HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

C++ nedir, ne işe yarar? C++ ile neler yapılabilir? C++ avantajları ve dezavantajları

Yazılım sektörü her geçen gün büyüyüp gelişmektedir. Birçok yeni yazılımcı adayı da yazılım dilleri hakkında araştırmalar yapar. Yazılıma hangi dil ile başlayacaklarını bilmeyen adaylar, en çok yazılım dillerinin hangi alanlarda kullanıldığını merak eder. Bu kapsam araştırılan yazılım dillerinden biri de C++ dilidir. Peki, C++ nedir, ne işe yarar?

C++ nedir, ne işe yarar? C++ ile neler yapılabilir? C++ avantajları ve dezavantajları

C++, 1979 yılında Bjarne Stroustrup tarafından Bell Labs'de geliştirilen, nesne yönelimli ve yüksek seviyeli bir genel amaçlı programlama dilidir. Başlangıçta "C with Classes" olarak adlandırılan C++, C programlama dilinin bir uzantısı olarak tasarlanmıştır. Bjarne Stroustrup, bu dili öğrencilik yıllarında geliştirmiştir. Stroustrup, kullandığı programlama dillerini yeterince işlevsel ve yüksek performanslı bulmadığı için, kendi programlama dilini yaratarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin doğmasına katkıda bulunmuştur.

C++ nedir?

C++, orta seviyeli bellek yönetimine olanak tanıyan, çeşitli alanlarda kullanılan ve nesne yönelimli programlamanın sunduğu imkanları sağlayan hızlı ve kullanışlı bir programlama dilidir. C++, C programlama dilinden türetilmiştir, bu nedenle C dilinde yazılmış bir program aynı zamanda bir C++ programı olarak da çalışabilir. Nesne yönelimli programlama imkanı sunması sayesinde, C++ standart C diline kıyasla birçok alanda daha fazla tercih edilmektedir.

C++ ne işe yarar?

Bu kapsamda en çok merak edilen konu C++ ile neler yapılabilir sorusudur. C++ programlama dili, orta seviyede olması nedeniyle yüksek seviyeli pek çok programlama diline kıyasla daha iyi bir performans ve daha yüksek bir hız sunar. Ayrıca nesne yönelimli programlamayı desteklediği için diğer yüksek seviyeli dillerden geri kalmaz.

Bu özellikleri sayesinde C++, donanıma yakın gömülü yazılımdan yüksek performans gerektiren finansal uygulamalara, görüntü işlemeden yapay sinir ağlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca günümüzde çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilen popüler video oyunlarının çoğu ve bu oyunların geliştirildiği Unity gibi birçok oyun motoru da C++ dilinde yazılmıştır.

C++ hangi alanlarda kullanılır sorusuna yanıt olarak; C++ programlama dilinin kullanıldığı bazı alanlar şunlardır:

  • Gömülü yazılım
  • Gerçek zamanlı işletim sistemleri (RTOS)
  • Video oyunları
  • Simülasyon uygulamaları
  • Ses ve görüntü işleme
  • Yapay zekâ

Dolayısıyla C++ bilen biri ne iş yapar sorusunun yanıtı da, C++ bilen kişinin bu alanlardan herhangi birinde çalışabilmesidir.

C++ avantajları ve dezavantajları

C ve C++ programlama dilleri, Java gibi dillere kıyasla daha güçlü ve performans odaklı olup, bu özelliklerinden büyük ölçüde yararlanır. Bu sayede programcılara daha yüksek performans sunabilirler. Ancak bu avantajların yanında, programcıdan daha bilinçli bir şekilde program geliştirmesini beklerler.

C++ programlama dilini kullanırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri, bellek yönetiminin dikkatli yapılmasıdır. Bu nedenle, C++ dilinde değişiklik yapılan bellek bölgelerinin birbiriyle çakışmamasına veya karışmamasına özen gösterilmelidir.

C++ dilinin en büyük avantajlarından biri, hiç şüphesiz nesne yönelimli programlamaya (OOP) olanak sağlamasıdır.

C++ mı yoksa Python mu?

C++ video, grafik ve oyunlar için Python'dan daha uygun bir dilken, güvenlik odaklı işletim programları oluştururken Python daha güvenlidir. Bu nedenle, kullanıcıların hangi programlama dilini seçeceklerine karar vermesi gereken işleme göre değişebilir.

Express


En Çok Aranan Haberler