YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cahit Çetin: Maden Ya Da Zeytin Yönünde Bir Karar Verilmesi Gerekiyor

Fatih Emrah ERDOĞAN/EDREMİT (Balıkesir), (DHA)- TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun

Cahit Çetin: Maden Ya Da Zeytin Yönünde Bir Karar Verilmesi Gerekiyor

Fatih Emrah ERDOĞAN/EDREMİT (Balıkesir), (DHA)- TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndan zeytincililik ile ilgili bölümlerin çıkarılmasını isterken, "Maden ya da zeytin yönünde bir karar verilmesi gerekiyor" dedi.
Aynı zamanda Edremit Ziraat Odası Meclis Başkanı olan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Edremit Ziraat Odası'nda basın toplantısı düzenleyip, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 32 kooperatif ve 28 bin ortak adına konuştuğunu kaydeden Çetin, şöyle dedi:
"Söz konusu tasarı komisyonda, süre olarak bugün ve yarın var. Oradaki arkadaşlarımızdan, milletvekillerinden bir kez daha düşünmelerini istiyorum. Tabii ki maden bir değerdir ama bir değeri, diğer bir değeri tahrip ederek elde etmenin ne kadar doğru olduğunun, aklıselim bir şekilde düşünülmesini talep ediyorum. Büyük bir kamu yararı varsa, bütün toplum menfaatini ilgilendirecek bir durum varsa orada arayalım madeni. Bütün ağaçları aynı sepete koyup da bu ülkenin karşılaşacağı zorlukları açık hale getirmenin faydası olacağını düşünmüyorum. Bu nedenle tasarıdan zeytincilikle ilgili bölümleri çıkarılmasını istiyorum."
"KARAR VERMEK LAZIM"
Türkiye'de son 12-13 sene içerisinde tarımda önemli adımlar atıldığına dikkat Çetin, şöyle devam etti:
"Güzel bir tercihle, zeytin üretiminde dünya ikinciliği hedeflendi. Yavaş yavaş bunun meyvelerini alıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker zamanında kırsal kalkınma için eski para ile katrilyonlar harcandı. Bazı aksamalar var tabii ki ama bunlar telafi edilebilir. Önemli olan telafisi olmayan zararlar vermemek. Bu noktada karar verilmesi gereken 'Zeytincilikte mi hedefe ulaşacağız yoksa madencilikte mi?' Buna karar vermek lazım. Şüphesiz ikisi de lazım ama bir birinin içine giren, birinin altında başkasını aramak gibi, öbürünü talan edecek, mahvedecek bir uygulamanın çok doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye'nin bütün madenlerinin hepsi zeytin ağaçlarının altına mı girmiş? Bunu anlayabilmek mümkün değil. Kamu yararına meselesini çok geniş bir şekilde ortaya koyarak, sürekli kaygı üzerine planlanmış bir zeytincilik düşünülemez."
"DİKELİM Mİ, SÖKELİM Mİ?"
Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker döneminde zeytinciliği yukarıya taşıdıklarını hatırlatan Çetin, çıkarılmaya çalışılan kanunun bundan vazgeçmek olduğu ifade etti. Çetin, "Şimdi birden bire vaz mı geçildi? O kadar yatım heba mı oldu? O zaman Mehdi bey' sormak lazım. 'Yaptığın esere sahip çıkacak mısın' diye. Sahip çıkmayacaksa Mehdi Bey bize bunu söylesin. 'Yanlış yapmışız, madencilik daha iyiymiş' desin. Biz Mehdi Bey'e daha çok inanırız. Onun inancı arkasına gitti bu ülke. Ona inancından zeytinci oldu. Bu yol boylarında, tütünden, şeker pancarından boşalan yerlere zeytin fidanı dikildi. Yani devletin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı zeytin diktiriyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise zeytin söktürüyor gibi bir durumla karşı karşıyayız. Evvela ve bu trajikomik duruma bir son verelim" dedi.
"ÜRETİCİ YATIRIMINDAN KAYGILI"
Madenlerin zararının sadece çıkarıldığı alanda olmadığına dikkati çeken Çetin, tozu, yarattığı çevre kirliliği ve taşınması sırasında çok büyük yollara ve TIR'lara ihtiyaç olduğunun da altını çizdi. "Madenin çıktığı yerle iş bitmiyor" diyen Çetin, şöyle devam etti:
"O madenin getirip, götürmesi için açılan yollardan etrafa toz ve bazı maddeler saçacak. Bunun zeytin sahalarına vereceği zararın hududu yoktur. O bakımdan kamu menfaati hangisidir? Bir heyet olacakmış ama bu nasıl bağımsız bir heyettir ki kamu menfaatini tarafsız olarak söyleyebilecek? Valilikte oluşturulan komisyonların tarafsız olduklarını var sayalım ancak her zaman siyasi tercihler olacaktır. Türkiye'de zeytincilik üzerine yatırım yapanlarda, 'Boşa giderse' kaygısı oluşmaya başladı. Eğer dünya ikinciliğini hedeflediysek bir karar vermek lazım. Madencilik mi zeytincilik mi?"
BOR MADENİ VURGUSU
Madenlerin ülke için önemine de değinen Çetin, zeytinlik alanlar dışındaki madenlere yönlenmek gerektiğini kaydetti. Çetin, şunları ekledi:
"Yukarıda bir değer var; zeytin, aşağıda bir değer var; maden. Hangisini tercih edersin? İkisi birden bu ülkenin değeriyse, madenin olduğu başka yerler var. Ama zeytinin olduğu yerler belli. Her yerde zeytin olmuyor. Bu kadar alanı geniş Türkiye'mizde madenin olduğu başka yerler var elbette. Bunlar da biliniyor. Etibank'ın, gümüş ve altın işletmeleri bilinen yerler. Yüzde 80'i Türkiye'de olan bor var. Uzay sanayisinde, demir-çelik, silah sanayisinde kullanılan bor var. Bor madenlerinin üstü kapalı duruyor. Hem de zeytinle alakası olmayan yerler. Neden bor madenleriyle ilgilenilmez? Petrol kadar önemli olduğu söylenen bor madenlerini ihya edin önce. 'Bunların üstü neden kapalı' sorusuna cevap vermek lazım. Türkiye'nin maden konusunda cevap vereceği çok sorusu var. Dünyanın en çok bor rezervine sahip ülkesi, neden bu alanda dünyanın bu kadar gerisinde. Önce bunları düşünmek lazım."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler