YURTHABER

Diyarbakır
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çaha: Tartışmalı kavramlar, anayasa hükmü haline getirilmemeli

Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Çaha, "Tartışmalı maddelerin anayasa...

Çaha: Tartışmalı kavramlar, anayasa hükmü haline getirilmemeli

Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Çaha, "Tartışmalı maddelerin anayasa hükmü haline getirilmemesi lazım. Türklük, milliyetçilik, Atatürkçülük, devletçilik gibi kavramlar tartışmalı kavramlar arasında yer alıyor. Herkesin üzerinde hem fikir olmadığı kavram anayasada yer alıyorsa o anayasa herkesi temsil etmiyor demektir." dedi.

Dicle Üniversitesi Hukukçular Kulübü ve 3H Hareketi’nin birlikte düzenlediği Güneydoğu’da sivil toplum ve yeni anayasa toplantısına Prof. Dr. Ömer Çaha, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ve Radikal Gazetesi Yazarı Orhan Kemal Cengiz konuşmacı olarak katıldı. Yeni anayasanın normatif olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Çaha, yeni anayasanın sivil toplumun önünü açacak nitelikte yer alması gerektiğine vurgu yaptı. Bütün farklılıkları, inanç ve inanç gruplarını içinde barındırması gerektiğini belirten Çaha, "Dil ve kültürleriyle birlikte toplumda her ne varsa onları yasaklayıcı değil önünü açıcı olmalıdır. Farklılıktan dolayı yok olmuş tek bir toplum yoktur. Ama baskıdan dolayı yok olmuş devletlerin ve milletlerin örnekleriyle doludur dünya. Egemenlik ve hak dengesinin yeni anayasada çok iyi sağlanması lazım." ifadelerini kullandı. Son zamanlarda bürokrasinin iradeye karşı milli irade ve milli egemenlik kavramını çokça kullanmaya başladığını dile getiren Çaha, milli iradenin hakların üzerinde yer alamayacağını kaydetti.

"ORAN YÜZDE 99’A 1 OLSA BİLE O KİŞİNİN HAKKI GASP EDİLEMEZ"

Bir toplumda yaşayan insanların oranı yüzde 99’a karşı 1 olsa bile o kişinin hakkının gasp edilemeyeceğini vurgulayan Çaha, yeni anayasada azınlıkta kalan insanların da haklarının korunması gerektiğini ifade etti. Otoritenin sivil kişilerin elinde olması gerektiğini belirten Çaha, şu şekilde sürdürdü: "Sivil iradenin hakim olması lazım. Eğer sivil irade hakim olmazsa ortak sözleşme metin halini taşıyamaz anayasa. Toplumu dizayn etme ve yönlendirme değil tamamen birey olarak tasavvur etmeli. Bireyin bulunduğu veya mensup olduğu din gruplara hiç girmeksizin olabildiğince o konuları nötr bırakan sade ve yalın bir dille yeni bir anayasa yapılmalı."

"LAİKLİK ANLAŞIYI, İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE ZEMİN HAZIRLAMALI"

Laiklik anlayışının inanç özgürlüğüne zemin hazırlayacak tarzda yeni anayasada tanımlanması gerektiğini söyleyen Çaha, anayasanın bir tanımlama olmasının yanı sıra devletin sınırlarını tayin edici ve sınırlayıcı olduğunu kaydetti. Laiklikten herkesin aynı şeyi anlamadığına dikkat çeken Çaha, "Laikliğin de doğru bir şekilde yorumlanması gerekiyor. Böyle bir anayasa gerçekten önümüzü açıp barışı sağlayabilir. Böyle bir toplum kalkınma dinamiğine sahip bir toplumdur." sözlerini ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler