YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çağlayan: Doğalgaza dayalı olmayan enerji yatırımlarını destekleyeceğiz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemi dahilinde doğalgaza dayalı olmayan enerji yatırımlarının destekleneceğini vurguladı....

Çağlayan: Doğalgaza dayalı olmayan enerji yatırımlarını destekleyeceğiz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemi dahilinde doğalgaza dayalı olmayan enerji yatırımlarının destekleneceğini vurguladı. Çağlayan, desteklerin şirketlerin enerji üretim miktarlarına bağlı olacağını da aktardı.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yeni teşvik sisteminin detaylarını, uygulama usul ve esaslarını basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Sistemin en önemli amacının cari açığı en aza indirmek olduğna işaret eden Çağlayan, "Türkiye, ithalatın ihracatı karşılama oranını artırma, ülkede üretilmeyen ürünleri üretmede önemli merhaleler aldı. Şu an büyüme imkanı olan sektörlerin ara malı ithalatına bağımllığını geriletecek, katma değerli ürünlere hitap edecek teşvikler ortaya koyuyoruz. Demir ve çelik, makine, otomotiv, kimya, tekstil ile tarım sektörlerinde ithalat 240,8 milyar dolar, bu dış alımın yüzde 84' ünü oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Stratejik yatırımlar adı altında ele alınan teşviklerin yüzde 50'den fazlası ithalatla karşılanan ürünlere yönelik olduğunu dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede enerji ihtiyacını karşılamak için doğalgaza dayalı olmayan enerji yatırımlarını destekleyeceğiz. Stratejik sektörlere yönelik yatırımlar dahilinde alüminyum, bakır fabrikalarına yönelik enerji yatırımlarına destek vereceğiz. Desteklerimiz, enerji üretim miktarına bağlı olacaktır. Diğer yandan stratejik yatırımlarda bölge önemli değil. Firmalar dilediği yerde yatırım yapabilir, alacakları desteklerin miktar ve yoğunluğu aynı olacaktır."

Çağlayan, yeni teşvik sistemi bağlamında yatırımcılara verilecek diğer destekleri ise şöyle sıraladı:

"Yatırım malı ithal makine ve techizat için gümrük vergisi muafiyeti uygulanacak. Makine ve techizat için KDV istisnası getirilecek. Yatırımın tamamlanmasının ardından 7 sene müddetle sigorta primi işveren hisse desteği (6. bölgede 10 sene) verilecek. Yapılan yatırım tutarının yüzde 50'ine tekabül eden miktarda vergi indirimi uygulanacak. Yine yatırımcıların kullanacakları yatırım kredileri için sabit yatırım tutarının yüzde 5'ini geçmemek kaydıyla 50 milyon liraya varan faiz desteği sunulacak. Yatırım yeri tahsis edilecek. Asgari 500 milyon lira tutarında yatırımların bina-inşaat harcamaları için KDV desteği verilecek."

Stratejik yatırımları teşvikleri değerlendirirken belli ölçütleri göz önünde bulunduracaklarını anlatan Ekonomi Bakanı, "Burada bir defa asgari yatırım tutarı 50 milyon dolar olmalı, yatırımlar, yüzde 50'den fazlası ithalatla karşılanan ara malı veya ürünlerin üretimine yönelik olmalı, yüzde 40 katma değer üretmeli." dedi.

Zafer Çağlayan, cari açığın önüne geçme adına yapılacak yatırımlara yüzde 69'a varan desteklerin söz konusu olacağını belirtti. Çağlayan, yatırımların 6. bölge olarak nitelenen Doğu ve Güneydoğu illerine yapılması halinde asgari ücretten belirlenen sigorta primi işçi hissesi desteği ve Gelir Vergisi stopajı dsteğinin verileceğini duyurdu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler