YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çağın mesleği iletişim

Dilek Akın, mesleki tecrübesini, deneyim ve birikimlerini ÇÜ İletişim Fakültesi öğrencileriyle paylaştı

Çağın mesleği iletişim

Hürriyet Gazetesi’nde 1 Mart 1984’de başladığı gazetecilik mesleğinde 28 yılını dolduran Dilek Akın, bu birikim ve deneyimlerini Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle paylaştı.

ÇÜ İletişim Fakültesi’nde, sektörün önde gelen ve alanında uzman isimlerin katılımı ile gerçekleştirilecek olan söyleşiler, Anadolu Ajansı Adana Bölge Müdürlüğü İstihbarat Şefliğinden emekli olduktan sonra gazetecilikteki birikimlerine dayanarak, kendi adını verdiği medya ilişkileri ve basın danışmanlığı şirketini kuran Dilek Akın’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumla başladı.

“Günümüz artık iletişim çağı. Çağın mesleği de iletişim” diyen Dilek Akın, konuşmasını da şöyle sürdürdü;

“İletişim, duygu, düşünce ya da bilgilerin her türlü yolla başkalarına aktarılması olarak tanımlanır. Ben aslında her mesleğin başının iletişim olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer iletişim beceriniz yoksa hangi mesleği seçerseniz seçin toplum içinde sivrilen, dikkati çeken, başarılarıyla adından söz ettiren bir insan olmanız mümkün değil. Başbakan da olsanız, ayakkabı boyacısı bile olsanız, doktor da olsanız iletişim beceriniz yoksa mesleğinizde arzu ettiğiniz noktaya gelmeniz çok güç.’’

Dilek Akın, ‘’Aslında günlük hayatımızın içindedir iletişim. Çocuğumuzla, eşimizle iyi bir iletişim kuramazsak mutlu bir aileden söz edemeyiz’’ di.

“İYİ BİR İLETİŞİMCİ KENDİNİ İLK BAKIŞTA BELLİ EDER”

‘’İyi bir iletişimci nasıl olmalı?’ sorusuna da yanıt veren Akın, ‘’İletişim becerisi olan kişi kendini ilk bakışta belli eder.Çünkü onlar kendine özgüvenli, kendini ifade edebilen, karşısındaki ne düşündüğünü anlayabilen insanlardır. Düşünün ki doktora gidiyorsunuz. Doktor kendi alanında en iyi fakülteden mezun olmuş. Alanında en iyisi. Ama hastası ile iletişimi kopuk. Hasta kaygı içinde ama doktoru onunla yeterince iletişim kuramıyor ve onu rahatlatacak hiçbir söz söylemiyor. Hasta o doktora gitmek ister mi? Gelelim kendi mesleğimize. Bir gazeteci var daha kapıdan girerken negatif enerji saçıyor. Haber kaynağı ile konuşurken ifade alır gibi tavır içinde. O haber kaynağı bir bürokrat, bir işadamı ya da sıradan bir insan olabilir. Kim olursa olsun hiç kimse bu tavırdaki bir gazeteciye röportaj vermek istemez.”

İletişimde kişinin konuşma biçimi, seçtiği sözcükler, ses tonu, beden duruşu, jest ve mimikler önemli olduğunu vurgulayan Dilek Akın, iletişimde tüm bunların yanı sıra giyim kuşam kişisel bakıma dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Akın, “Düşünün ya günü yoğun bir ter kokan bir gazeteci röportaja gidiyor, haber kaynağı ne zaman kalkıp gidecek diye bekler durur. Hiç kimse karşında gelişigüzel giyinmiş, dağınık bir insan görmek istemez. Bu yüzden iyi giyinmek, bakımlı olmak da bizim mesleğimizin gereğidir. İletişimde en önemli faktörlerden birisi de dinlemektir. Karşınızdaki insanı dinlerken onun sözünü sürekli kesmek iyi bir iletişimi engeller. Bir de hoş görü ve önyargısız olmak gerekir” ifadesini kullandı.

Gazetecilik mesleğindeki ‘iletişim’ olgusunun önemine de dikkat çeken Akın, bugün Türkiye’de medyanın; dünya standartlarında yayın yapan ve hızla gelişimini sürdüren bir sektör olarak öne çıktığını anlattı.

Akın, sektörün alanında yetişmiş nitelikli eleman ihtiyacının her geçen gün arttığını belirterek, “İzlediğim kadarıyla iyi bir iletişim fakültesinde, gelecekte mezunları aranır hale gelecek bir fakültede eğitim öğretim görüyorsunuz. Size tavsiyem, bunun kıymetini bilip aldığınız teorik eğitimi kendinizi iyi yetiştirerek taçlandırın” diye konuştu.

Eskiden daha zor şartlar altında gazetecilik yapıldığını ancak, günümüzde gelişen teknoloji ile işlerin kolaylaştığını vurgulayan Akın, bunu örnekleriyle anlattı.

Akın, meslek hayatında yaşadığı ilginç anekdotlara da yer verdiği konuşmasında, ‘alaylı-mektepli’ gazeteciliğe de dikkati çekti. Gazetecilik ile PR arasındaki farka da dikkati çeken Akın, ‘’İyi bir PR hizmeti verebilmek için önce gazetecilik yapmak gerekir. Çünkü, o zaman gazetelerin PR şirketlerinden nasıl haber beklediklerini bilir’’ diye konuştu.

Dilek Akın, seminer sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Fakültenin toplantı salonundaki seminere, Toplum ve İletişim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Çubukçu, İletişim Fakültesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gülnür Kaplan Esen’in yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler