YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çağlayan: İthalattan şikayet edenlerin ithalata desteği var mı, açıklayacağım

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ithalat rakamlarını eleştirenlere 10 gün içerisinde verilerle cevap vereceğini açıkladı. Kamuoyunun,...

Çağlayan: İthalattan şikayet edenlerin ithalata desteği var mı, açıklayacağım

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ithalat rakamlarını eleştirenlere 10 gün içerisinde verilerle cevap vereceğini açıkladı. Kamuoyunun, ithalattan şikayet edenlerin bu alandaki rollerini göreceğini kaydeden Bakan Çağlayan, 2012 için 148,5 milyar dolarlık ihracat hedeflerken TİM’le yapılan görüşmelerde hedefin 150 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi.

Bakan Çağlayan, Bursa’da Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliği ile düzenlenen ‘IV. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı' programının açılış törenine katıldı. Projelerin sergilendiği Ar-Ge pazarını gezen Bakan Çağlayan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Dış ticaret açığının 106 milyar dolara ulaşarak rekora koşmasıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Bakan Çağlayan, bir hafta veya 10 gün içerisinde İstanbul'da gazetecilere ithalatla ilgili tüm rakamları açıklayacağını söyledi.

Enteresan hususları basınla paylaşacağını belirten Bakan Çağlayan şöyle devam etti: “Arkadaşlarımız şu anda tek tek analiz ediyor bu ithalat rakamlarını. Tabii ki 241 milyar dolara yakın bir ithalat rakamının birçok sebebi var. Bu sebepleri günü geldiğinde görüşeceğiz. Enerji, ham madde fiyatlarının artması, emtiada görülen rakamlar ve bunun yanı sıra Türkiye'nin 2010 senesindeki o devraldığı TL'nin aşırı değerli gibi yanlış para ve faiz politikası, birçok etken var. Ama sizden ricam yine yine gelip sadece bu maddeyi öne çıkarmayın. Çünkü bunu söylerken bile böyle biraz düşünerek söylemeye çalışıyorum, ancak bizi izlemeye devam edin. Bir hafta 10 gün içerisinde ben size ithalatla ilgili rakamların tamamını açıklayacağım ve ithalatçıların kim olduğunu da sizlerle paylaşacağım. İthalatçıların kim olduğunu paylaşacağım derken, tabii firma isimlerinden bahsetmiyorum. Bu ithalatı kimler yapıyor? Ben mi yapıyorum? Zafer Çağlayan mı yapıyor? Hükümetimiz mi yapıyor? İthalattan şikayet edenlerin ithalat içindeki oranı gücü ve buna vermiş olduğu destek, katkı nedir? İhracatçı ne kadarlık ithalat yapıyor, ihracat karşılığında. Çünkü maalesef ki günah keçisi bulunmuş ve son derece yanlış bir tespitle ihracatçı demoralize edilmeye çalışılıyor. Sanki ithalat olmazsa ihracat yapılmayacak gibi. Oysa bunun kullanımının, sanayinin şu andaki yapısından dolayı, vatandaşın bir kere günlük hayatında ithalata ve ithalata dayalı ürünleri fazlasıyla kullanmasının da getirmiş olduğu, ama bunları söylerken, ithalatın da ayıp olmadığını, yasak olmadığını, nasıl biz dünyanın 246 gümrük bölgesine mal satıyorsak, uluslararası kurallar çerçevesinde, herkesin de Türkiye'ye mal satmasının önüne geçilemeyeceğini ifade etmek istiyorum.”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2012 yılı ihracat hedefini 148,5 milyar dolar olarak belirlendiğini, ancak TİM ile beraber bunu 150 milyar dolara çektiklerini söyledi. 2011 yılını ihracat yönüyle son derece başarılı bir şekilde kapattıklarını vurgulayan Bakan Çağlayan, “TİM'e bıraksak 150'yi de geçecek Allah'a şükürler olsun. Ama şimdilik 150 üzerinde biz duralım. Ümit ediyorum, inşallah 150 milyar dolar hedefini de aşmış olacağız. Aynen değerli başkanın ifade ettiği gibi, 500 milyar dolar ihracatı yakalamak için her yıl yüzde 12'lik artı gerekli. İlk yılında yüzde 18,5, bu yıl da inşallah yüzde 12-13'ler gibi, dünyanın sıkıntılı bir döneminde bu ihracat rakamlarını yakaladığımız zaman 'tutana aşkolsun' diyeceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız, gayretlerimiz, yeni pazar bulma, ürün çeşitleriyle biz bu rakamları yakaladığımızı ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin artık enflasyon konusunda da sürdürülebilir tek haneli bir enflasyon rakamı konusunda hedefini, tespitini yaptığını anlatan Bakan Çağlayan, fiyat istikrarı Merkez Bankası'nın temel önceliği olduğunu dile getirdi. Bakan Çağlayan şunları kaydetti:

"Merkez Bankası bu koymuş olduğu hedeflerden sapma olduğu zaman bunu hükümete rapor etmek mecburiyetindedir, Bakanlar Kuruluna gelip bunu anlatmak durumundadır. Zaman zaman konjonktürel gelişmelerle tabii ki enflasyon hedefi, enflasyon rakamları 2011 yılında önemli şaşmalar gösterdi, ancak bunda dünyada yaşanan 2011 yılındaki ekonomik konjonktürel gelişmeleri, ham madde fiyatları, emtia fiyatları gibi artışlar son derece önemliydi. Merkez Bankasının koymuş olduğu hedef doğrultusunda hükümet olarak zaten her zaman tek haneli enflasyon konusunda biz zaten hem fikiriz. Orta Vadeli Program hedefimizdeki rakamlar zaten bunun göstergesidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler