İSTANBUL(ANKA)- Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomide "devrim" yaratacak nitelikte bir teşvik sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Çağlayan, yeni sanayi stratejilerinin belirlenmesiyle Türkiye'nin, devrim niteliğinde yeni bir sektörel teşvik sistemine geçeceğini söylerken, SSK primi işveren payında yapılacak 5 puanlık indirimi gibi uygulamaların da Türkiye'ye, istihdam, katma değer ve yeni gelir olarak geri döneceğini kaydetti. Çağlayan "Türkiye'de işsizlik değil, istihdam yaratamama sorunu var" dedi.
-"TÜRKİYE, DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM SANCISINI ÇEKİYOR"
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) 16. Genel Kurul toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin büyümeyi özel sektörün katkısıyla gerçekleştirdiğine işaret etti. Hükümetin, siyasi, ekonomik istikrarı sağladığını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin bir değişim ve dönüşümün sancısını yaşadığını, Türkiye'nin bir sanayi stratejisi olması gerektiğini vurgulayarak, bu stratejiye uygun olarak ekonomik politikaların belirlenmesi gerektiğini anlattı.
-"YENİ TEŞVİK SİSTEMİ DEVRİM NİTELİĞİNDE"
Çağlayan, Türkiye'de şu ana kadar tespit edilmiş 270 bine yakın sanayi işletmesinden sadece 60 bininin veri tabanına sahip olduğunu belirterek, "Öncelikle, yapılacak çalışmayla, ülkemizde ne kadar sanayi tesisi, nerede, ne kadar insan çalıştırıyor, ne kadar iş gücü kullanıyor, ne kadar enerji kullanıyor, bunun ortaya çıkarılmasına yönelik tüm girdi ve çıktılarını hesaplayacağımız bir çalışma içerisindeyiz" dedi. Çağlayan, bu çalışmayı yaparken, yüksek katma değer, yüksek teknoloji ve yüksek rekabet gücüne sahip sektörlerin desteklenmesi ilkesiyle hareket edildiğini vurguladı. Sanayi stratejilerinin belirlenmesi sonucunda Türkiye'nin devrim niteliğinde yeni bir sektörel teşvik sistemine gireceğini söyleyen Çağlayan, teşvik sisteminin sektörel ve bölgesel bazda olacağı bilgisini verdi.
-"5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİ 4.5 MİLYAR YTL YÜK GETİRİYOR"
Çağlayan, Türkiye'nin, istihdam konusunda da yeni bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu ve konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Bugün Türkiye'nin, meselesi, mevcut istihdamı arttırmanın yanı sıra, dışarıda iş arayanlara yeni iş imkanı sağlayacak sistemin geliştirilmesidir" diye konuştu. Açıklanan işverenin, SSK priminde 5 puanlık indirimin kamuya ilave olarak yaklaşık 4.5 milyar YTL'lik bir yük getireceğinin bilincinde olmak gerektiğini vurgulayan Çağlayan, "Bunlar ciddi fedakarlıklardır. Bu indirimlerin ülkeye, istihdam, katma değer ve yeni gelir olarak döndüğünü göstermek zorundayız" dedi.
-"GİYİMDE 2015 İHRACAT HEDEFİ 24.3 MİLYAR DOLAR"
TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nakkaş da Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, 2007 yılı itibariyle, hazır giyim sektörünün, imalat sanayii içinde yüzde 5.4 paya sahip olduğunu, 2007 yılı ihracatında ise 16 milyar dolarla toplam ihracatta yüzde 15 pay aldığını kaydetti. Hazır giyim sektörünün, 1.5 milyon kişi ile toplam istihdamın yüzde 6.5'ini sağladığını söyleyen Nakkaş, 1 milyon kadın çalışanla da sosyal sorumluluk işlevinin yerine getirildiğini ifade etti. Nakkaş, yapısal dönüşümü yönetmeye ilişkin stratejilerin ve yol haritasının belirlenmesi amacıyla "Ufuk 2015" adlı çalışma yapıldığını bildirerek, "Buna göre Ufuk 2015 çalışmamızda ortaya koyduğumuz yapısal dönüşüm stratejilerinin kamu kesimi, sektör ve işletmeler tarafından eksiksiz yerine getirilmesi halinde 2015 yılı ihracat hedefimiz 24.3 milyar dolardır. İlave desteklerin sağlanması halinde ise ihracat hedefi 27.6 milyar dolardır" dedi.
-"SEKTÖR DOĞAL SELEKSİYONLA BAŞ BAŞA BIRAKILDI"
TGSD Başkanı Nakkaş, yapısal dönüşümün sağlanamaması durumunda ies sektörün küçülmesi ve ihracatın gerilemesinin kaçınılmaz olacağını vurgulayarak, son iki yıldır sektörün içinde bulunduğu dönüşüm sürecinin yönetilir olmaktan çıktığı ve sektörün bir doğal seleksiyonla baş başa bırakıldığına işaret etti.
Nakkaş, doğal seleksiyona yol açan ana unsurları şöyle sıraladı:
"Kamunun sektör ile ilgili açık ve net görüşünün ve buna bağlı bir stratejisinin halen olmaması. Kamunun sektörün strateji ve destek önerilerine ilgisiz ve kayıtsız kalması. Yüksek kamu maliyetlerinin sürmesi. Ekonomi politikalarının doğal bir sonucu olarak Türk Lirası'nın değerlenmesi. Yeterli devlet desteklerinin sağlanamaması ve aynı dönemde dünya ticaretindeki serbestleşme baskısının giderek artmasıdır."
Dönüşüm sürecinde maliyet koşullarının iyice ağırlaştığını kaydeden Nakkaş, sektörün ve işletmelerin hayatta kalma olanakları ve olasılıklarının da azaldığını belirtti. Nakkaş, 2003 yılı başından bu yana sektörün maliyet unsurlarını oluşturan girdi fiyatları ile işçilik ücretlerinin arttığını savunarak "Biz ihracatçıyız ve kazancımız da döviz üzerindendir. Türk Lirası'nın değer kazanmayı sürdürmesi nedeniyle gelirimiz olumsuz etkilenmektedir. 2007 yılında euro-dolar paritesindeki değişimin de yaklaşık 8 puan katkı sağladığı ihracat artışımıza karşın, bu tablo içinde karlılığımız azalmakta ve dönüşüm stratejilerini uygulayabilecek sermaye artışı yaratılamamaktadır" dedi.
-"TALEPLER KARŞILANMAZSA, YAŞANACAK OLUMSUZLUKLARDA SORUMLULUK ALMAYIZ"
Nakkaş, Hükümetin sektörle ilgili orta-uzun vadeli açık ve net bakışını belirlemesi ve bunu sektörle ve kamuoyu ile paylaşmasını, açıklanan net politikaların da sektör tarafından benimsenmesiyle bir uygulama planının hazırlanarak uygulanmasını istedi. Sektör üzerindeki kamusal mali yüklerin ivedilikle açıklanacak bir takvim içinde aşamalı olarak azaltılmaya başlanması gerektiğini söyleyen Nakkaş, devlet desteklerinin genişletilmesi ve 5084 sayılı yasanın da yeniden düzenlenerek yeni yatırımları teşvik edecek bir nitelikte olması gerektiğini belirtti.
Hükümete iletilen taleplerle ilgili çalışma takvimini aktaran Nakkaş, 2008'in ilk çeyreğinde, hükümetin sektöre orta-uzun vadeli açık ve net bakışının belirlenmesini, ikinci çeyrekte de sektörel strateji, sektör envanteri ile kümelenme ve ihtisas sanayi bölgelerinin belirlenmesi ve uygun maliyet koşullarının sağlanmasını istedi. Nakkaş önerilen takvime uyulması durumunda, sektör olarak 2015 yılı için 25 milyar dolarlık ihracat taahhüt ettiklerini vurgulayarak "Ancak bu takvime uyulmaması halinde sektörümüzde yaşanabilecek olumsuz gelişmeler ile ilgili sorumluluk kabul etmeyeceğimizi de ifade etmek istiyorum" diye konuştu.