ANKARA (ANKA) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Nisan ayı ihracatındaki daralmanın, geçen yılın aynı ayına göre bir işlem günü eksik olmasından kaynaklandığını belirterek, "Nisan ayında yaşanan bu gerilemenin Mayıs ayında telafi edileceğine, Orta Vadeli Program hedefi olan 148.5 milyarı doları geçip, 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirileceğine inanıyorum" dedi.
Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Nisan ayı ihracatının geçen yılın Nisan ayına göre 'bir miktar' gerilediğini belirterek, yaşanan yüzde 2.9'luk düşüşe rağmen ihracatın 11 milyar 407 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Geçen yılın Nisan ayına göre ihracatta yaşanan gerilemenin sadece 337 milyon dolar olduğunu belirten Çağlayan, bu rakamın Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirilen ihracatın günlük ortalamasının altında olduğunu ifade etti.
Geçen yılın Nisan ayına göre 2011 yılında 25 iş gününde 11 milyar 744 milyon dolarlık ihracat yapılırken, 2012 Nisan döneminde 24 işlem gününde, 11 milyar 407 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Nisan ayının geçen yılın aynı ayına göre bir işlem günü eksik olmasından kaynaklanan sınırlı bir gerileme söz konusudur. Geçen yılın Nisan ayında olduğu gibi 2012 Nisan ayında da 25 işlem günü olduğu varsayıldığında, ihracatımız 11.9 milyar dolar olabilecek, karşılaşılan düşüş yerine yüzde 1.2'lik artış meydana gelecekti. Nisan ayında yaşanan bu durum geçici ve mevsimsel etkilerden kaynaklanmaktadır. Ocak-Nisan dönemi ihracat verilerine baktığımızda, Türkiye'nin 2012 yılında 150 milyar dolar ihracat hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini görmek mümkündür" dedi.
Çağlayan, 2011 yılının ilk 4 ayında 11 ülkeye olan ihracatın 1 milyar doların üzerinde gerçekleşirken, 2012 yılının ilk 4 ayında bu sayının 12 olduğunu, bu dönemde Mısır'a ihracatın 1.25 milyar dolar ve Suudi Arabistan'a 1.28 milyar dolar hacmine yükseldiğini kaydederek, şöyle devam etti:
"Suriye'de yaşananlar nedeniyle ihracatımızın etkilenmemesi için Mısır ile Ro-Ro seferlerini başlattık. Bu sayede, başta Mısır olmak üzere, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Körfez ülkelerine ihracatımız artabilecektir. Geçen yılın Ocak-Nisan dönemi TİM verilerine göre ihracatımız 2.5 milyar dolarlık artmıştır. Bu artış, AB ülkelerine aynı dönemde ihracatımızın 1.5 milyar dolar azalmasına rağmen gerçekleşmiştir ki, bu da hem pazar çeşitlendirmesi, hem yeni pazarlara açılımda başarılı sonuçların alındığını göstermektedir. Ocak-Nisan döneminde Afrika ülkelerine 1.64 milyar ve Ortadoğu ülkelerine 1 milyar dolar ihracat artışı olmuştur. Ocak-Nisan döneminde AB hariç tüm ülke gruplarına ihracatımız artmıştır. 4 aylık dönemde İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Manisa illerinden oluşan toplam 7 il ihracatını 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmiştir. Yeni teşvik sistemiyle hayata geçecek yatırımların ihracata yansımaları diğer illerimizin ihracatında gelecek yıllarda açık bir şekilde görebilecektir. Nisan ayı ihracat rakamlarında yaşanan bu gelişmeler, bizi 2012 yılı ihracat hedeflerimizden vazgeçirmeyecektir. AB pazarlarında yaşanan tereddütler, mevsimsel etkiler nedeniyle ihracatçılarımız sadece vites küçülttü. Nisan ayında yaşanan bu gerilemenin Mayıs ayında telafi edileceğine, Orta Vadeli Program hedefi olan 148.5 milyarı doları geçip, 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirileceğine inanıyorum." (ANKA)