YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çağlayan: Avrupa krize girdi, ihracat beklentisi düştü

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 3. çeyrekte ihracat beklentisinde yaşanan 20,4 puanlık azalmanın Avrupa bölgesinin büyük...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 3. çeyrekte ihracat beklentisinde yaşanan 20,4 puanlık azalmanın Avrupa bölgesinin büyük bir borç krizi eşiğine gelmesinin etkisi olduğunu söyledi.

Dış Ticaret Beklenti Anketi ile ilgili yazılı açıklama yapan Çağlayan, İhracat Beklenti Endeksi'nin, 2011 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan dönemde 2. çeyreğe göre 20,4 puan azaldığına dikkat çekti. Endeksin 122,6 seviyesine gerilediğine işaret eden Çağlayan, “Firmaların, 3. çeyreğe ilişkin ihracat sipariş beklentileri, 2. çeyrek beklentilerine göre 30,7 puan düşmesinde, genel ihracat beklentilerinin de düşmesini beraberinde getirdi.” dedi. Çağlayan, İhracat Beklenti Endeksi'nin geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyrettiğini ifade etti.

Avrupa bölgesinde yaşanan borç krizinin Türkiye’nin ihracat beklentisini azalttığını ifade eden Çağlayan, Yunanistan ve Portekiz gibi küçük ülkelerin ardından Avrupa bölgesinin 3. ve 4. en büyük ekonomileri olan İtalya ve İspanya gibi ülkelere sıçraması endişesinin Türk ihracatçısının siparişlerinin etkileyeceği endişesi doğurduğunu söyledi. Türkiye’nin Avrupa ülkelerine ihracatının bu yılın Ocak-Mayıs döneminde yüzde 57'lerde bulunduğunu aktaran Çağlayan, “Görünen o ki, ihracatımızın büyük bölümünü gerçekleştirdiğimiz Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu durumun, ülkemizi etkilemesi muhtemeldir. İşte bu nedenle, firmalarımız da bu endişeyi paylaşarak, konuyu ihracat beklentilerine yansıtmışlardır. Dolayısıyla, Avrupa'ya ihracat artış beklentilerinin düşmesi, doğrudan, ihracat beklentilerinin de düşmesine neden olmuştur.” dedi.

LİBYA, TUNUS VE MISIR’A İHRACAT ARTACAK

Çağlayan, halk ayaklanmalarıyla gündeme gelen Libya, Tunus ve Mısır gibi ülkelerde geçici olarak azalan ihracat beklentisinin yeniden yükseleceğini vurguladı. 2011 yılının Ocak-Mayıs döneminde Afrika Ortadoğu ülkelerine 14,7 milyar dolar ihracat yapıldığını dile getiren Çağlayan, bu bölgelerin Türkiye ihracatının yüzde 27'sini oluşturduğunu aktardı. Bu ülkelere 1,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini söyleyen Çağlayan, “Afrika ile Yakın ve Ortadoğu bölgelerine ihracat beklentilerinin olumlu bir seyir izlemesinin sevindirici olduğunu söylemeliyim.” diye konuştu. Çin, Hindistan, Endonezya gibi diğer Asya ülkelerine de ihracat artış beklentisinin yavaşlayarak sürdüğünü belirten Çağlayan, “İhracatçılar artık tek bir pazar ya da tek bir ülkeye odaklanmıyor. Risklerini dağıtıp 'yumurtaları tek bir sepete' koymuyorlar.” dedi.

İthalat Beklenti Endeksi'nin de geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretmesine rağmen bu yılın 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre 8,2 puan azaldığını söyleyen Çağlayan, ithalat beklentisinin azalmasında da Avrupa’daki krizin etkisinin bulunduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler