“Dersim Dersim-Bir Yüzleşme Hikayesi” kitabının yazarı Araştırmacı Cafer Solgun, 1937’de yaşanan Dersim olaylarında Silahlı Kuvvetlere tenkil (zararlı kimseleri topluca ortadan kaldırma) emrinin verildiğini açıkladı. Solgun, 4 Mayıs 1937’deki bakanlar kurulunun tenkil kararında dönemin cumhurbaşkanı sıfatıyla Mustafa Kemal’in ve Genelkurmay Başkanı sıfatıyla Fevzi Çakmak’ın imzasının bulunduğunu belirtti. Atatürk’ün meselelerden haberi olup olmadığı tartışmalarına da değinen Solgun, “Bu tartışmalarla Kemalistler bence dönemin tek adamı olan Atatürk’e hakaret etmiş oluyorlar.” dedi.
Hükümet tarafından Silahlı Kuvvetlere tenkil emri verildiğini vurgulayan Cafer Solgun, Atatürk’ün meselelerden haberi olup olmadığı tartışmalarını “çok abes” şeklinde değerlendirdi. Belgelerin bulunduğunu ifade eden Solgun, “‘Mustafa Kemal’in haberi vardı- yoktu’ diye bir muğlaklık yaratarak, Kemalistler bence Atatürk’e hakaret etmiş oluyorlar. Çünkü dönemin tek adamıdır. Kaldı ki bunun belgeleri var. 1936 yılında Meclis’in açılış konuşmasında Mustafa Kemal en önemli en mühim meselenin dersim olduğunu söylüyor. Dersimin bir çıbanbaşı olduğunu belirterek, bu çıbanbaşının kökünden kesilip atılması için hükümete istediği bütün yetkilerin verilmesi gerektiğini anlatıyor. Çok açık ve anlaşılır belgelerden birisidir. Bunun muğlak hiçbir tarafı yok.” şeklinde konuştu.
Meclis’in gizli celse tutanakları ve diğer kaynaklardan edindiği belgelere kitapta yer verdiğini anlatan Cafer Solgun, “Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’i Dersim’e göndermesi ve Dersim harekatını yürütmekle görevli 4. umum müfettişi Abdullah Akdoğan’la telgraf yazışmaları var. Örneğin; ‘Sabih’a Gökçen’i koruduğunuz, iyi baktığınız için sağ olun’ diye yazışmalar var. Yine harekatın başarısından dolayı çektiği telgraflar var.” açıklamasında bulundu.
Ortada bir isyan olmadığını, kanıtlarla beraber ortaya çıkardığını savunan Solgun, devlet görevlilerinin Dersimle ilgili hazırladığı raporlara dikkat çekti. Jandarma Umum Komutanlığı’nın 1931 yılında ‘zata mahsus’ olarak gizli ibareli 100 adet belge basıldığını aktaran Cafer Solgun şöyle devam etti: “Ortada herhangi bir silahlı hareket yada buna benzer, Kürdistan kurmak gibi bir amaçla ortaya çıkmış bir hareket olmadığı halde, inancı, etnik kimliği nedeniyle, Cumhuriyet’in bir ulus devlet olarak inşa edilme iradesine uyumlu bir yapısı olmaması sebebiyle dersimin yok edilmesi gerektiği konusunda devlete önermeler yapan raporlar bunlar. Ortada bir isyan falan yok. Dersim çaresizce kaderini bekleyen bir yer. Fakat bir kez dersimin yok edilmesine karar verilmiş ve o kararın gereği yerine getiriliyor. Dersim’de esas toplu katliamlar ortada hiçbir direnişin kalmadığı 1938 yılı boyunca gerçekleştiriliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz