YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çağlayan’dan tüketciye: 11 ayda cep telefonu değiştirecek kadar zengin miyiz?

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011’de Türkiye’ye 14,3 milyon cep telefonu geldiğini, bunlara 1 milyar 744...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011’de Türkiye’ye 14,3 milyon cep telefonu geldiğini, bunlara 1 milyar 744 milyon dolar ödendiğini belirtti. Çağlayan, ''Bakın ben, 'gidip telefon almayın' demiyorum, diyemem de. Ama hakikaten 11 ayda cep telefonu değiştirecek kadar zengin bir ülke miyiz? Bu kadar harcama zenginliğimizi mi ortaya koyuyor?” diye sordu.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, 2011 ithalat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında tüketici eğilimlerini de değerlendirdi.
Çağlayan, Türkiye’de üretimi bulunmayan ve sınırlı olan ürünler ile talebi tam karşılamayan malların ithal edildiğini vurguladı. Bunların ithalatın yüzde 84'üne tekabül ettiğini bildiren Çağlayan, “Yani her 100 dolarlık ithalatın 42 doları hammadde adına ülkede üretimi hiç olmayan ya da dar olan ürünlerden, diğer 42 doları da üretimi yeterli olmayan ara ve nihai ürünlerden oluşuyor.” ifadelerini kullandı.
Çağlayan, Türkiye'de yeteri kadar üretilebildiği halde ithal edilen malların toplamın yüzde 16'sını oluşturduğunu duyurdu.
Ülkede hiç üretimi bulunmayan veya üretimi yeterli olmayan ürünler için sayısız faaliyetler yürütüldüğünü dile getiren Ekonomi Bakanı, bunların başında Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES), yeni teşvik sistemi ve doğrudan yabancı yatırımların geldiğini anlattı.
Zafer Çağlayan, ''Amacımız bu çerçeveye giren ürünlerin Türkiye'de üretim imkânlarını artırmak için gerekli yatırım ortamını oluşturmak, yerli yatırımcıları bu alanlara yönlendirmek ve yabancı yatırımcı çekmek.'' dedi.
İthal ürünler bağlamında tüketicilerin de sorumlulukları olduğunu aktaran Çağlayan, ''Çünkü bir ürünün Türkiye'de üretildiği halde ithal ediliyor olmasının nedeni büyük oranda tüketicinin ihtiyaç ve kararlarına bağlı. Yani ithal bir ürün ya fiyatı uygun olduğu için ya da çok daha kalifiye görüldüğü için tercih ediliyor.” saptamasını yaptı.
Üreticiler Ar-Ge ve Ür-Ge’ye yatırım yapmadıkça, marka yaratmadıkça devletin yapacaklarının sınırlı kalacağını savunan Çağlayan, 2010’da Türkiye’den ihraç edilen ürünlerin kilogram fiyatını 1,23 dolara denk geldiğini açıkladı. Bu rakamın Japonya, Almanya ve Güney Kore’de daha fazla olduğunu duyurdu.
Zafer Çağlayan, geçen sene Türkiye’ye 14,3 milyon cep telefonu geldiğini ve bunlara 1 milyar 744 milyon dolar ödendiğine işaret ederken, ''Ben bununla insanlara 'gidip telefon almayın' demiyorum, diyemem de. Ama biz, 11 ayda cep telefonu değiştirecek kadar zengin bir ülke miyiz? Bu kadar harcama zenginliğimizi mi ortaya koyuyor?'' diye sordu. Çağlayan, şunları kaydetti:
''465 milyon dolar değerinde buzdolabı ve soğutucu, 172 milyon dolar değerinde çamaşır makinesi ithal ettik. Bu ithalatı, beyaz eşya sektöründe Avrupa'da yüzde 20'ye yakın payı bulunan Türkiye yapıyor. İngiltere'de İtalya'da, Litvanya'da bizim ürünlerimiz aranırken, biz gidip onların ürünlerini alıyoruz.
Sadece 2011'de 871 milyon dolarlık ayakkabı ithal ettik. Yazık değil mi bu paraya? 2011'de 194 milyon dolarlık halı, 123 milyon dolar değerinde cam bardak ve eşya, 43 milyon dolar şemsiye, 65 milyon dolarlık ayna, 254 milyon dolarlık gömlek, 74 milyon dolarlık sabun, 95 milyon dolarlık çarşaf ve perde gibi mefruşat ürünü, 578 milyon dolarlık mobilya, 400 milyon dolar civarında lamba ve aydınlatma aracı, 461 milyon dolar deri bavul, kemer ve giyim ürünü ithal ettik.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler