EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çağ dışı nasıl yazılır? Çağ dışı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde gerek yazılışı gerekse okunuş biçimi hatalı yazılan ve söylenen birçok sözcük vardır. Bu sözcüklerin yanlış okunması ya da yazılması, dilimizi doğru kullanmamıza engel olabilir. Bu yüzden herhangi bir sözcüğün yazım şeklinde ya da söylenişinde çelişkiye düşüldüğünde TDK sözlüklerinden faydalanılması önemlidir. Dilimizde yaygın olarak hatalı yazılan kelimelerden biri çağ dışı sözcüğüdür. Peki, çağ dışı nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Çağ dışı nasıl yazılır? Çağ dışı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Çağ dışı kelimesi yazılı iletişimlerde çok sık yazım yanlışı yapılarak kullanılan bir sözcüktür. Bu kelime iki sözcükten oluştuğu için bazı yerlerde bitişik, bazı yerlerde ise ayrı yazım şekliyle kullanılmaktadır. Bu noktada akıllara çağ dışı yazımı konusunda hangi yazım şekli doğrudur konusu gelebilmektedir. Kelimelerin doğru yazım stilini öğrenmenin en kolay yolu online olarak hizmet sunan TDK sözlüklerini ziyaret etmektir.

Çağ dışı nasıl yazılır?

Çağ dışı kelimesi, “çağ” ve “dışı” olmak üzere toplamda 2 sözcükten meydana gelmektedir. Dil bilgisi kurallarında 2 ya da daha fazla sözcüğün yan yana gelip yeni bir terimi karşılaşması, birleşik sözcük olarak tanımlanmaktadır. Çağ dışı sözcüğü de bir birleşik kelime olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu sözcüğün yazımında hata yapıldığında doğrusunu öğrenebilmek için Türk Dil Kurumunun güncel Türkçe sözlük sitesinden yararlanılır. Bu sözlük sitesi içerisinde kullanıcılar istedikleri sözcüğü aratabilir ve yazım şekliyle birlikte nasıl okunduğuna dair bilgilere ulaşabilir. Ayrıca kelimenin hangi anlamlarda kullanıldığı bilgisine de yine bu site vasıtasıyla erişim sağlanabilir. Bu bağlamda çağ dışı TDK’ye göre manası şöyledir:

  • (Sıfat) Zamanın gerektirdiği koşulların gerisinde kalmış, çağcıl olmayan; köhne.
  • (Sıfat/Askerlik) 41 yaşından itibaren askerlik faaliyetleri dışında bırakılan.

Çağ dışı ayrı mı yazılır?

Çağ dışı sözcüğü cümle içerisinde çoğunlukla sıfat hâliyle kullanılan bir kelimedir. Bu sözcük birçok kişi tarafından “çağdışı” şeklinde bitişik olarak yazılmaktadır. Bu sözcükle alakalı çağ dışı bitişik mi yazılır konusu tam da bu noktada karşımıza çıkabilmektedir.

Türk Dil Kurumunun yazım kuralları sayfasına göz atıldığında “sıra, iç ya da dış” sözleri ile meydana getirilen sözcükler her zaman ayrı olarak kullanılmalıdır. Bu durumda TDK sayfasında yer alan bilgilere göre bu sözcük her daim “çağ dışı” şeklinde ayrı yazılmalıdır. Diğer yazım biçimleri imla yanlışı yapılmış olarak kabul edilmektedir. Buna göre çağ dışı doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Çağ dışı (doğru kullanım)
  • Çağdışı (yanlış kullanım)

En Çok Aranan Haberler