toplam 215 bin hesap ve 18 milyon mesaj tespit edildi. Uygulamayı kullanan herkesin darbe girişimiyle alakalı olduğunu söylemek yanlış olur. Şu anda böyle bir veri bulunmamaktadır. Emniyet teşkilatı tarafından böyle bir açıklama henüz yapılmamıştır.

ByLock’un temel özelliği ise şifreli mesajlaşma hizmeti sunması. Aslında şifreleme yöntemi günümüzde başka programlarda da rastladığımız bir yöntem. Mesajı gönderen ve alan kişi öncelikle programın yaratmış olduğu anahtar parolayı giriyor. Bu parola iki tarafa da aynı veriliyor. Kişiler aynı parolayı doğru girdikten sonra sistem mesajlaşmayı devreye sokuyor. ByLock içerisinde kullanıcılar hiçbir şekilde birbirlerini görmüyorlar. Konuşmalar sadece davet edilerek gerçekleştirilebiliyor. Uygulama içerisinde hiçbir isim listesi bulunmuyor. Bu da programı kullanmayı cazip kılan özelliklerden bir tanesidir. Mesajlaşma tamamen anahtar üzerinden yapıldığı için hiçbir kayıt yapılmıyor. Konuşma bittiği zaman mesajlaşmalar da yok oluyor.

ByLock uygulaması iOS ve Android marketlerine geldikten sonra bu marketlerden indirme özelliği iptal ediliyor. Yani kullanıcılar marketler üzerinden indiremiyor. ByLock sadece telefonlara değil bilgisayarlara da kurulabilen bir yazılım. ByLock indiren kişilerin kullanıcı mı yoksa indiren mi olduğu sistemde tespit edilebiliyor. Bu sebeple ülkemizin içerisinde olduğu bu sıkıntılı dönemlerde ByLock uygulamasını indirmek, akılcı bir fikre benzemiyor. Çünkü ByLock dosyası emniyet güçleri tarafından titizlikle incelenmektedir. Geçmişte veya günümüzde uygulamayı indiren herkes araştırılmaktadır.

En Çok Aranan Haberler